İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, “Beykoz El Ele Daha Güvenli- Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında pilot uygulaması ilk kez Beykoz’da yapılacak bir proje başlattı!
Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, “Beykoz El Ele Daha Güvenli- Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında pilot uygulaması Beykoz’da yapılacak bir proje başlattı! Bu amaçla, projenin ilk ayağı olarak, ilçedeki “sivil eğitmenlere” trafik eğitimi verildi. Seminere katılan eğitimcilerin, kurslarına devam edecek öğrencilere öğrendikleri bilgileri aktarmaları ve bu şekilde trafik kazası suç ve ölümlerinin henüz oluşmadan önlenmesi amaçlanıyor.
Kimler katıldı?
“Trafikte Sorumluluk Hareketi Beykoz’da, Yetişkinlere Yönelik Eğitici Eğitimi” isimli seminere Beykoz İlçe Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları, Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Gik, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, Benchmark Danışmanlık Şirketi Müdürü ve Trafikte Sorumluluk Projesi’nin Danışmanı Fadile Aksoy, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdil Işık, Beykoz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Beycan Kal, Beykoz Sürücü Kursları kurum Yetkilisi Serdar Bıyıkoğlu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu kurum yetkilisi Baki Aksu, İSMEK yöneticileri Elif Öksüz, Öznur Altıntaş ve ilgili kurumların bünyesinde görev yapmakta olan eğitmenler katıldılar.
Gün boyu eğitim aldılar
Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda, “Trafikte Sorumluluk Bilinci” alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşların işbirliğinde; “Trafikte Can Güvenliği” konusunda koruyucu önlemler alınması ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi konularında toplumu bilgilendirmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacını taşıyor.
Proje, Beykoz’da, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün “Beykoz El Ele Daha Güvenli” projesi çerçevesinde uygulanıyor.
Beykoz Belediyesi Nikâh salonunda gerçekleşen eğitim, sabah saat 09: 00’da başlayarak, aksam saat 17: 00’ye kadar devam etti.
Misafirlere kahvaltı ikram edildi
Eğitimci misafirlerini hazırladıkları bir açık büfe kahvaltı ikramı ile ağırlayan Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bu arada konukları ile tanışma ve sohbet etme olanağı da buldular. İlçe Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları ve Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Gik, seminer öncesinde misafirleri ile hatıra fotoğrafları çektirdiler.
Mazlum Bekaroğulları: “Sorunlu” değil, “sorumlu” davranan insanlar olunmalı
Seminerin açılış konuşmasını Emniyet Müdürü Bekaroğulları yaptı. Bekaroğulları, konuşmasının başında, katılımlarından ve desteklerinden ötürü misafirlerine teşekkür etti. İlçe Emniyet Müdürü şunları söyledi:
“Proje, 12 paydaş ile başlatılmış, Türkiye çapında devam eden ve aslında amacı çok basit olan bir proje. Trafikte ‘sorunlu’ davranan insanları, ‘sorumlu’ davranmaya teşvik eden bir proje. Göreve başladığımızdan beri ‘Beykoz’da ne tür sorunlar var?’ şeklinde sorular ile sürekli muhatap oluyorduk. Bu konuda kendimiz istatistikî çalışmalar da yapmaya çalıştık. En başta gelen sorunlardan birisi, trafik sorunu idi. Beykoz’da alt yapılarımız çok yeterli değil, yollarımız dar; eski bir yerleşim birimi. Fakat bunun üzerine bir de “sorunlu” davranan sürücü biçimi olduğu zaman, trafikteki sıkıntımız daha da artıyor. Dolayısıyla böyle bir sorumluluk hareketinin Beykoz’da başlaması konusunda ciddi mânâda arzularımız vardı. Bu nedenle, bu konuda bu güne kadar yapılmış ve devam eden en başarılı proje olan “Trafikte Sorumluluk Hareketi”nin çalışmalarını Beykoz’a davet ettik ve şu ana kadar da geldik.”
Hazır kıta bir ordusunuz!
