Beykoz, ekmek israfını önlemek için kolları sıvadı

Beykoz, ekmek israfının önlenmesi amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Stantlar açıldı, ikramlarda bulunuldu, bayat ekmekler yarıştı.

Beykoz, ekmek israfının önlenmesi amacıyla bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. İlerleyen süreçte yapılacak d

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz, ekmek israfının önlenmesi amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Stantlar açıldı, ikramlarda bulunuldu, bayat ekmekler yarıştı.

Beykoz, ekmek israfının önlenmesi amacıyla bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. İlerleyen süreçte yapılacak daha büyük organizasyonların ilk adımı olma özelliğini taşıyan söz konusu etkinlik kapsamında stantlar açıldı, ikramlarda bulunuldu ve ev hanımlarının bayat ekmek kullanarak hazırladığı yiyecekler yarıştırıldı.  Etkinlik, bilgilendirme konferansıyla son buldu.

Kaymakam Süleyman Erdoğan, söz konusu etkinlik ile birlikte, Beykoz’da “ Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası”nın başlatıldığını da fiilen ilân etti.  

Beykoz Kaymakamlığı ve TMO işbirliğiyle

Beykoz Kaymakamlığı; T.C. Başbakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından ekmek israfının önlenmesi amacıyla ülke genelinde başlatılan kampanyaya destek vermek için ilçe çapında düzenleyeceği bir dizi etkinliğin startını verdi.

Bu kapsamda, ilk adım olarak Beykoz Belediye Meydanı önünde kurulan stantlarda ekmek çeşitleri ve unlu mamullerden oluşan ürünler sergilendi; vatandaşlara ekmek arası döner ikramında bulunuldu; bayat ekmeklerin nasıl değerlendirileceği konusunda örnek oluşturmak üzere ev hanımlarının mutfak maharetleri yarıştırıldı; ardından ise ekmek israfı konusunda bir bilgilendirme konferansı düzenlendi.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde, saat 14.00’te düzenlenen konferansa Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan, İlçe Gıda ve Tarım Müdürü İbrahim Özdemir, Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara ve İstanbul temsilcileri, ünlü şef İlhan Özcan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Beykoz Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal, çevre okulların müdür, öğretmen ve öğrencileri ile davetliler katıldılar.

Ünlü şef İlhan Özcan tarafından dağıtıldı

25 Nisan Perşembe günü sabah saat 09.30’dan itibaren Beykoz Belediye Meydanı önünde açılan stantlarda ekmek çeşitleri ve unlu mamuller sergilenerek, vatandaşlara ikram edildi. Ekmek israfının önlenmesi amacıyla ekmekten yapılan çeşitli yemek tariflerini içeren broşürler ve el kitapçıklarının da dağıtıldığı etkinlikte, İlçe Gıda ve Tarım Müdürü İbrahim Özdemir de, vatandaşlara mikrofon uzatarak, kendilerine bayat ekmekleri nasıl değerlendirdikleri sorusunu yöneltti.

Vatandaşlara ekmek arası döner ikramının da yapıldığı etkinlik öncesinde, ünlü mutfak şefi İlhan Özcan da, ekmek israfının önlenmesi konusunda bir konuşma yaptı. Özcan, konuşmasının sonunda ise, hazırlanmış bulunan dönerli sandviçleri kendi elleriyle vatandaşlara ikram etti.

Bayat ekmekler yarıştı!

Etkinlik, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nin içinde düzenlenen yemek yarışması ve “ Yemek İsrafının Önlenmesi” konulu konferans ile devam etti.

Bu kapsamda ilkin, Beykozlu ev hanımlarının bayat ekmeklerden yapılmış olan tatlı ve tuzlu yiyecekleri yarıştırıldı. Şef İlhan Özcan, TMO ve İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü’nün birer yetkilisinden oluşan jürinin kararıyla, bayat ekmek ile hazırlanmış taze fasulye kavurması            “ tuzlular” kategorisinin, muhallebili ekmek tatlısı ise “ tatlılar” kategorisinin birincisi ilân edildi.

