Beykoz Belediye Meclisi eylül son oturumunda belediyenin 3. şahıs tarafından kurulan bir şirketi devralması gündeme geldi.
Özcan Aydın tarafından Beykoz Turistik İşletme Pazarlama ve Ticaret Sanayi A.Ş ismiyle 2 Ağustos 2024’de kurulan şirket hisselerinin tamamının şartsız ve bedelsiz olarak devralmasına ilişkin teklif, AK Parti’nin ‘ret’ CHP’nin ‘evet’ oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.
Şirketi kuran Özcan Aydın’ın, önceki dönem CHP meclis üyesi Cemal Sataloğlu ile yakın ilişkisi içinde olduğu iddialar arasında.
“BELEDİYE’Yİ ALENGİRLİ İŞLERİN İÇİNE DÂHİL ETMEYİN”
Mecliste konu hakkında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Av. Ahmet Deliak, bu karara ‘kabul’ yönünde oy verecek meclis üyelerini doğacak hukuki sonuçlara dair uyararak, “İsmini ilk defa duyduğumuz, muhtemelen birçoğunuzun da yolda tanımayacağı bir kişi tarafından 250 bin lira sermaye ile kurulmuş olan şirket bedelsiz ve şartsız devrediliyor. Bu tarz alengirli, katakulli işlerin içerisine belediye kurumunu lütfen dâhil etmeyin.” dedi.
“BU ŞİRKETİ NEDEN BELEDİYE KURMADI?”
Belediyenin mevcutta BEYTAŞ ve BEYYAP olarak iki adet şirketinin olduğunu, üçüncü bir şirketin alınma gerekçesinin açıklanması gerektiğini ifade eden Ahmet Deliak, “Belediyenin böyle bir şirkete ihtiyacı varsa bu şirketi neden kendisi kurmamış? Bu şirket Beykoz Belediyesi’nin hangi ihtiyacına cevap verecek?” dedi.
“ÜÇÜNCÜ ŞAHIS ELİYLE KURDURULMUŞ”
Şirket devralmasının usullerini aktaran Deliak, “Belediyenin şirket kurması şu anda Cumhurbaşkanlığı iznine tabii olduğu için biraz uzun bir prosedür olacağından belli ki çok acele bir durum söz konusu, bundan dolayı hızlıca bu şirket bir üçüncü şahıs eliyle kurdurulmuş. Daha çok enteresan bir şey var, İTO kayıtlarında şirketin izine rastlanmıyor. Biraz araştırdık MERSİS Ticaret Bakanlığı kayıtlarında bulduk şirketi yani İTO‘ya kaydı dahi yapılamamış. Neyin telaşı, neyin acelesi bu onu anlayamadım.” şeklinde konuştu.
“BU İŞLEM KESİNLİKLE SAYIŞTAY KARARINA UYGUN DEĞİL”
Sayıştay’ın belediyelerde yaptığı denetimler sonucu, kayıtlı sermaye dışında mal varlığı olmayan, kuruluş tarihinden sonra çok kısa bir süre geçmişse ve ticari faaliyeti bulunmayan şirket devirlerinin ‘kanunu dolanmak’ niteliğiyle genelgeye aykırı olduğunu ifade eden Ahmet Deliak, “Bu yapılan işlem Sayıştay denetimine girildiğinde kesinlikle uygun görülmesi mümkün olmayan bir karar.” dedi.
Teklif, AK Parti’nin ‘ret’ oyuna rağmen CHP’nin ‘evet’ oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.
Yorumlar kapalı.