İlçe Emniyet Müdürü, katılımcılara şu sözler ile seslendi: “Bu proje, trafikte bir gönüllülük hareketi de oluşturmuş olacak. Sizler, Beykoz’un bundan sonra yetişecek neslinin trafik konusunda daha bilinçli olmasında hazır kıta bir ordu, hazır kıta bir eleman grubu olarak çalışacaksınız. Ben öyle görüyorum; bu projenin uzun süreli bir faydası olacak.” İlçe Emniyet Müdürü Bekaroğulları, konuşmasının sonunda ise projeyi başlatanlara, bunun Beykoz’a ulaşmasını sağlayanlara ve seminer katılımcılarına da ayrıca teşekkürlerini sundu.
Finansör kuruluş TÜVTÜRK Direktörü Koray Özcan: İlk defa Beykoz’da uygulanıyor
İlçe Emniyet Müdürü’nden sonra söz alan periyodik araç muayene istasyonu TÜVTÜRK’ün İletişim Direktörü Koray Özcan, “Trafikte Sorumluluk Hareketi”nin 16 kurum ve kuruluşun desteği ile Türkiye çapında yürütülen geniş kapsamlı bir sosyal sorumluluk ve bilinçlendirme projesi olduğunu ifade ederek, projeyi farklı ilçelerde, farklı alt başlıklarda uyguladıklarını ancak “ Beykoz El Ele Daha Güvenli Projesi” çerçevesinde ilk defa Beykoz’da, bir merkezde, hepsi birden, topluca uygulanmaya başlandığını” belirtti.
Tüm Türkiye’nin gözü Beykoz’da olacak!
Beykoz’da pilot olarak uygulanacak olan projenin herkes tarafından takip edildiğinin de altını çizen Özcan, elde edilecek verilerin Türkiye çapında yapılacak uygulamaya örnek teşkil edeceği vurgusunu yaptı. Özcan, “Beykoz, eminim bu proje ile daha güvenli hale gelecektir ve buradaki çalışmalar Türkiye geneline yayılarak genel bir fayda sağlayacaktır” dedi. Koray Özcan, “Projeye ön ayak olan” İlçe Emniyet Müdürü Bekaroğulları’na da desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Proje Danışmanı Fadile Aksoy: Beykoz’da binlerce insana ulaşılacak
Trafikte Sorumluluk Hareketi Proje Danışmanı Fadile Aksoy ise yaptığı konuşmada, salonda bulunan eğitmenlere hitaben, “burada alacağınız eğitimler sonucunda Beykoz’da yaşayan binlerce insana ulaşma imkânı olacaktır” dedi.
Proje katılımcıları arasında önemli kurumlar var
Projenin içeriği hakkında katılımcıları aydınlatan Aksoy, projeye destek veren paydaşlar arasında T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Sağlık Bakanlıkları’nı, bazı üniversiteleri, TRT kurumunu ve diğer bazı katılımcılar ile birlikte TÜVTÜRK’ü saydı.
Projede neden bu kadar çok paydaş olduğunu ise, “çünkü trafik karmaşık, önemli bir sorun” şeklinde açıklayan proje danışmanı, “içinde bulunduğumuz tablo aslında pek de sorumlu davranmadığımızı ortaya koyuyor” yorumunda bulundu.
Hareket, ilk kez bütünüyle bir ilçeye odaklandı
Fadile Aksoy, projenin üç alt bacağı olduğunu ifade ettiği konuşmasında bu bacakları, “Güvenli Taşıt Hareketi”, “Can Dostları Hareketi” ve “Sorumlu Vatandaş Hareketi” olarak sıraladı. Aksoy, Beykoz’u kastederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Trafikte Sorumluluk Hareketi, ilk kez bütünüyle bir ilçeye odaklanıyor. Beykoz’da trafik güvenliğinin geliştirilmesi ve trafikte sorumluluk bilincinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Beykoz’daki uygulamalar Beykoz ilçesini daha yaşanır bir hale getirmek ve güvenlik hizmetlerine toplumun katılım ve desteğini sağlamak amacıyla Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği tarafından başlatılan, ‘Beykoz El Ele Daha Güvenli’ projesinin trafik güvenliği ile ilgili uygulamalarıyla işbirliği içinde yürütülüyor.”