Yarışmaya katılan ev hanımları, İlçe Kaymakamlığı ve TMO tarafından ayrı ayrı ödüllendirildiler.

Sunumu Beykoz Güncel Haber Gazetesi editörü Arzu Başlantı tarafından yapılan etkinlikte, daha sonra “  Ekmek İsrafını Önleme Konferansı” kapsamında konuşmalar yapıldı, katılımcılara çeşitli kamu spotları ve bilgilendirme sunumları izlettirildi.

İbrahim Özdemir: İsraf, çok büyük

T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmek israfına yönelik kısa konuşmalarını içeren video sunumları ve aynı konudaki çeşitli kamu spotlarının ardından, İlçe Gıda ve Tarım Müdürü İbrahim Özdemir kürsüye davet edildi.

İbrahim Özdemir, burada yatığı konuşmada, ekmeğin tarihçesi ve Türkiye’de ekmek israfı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Ekmek israfının önlenmesi konusunda ilerleyen süreçte daha geniş kapsamlı faaliyetler düzenleyeceklerini kaydeden Özdemir, israfın ana nedeni olarak, “ ekmeğin fazla miktarda satın alınıyor oluşuna” dikkat çekti.

Dünyanın en çok tüketilen nesnesinin ekmek olduğunu kaydeden İlçe Gıda ve Tarım Müdürü İbrahim Özdemir, ekmeğe muhtaç olan milyonlarca insan olduğunu belirterek, bayat ekmeklerin hayvanlara verilmesinin de, ekmek israfı kapsamına girdiğine işaret etti.

Dünya nüfusunun altıda biri’nin yetersiz beslendiğini söyleyen Özdemir, “ israf çok büyük; üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor” dedi.

Günde 6 milyon adet ekmeği israf ediyoruz!

250 gram ekmek üzerinden hesaplandığında, Türkiye’de günde 101 milyon adet ekmek üretildiğini, ancak bunun sadece 95 milyon adetinin tüketildiğini belirten İlçe Gıda ve Tarım Müdürü, günde 6 milyon ekmeğin ise israf edildiğine dikkat çekti.

Özdemir, fırıncılara ise şu şekilde seslendi: “ İsraf edilen bu 6 milyon ekmeğin 3 milyon adedi, senin fırınında heba oluyor! Fazla üretim dolayısıyla heba oluyor, telef ediliyor. En büyük israf üretim yerlerinde. İstanbul’da eve alınan üç ekmeğin bir tanesi ise ne yazık ki,kesin çöpe atılıyor.”

Hamit Dayanır: Dünya üzerinde 870 milyon insan yetersiz besleniyor

İlçe Gıda ve Tarım Müdürü’nün ardından ise TMO İstanbul Koordinatörü, müşavir Hamit Dayanır, hazırlamış oldukları bir sunumu katılımcılar ile paylaştı.

Türkiye’de günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığı hatırlatmasında bulunan TMO yetkilisi Dayanır, 7 milyarlık dünya nüfusu içinde 870 milyon insanın yetersiz beslendiğine, 10 milyon insanın bu nedenden dolayı hayatını kaybettiğine işaret ederek, dünyada üretilen toplam gıdanın üçte birinin israf edildiğini belirtti.

ABD’de üretilen ekmeğin yüzde 30’unun, gıdanın ise yüzde 40’ının israf edildiği hatırlatmasında bulunan TMO müşaviri, “ eğer bu israfın dörtte biri yapılmasaydı, 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanmış olacaktı” dedi.

1 kilogram ekmek için bin 680 litre su harcanıyor!

Bu nedenlerden dolayı, ekmeğin temel maddesi olan buğdayın, dünyada gittikçe daha stratejik bir hale geldiğini kaydeden Hamit Dayanır, salonda bulunan okul öğrencilerine de seslenerek, şunları söyledi: “ 1 kilogram ekmek üretilirken, bin 680 litre su tüketiliyor. Bu ne demektir? Tohumu toprağa ekmemizden, ekmek olma aşamasına kadar bu kadar su tüketiliyor demektir. Küresel ısınmanın olduğu, suya ulaşmanın zor olduğu dünyamızda, israfın nelere sebep olduğu çok net ortaya çıkmaktadır.”

