Beykoz camını dünyanın cam ustaları üfleyecek!

Beykoz'da Cam Sanatçıları İçin Araştırma, Geliştirme ve Üretim Platformunun Oluşturulması Projesi (Artist in Residence), Türkiye ve Dünya‘dan 16 sanatçının katılımıyla başladı.

Beykoz'da cam sanatçıları için araştırma, geliştirme ve üretim platformunu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da Cam Sanatçıları İçin Araştırma, Geliştirme ve Üretim Platformunun Oluşturulması Projesi (Artist in Residence), Türkiye ve Dünya‘dan 16 sanatçının katılımıyla başladı.

Beykoz’da cam sanatçıları için araştırma, geliştirme ve üretim platformunun oluşturulması projesi (Artist in Residence), uluslararası sanatçıların katılımıyla Cam Ocağı Vakfı’nda hayata geçiyor. İstanbul Kalkınma Ajansı, Cam Ocağı Vakfı ve Beykoz Belediyesi ortaklığıyla başlatılan projeye katılan sanatçılar atölye çalışmalarıyla özgün eserler üretecekler, deneyimlerini paylaşacaklar ve seminerler verecekler.

Artist in Residence projesi “Misafir Sanatçı” programı kapsamında her katılımcı özgün eserlerini ortaya koyarken, İstanbul’daki cam sanatları ve kültürel aktiviteleri teşvik etmek, yerel halkı bilgilendirmek ve insan kaynaklarını canlandırmak da amaçlanıyor.

4 Ocak-29 Nisan tarihleri arasında 4 dönem sürecek projenin misafir sanatçıları ABD, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Avustralya, Almanya ve İran’dan katılıyor. Sanatçıların üretimleri, biri İstanbul içinde biri Beykoz Belediyesi Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde olmak üzere iki ayrı mekanda sergilenecek. 

Cam Ocağı Vakfı’nda düzenlenen projenin tanıtım toplantısına; Kaymakam Ahmet Katırcı, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Cam Ocağı Vakfı Başkanı Yılmaz Yalçınkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu ve Vergi Daire Müdürü Ali Mendilli ile cam sanatçıları katıldı.

Vakıf Başkanı Yılmaz Yalçınkaya: Dünya çapında neticeye ulaşacağız!

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vakıf Başkanı Yılmaz Yalçınkaya, İstanbul Kalkınma Ajansı’na, Beykoz Kaymakamlığı’na ve Beykoz Belediyesi’ne vermiş olduğu katkılardan dolayı öncellikle teşekkürlerini belirtti. Mayıs ayı sonlarında Beykoz Belediyesi’nde bir sergi açmayı planladığını ifade eden Yalçınkaya, cam sanatçıları için araştırma, geliştirme ve üretim platformunun oluşturulması projesinin de son derece önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Yalçınkaya bu proje ile amaçlarını şu cümlelerle aktardı: “Amacımız, yabancı sanatçılar ile türk sanatçıları bir araya getirip talebelere örnek olmak ve birbirlerinden etkilenerek yeni eserler yaratmak. Ümit ediyorum ki dünya çapında bir neticeye ulaşacağız”.

Başkan Yücel Çelikbilek: Beykoz camın ‘ana ocağı’

Yalçınkaya’nın konuşmasının ardından Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e sözü aldı. Böylesi önemli bir projenin hayata geçmesinden dolayı son derece memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Yücel Çelikbilek; “Bu çalışma, çok özgün bir çalışma. Cam sanatçılarımızın bir araya gelerek, farklı çalışmalar meydana getirmeleri çok farklı bir değerlendirme. Bunun devamının olması özellikle önemli. Beykoz, camın ‘ana ocağı’ diyebileceğimiz bir yeri. Beykoz’un uzun yıllar sonra yeniden camla kucaklaşması ve insanları camı tanımaya itmesi çok güzel. İki tane yerimiz açıldı. Üçüncüsünü ise inşallah Riva’da açmayı planlıyoruz. Ustalarımıza gereken desteği vermekten kaçmayacağız. Çünkü; bölgemize bir nam, bir şöhret katıyorlar, bir üretim güzelliği getiriyorlar” şeklinde konuştu.

Kaymakam Ahmet Katırcı: Beykoz’un neden bir cam terası olmasın!

Son konuşmacı olarak sözü alan Kaymakam Ahmet Katırcı’da konuşmasında şunlara vurgu yaptı: “Bu proje ile, sanatçılarımızı öğrencilerimizle buluşturacağız. Dünyanın 7 ülkesinden ve Türkiye’nin dört köşesinden sanatçılarımız, hem sanatlarını gösterecekler hem de bunu bizim öğrencilerimize gösterecekler. İnşallah Beykoz’u o eski görkemli günlerindeki cam sanatının merkezi olma konumuna getirebiliriz. Gerek sanatçı yetiştirmesi gerekse insalara ekmek sağlaması açısından Beykoz, camın başkenti. Fabrika gitmiş ama, sanat gitmemiş. Onlarca ustamız, onlarca atölyemiz çalışmaya devam ediyor. Beykoz’u hem dünyanın hem de Türkiye’nin cam merkezi haline nasıl getirebiliriz, önemli olan bu”. Camın gelişmesi açısından turizm son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kaymakam Ahmet Katırcı, camın turizme kazandırıldığı takdirde bunun kar topu gibi büyüyeceğini ifade etti. Beykoz’u ‘dünyanın cenneti’ diye yorumlayan Kaymakam Katırcı, Beykoz Belediyesi’nin İBB ile ortak başlattığı teleferik projesine ek olarak ‘Cam Teras’ projesi sunduğunu belirtti.

Konuşmaların sonrasında ‘Beykoz’da Cam’ sinevizyonu katılımcılarla buluştu. Sinevizyon gösteriminin ardından yabancı cam ustalarının sıcak cam gösterisi ile program sona erdi.

Beykoz camını dünyanın cam ustaları üfleyecek!
Bizi Takip Edin