İlköğretim öğretmenlerine de eğitim verilecek
Proje Danışmanı Fadile Aksoy, Beykoz’da 17 Mart 2012 tarihinde 5. Sınıf öğretmenlerine de trafik eğitim verileceğini kaydederek, bu süreç içerisinde afişler, billboardlar, sosyal medya, basın ve radyo spotları şeklindeki iletişim araçları kullanılmak sureti ile de gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını ifade etti.
Hedef: Beykoz’da en az 4 bin kişiye ulaşmak
Aksoy, seminere katılan sivil eğitmenlerin, 31 Mayıs 2012 tarihine kadar çalıştıkları kurumlarda öğrencilerine seminerde öğrendikleri bilgileri aktararak, bu bilgileri test edeceklerini ve sonuçları da ilgili birimlere aktaracaklarını söyledi. Aksoy, “ hedef, Beykoz’da minimum 4 bin kişiye ulaşmak” dedi. Proje Danışmanı Fadile Aksoy, konuşmasının sonunda, “Beykoz’da adımı atılan çalışmanın başka ilçelere de örnek olmasını” diledi.
Eğitmen İdil Işık: Trafik ölümleri 2030’da 5. sıraya yükselecek
Aksoy’dan sonra söz alan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İdil Işık, trafikte güvenliğin nasıl tesis edileceği konusunda katılımcılara geniş bilgiler aktardı. Yrd. Doç. Dr. Işık, konuşmasında trafik kazaları ile ilgili istatistikî bilgilere de yer verdi. Işık, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009 tarihli bir raporuna göre, dünya çapında ölüm nedenleri arasında trafik kazası kaynaklı ölümlerin 2004 yılında 9. sırada yer alırken, bu rakamın 2030 yılında 5. sıraya yükseleceğini belirtti.
Oldukça ilginç veriler
Işık’ın verdiği bilgilere göre, dünyamızda yaralanma nedeni olarak yüzde 23’lük bir oran ile ilk sırayı trafik kazaları alıyor. Bu, yüzde 11’lik cinayete teşebbüs ve yüzde 15’lik intihar vakası kaynaklı yaralanma rakamlarını dahi aşan bir oran.
Ölüm nedenleri “yaş gruplarına göre” ayrıldığında ise, trafik kazaları sonucunda gerçekleşen ölümlerin en fazla 15- 29 yaş aralığında meydana geldiği görülüyor. Yani, bu yaş aralığında gerçekleşen ölümlerin birinci nedeni trafik kazaları. Trafik kazaları 5- 14 yaş aralığındaki ölümlerde ikinci sıraya iniyor; 30- 44 yaş arası ölümlerde ise 3. sıradaki sorumlu olarak karşımıza çıkıyor.
İstatistikler gerçek sayıyı tam olarak yansıtmıyor
Türkiye genel kaza istatistiklerine bakıldığında, 2009 yılında 1 milyon küsur civarında kaza meydana geldiğini, bu kazalarda 4 bin 300 kişinin yaşamını yitirdiğini, 200 bin 405 kişinin ise yaralandığını belirten Işık, gelgelelim, bu rakamların tam olarak gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
İdil Işık, şunları söyledi: “ Türkiye’deki klasik istatistikler sadece ‘kaza yeri’ istatistikleri; kaza sonrasında hastanede ya da evde gerçekleşen ölümler bu rakamlara yansımıyor.”
Hep başkalarının hatalarını görüyoruz
“Trafikte sürekli olarak yaptığımız şey, başkalarının hata ve kusurlarını görmek. Kendi yaptığımız hatalara ise çok fazla odaklanmıyoruz. Başkasını düzeltmeye çok fazla çalışıyoruz” diyen Işık, sürücülerin arabalarına bakım yapmalarının önemine de değindi ve “araç sahibi olduğunuz andan itibaren çocuk sahibi olmuş gibi sorumlu olursunuz aslında” yorumunda bulundu.
Işık’ın konuşmasının ardından seminerin ilk bölümü sona erdi. Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, katılımcıları Beytaş Tesisleri’nde ağırladı. Seminerin ikinci bölümünde ise eğitimcilere, trafik kuralları ile ilgili detaylı bilgiler aktarıldı.
Anlaşılan o ki, tüm bu eğitimlerin sonunda Beykoz’un yeni sloganı: “Trafikte Her An Sorumlu Davran!” olacak!