Süleyman Erdoğan: Kampanyamız, Beykoz’da fiilen başlamıştır

Konferansın son konuşmasını Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan yaptı. Erdoğan, konuşmasında, Beykoz Kaymakamlığı olarak, “ Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”na fiilen başladıklarını belirterek, ekmek israfı konusunun Türkiye’nin ve dünyanın bir sorunu olduğuna vurgu yaptı.

Söz konusu kampanyaya, “ mütevazı bir etkinlik ile başladıklarını” kaydeden Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, “ önümüzdeki süreç içerisinde vatandaşlarımızın dikkatini çekecek daha büyük etkinliklerimiz olacak” açıklamasında bulundu.

Kaymakam Erdoğan, şunları söyledi: “ Dünya kaynaklarını bu hızda tüketmeye devam edersek, bir gün gelecek buğday ekecek alan bulamayacağız. Konvansiyonel tarımda gübre ile, ilaç ile bu buğdayları yenmeyecek hale getireceğiz. Onun için ne kadar az tüketirsek, o kadar az alan kullanılmış olacak. Bu şekilde de yarın, çocuklarımız ve torunlarımız daha sağlıklı beslenebilecekler. Dolayısıyla biz, bu kampanya ile ilçemizde bu çalışmayı da başlatmış bulunuyoruz.”

Bugün de aynı şey

Afrika’da insanlar açlıktan ölürken, dünyanın diğer bölgelerinde insanların yemek beğenmeyerek, ekmekleri çöpe atmasını eleştiren Erdoğan, “ Afrika bugün niye böyle? Dün, birileri oraları sömürdüğü için, onun elindeki ekmeğini, kaynağını alıp gittiği için. Sömürmeseydi, ‘ben daha çok zengin olacağım’ diye oranın kaynağını alıp götürmeseydi, sorun olmayacaktı. Günümüzde de aynı şey söz konusu: Çöpe attığımız her ekmek, başka birinin sofrasındaki ekmek olabilirdi” dedi.

Para benim, ekmek benim; istediğim gibi harcarım!

Sözlerinin devamında, “ Para benim, ekmek benim, istediğim gibi harcarım” şeklindeki düşüncenin doğru olmadığına işaret eden Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, “ dünya bu gidişle yaşanmaz hale gelecek. Ekmeğine özen göstermeyen, diğer şeylere hiç özen göstermez. Ekmek, bir sembol” açıklamasında bulunarak, aynı şekilde, havanın da, insan unsurunun da, suyun da, çevrenin de, toprağın da israf edilmemesi gerektiğini söyledi.

Rakamlar ile ekmek israfı…

Türkiye’de,  250 gram üzerinden hesaplandığında, yılda 37 milyar adet ekmek üretiyor; ancak yıl bazında 35 milyar adet ekmek tüketiyoruz.

Yani, günde 6 milyon, yılda 2 milyar 100 bin adet ekmeği israf ediyoruz.

Günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz.

Yani, ürettiğimiz ekmeğin yaklaşık yüzde 6’sı israf.

Ve bu israfın yüzde 51’ini fırınlar, yüzde 38’ini hastaneler, yaklaşık yüzde 11’ni ise öğrenci yemekhaneleri, lokanta ve oteller gerçekleştiriyor.

Neler yapılabilirdi?

Söz konusu bu bir yıllık israfın parasal karşılığı olan milyarlar ile ülkemizde 500 km yol, 16 derslikli 500 okul, 100 yataklı 80 hastane, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt yapılabilir, 460 bin öğrenciye bir yıl boyunca her ay 280 TL burs verilebilir ve daha birçok şey yapılabilir(di)…

Ve … Araf Suresi der ki; “ Yiyiniz, içiniz ancak israf etmeyiniz!”

Haber: Arzu Başlantı

Beykoz, ekmek israfını önlemek için kolları sıvadı
Bizi Takip Edin