Beykoz’da demokratik temsilin ve katılımcı yönetimin adresi Beykoz Kent Konseyi, 2019 yılında gerçekleştirilen genel kurulun ardından yaklaşık altı yıl sonra, Beykoz Belediye Başkan Vekili Özlem Vural Gürzel’in başkanlığında toplandı.
BİRÇOK KURUM TEPKİ OLARAK KATILMADI
Genel kurul davet listesinde ilçenin gerçek dinamikleri olan mahalle muhtarları, esnaf odaları, spor kulüpleri, sendikalar ve birçok sivil toplum kuruluşları dışarıda bırakılmıştı. Toplantıya, 145 genel kurul üyesinden yalnızca 104’ünün katılması, birçok kurumun sürece tepki olarak katılmadığı şeklinde yorumlandı. Kent Konseyi Başkanı Sadullah Hasanoğlu’nun da genel kurula katılmaması dikkat çekti.
BEYKOZ’DA KATILIMCI DEMOKRASİ VE ORTAK AKIL
Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Beykoz Belediye Başkan Vekili Özlem Vural Gürzel, Kent Konseyi’nin amacına ve işlevine dair ideal bir tablo çizdi. Gürzel, “Katılımcılık ilkelerine can verecek, merkezi ve yerel yönetimi, meslek kuruluşlarını ve sivil toplum temsilcilerini aynı masada buluşturacak bir vizyonla hareket edeceğiz.” dedi.
Kent Konseyi’nin geleceğini Beykoz’da ortak akılla inşa edeceklerine inandığını belirten Gürzel, “Bugün burada gerçekleştireceğiniz seçimlerle önümüzdeki dönemde görev yapacak Kent Konseyi yönetimi belirlenecek. Bu seçimler, Beykoz’da katılımcı demokrasiyi, ortak aklı ve yerel dayanışmayı güçlendirmek için atılmış önemli bir adım olacaktır.” ifadelerini kullandı.
BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY ÇIKTI
Kent Konseyi Başkanlığı için 4 aday çıktı: Gökhan Taneri Vural, Sacit Kaya, Kemal Kaptan ve Hasan Yıldız. Seçim sonucunda, aynı zamanda İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi olan Gökhan Taneri Vural, 84 oyla başkan seçildi. Ancak asıl tartışma, yürütme kurulu üyelerinin belirlenmesinde yaşandı.
BLOK LİSTE ÇIKARILDI!
Genel kurula sunulan 7 kişilik blok listeye tepkiler yükseldi. Salondaki bazı temsilciler, yönetim kuruluna aday 18 üyenin tek tek oylanmasını talep etti. Gelen yoğun itirazlar sonucu, her aday ayrı ayrı oylandı.
145 GENEL KURUL ÜYESİNDEN SADECE 59 OY
Yürütme kurulunun halkı temsil etmekten uzak bir yapı olduğu, çıkarılan 7 kişilik blok listeye 145 genel kurul üyesinden sadece 59 genel kurul üyesinin oy vermesi tartışmaları haklı çıkardı. Beykoz Kent Konseyi’nin temel ilkelerine ve demokratik temsil anlayışına aykırı bir yapılanmanın ortaya çıkarıldığını gözler önüne serdi.
YÖNETİM CHP VE YAKIN ÇEVRESİNDEN
Seçilen 7 kişilik yürütme kurulu listesi, ağırlıklı olarak CHP’ye yakın isimlerden oluşturulması dikkat çekti;
- Gökhan Taneri Vural – CHP Meclis Üyesi
- Esengül Yüce – CHP İstanbul Kadın Kolları Başkan Yardımcısı, BEYMER Koordinatörü
- Gülay Demirel – Önceki dönem CHP Meclis Üyesi, BEDES Başkanı
- Hayrullah Usta – Önceki dönem CHP Meclis Üyesi, Giresunlular Dernek Başkanı
- Ufuk Ünal – İYİ Parti Milletvekili Adayı
- Cengizhan Turaman – Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı
- Ergin Tüfekçi – Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı
- Göktan Eker – Köpek Eğitmeni
Özellikle mahalle muhtarlarının büyük bölümüne genel kurulda yer verilmezken, Muhtarlar Derneği Başkanı Cengizhan Turaman’ın listeye girmesi, muhtar camiasından sert tepki gördü. Ayrıca ilçenin köklü spor kulüpleri, STK’lar ve sendikalar da liste dışı bırakıldı.
BEYKOZ KENT KONSEYİ’NDE TEMSİL HALKTAN DEĞİL, PARTİDEN!
Beykoz Kent Konseyi’nin yeni yapılanması, yerel demokrasiyi güçlendirmekten ziyade, siyasi hesaplaşmaların aracı haline geldiği yönünde yorumlandı. Katılımcı demokrasi iddiasıyla yola çıkılan genel kurul, Beykoz halkının değil, belirli çevrelerin temsil edildiği bir tabloyu ortaya koydu.
Yorumlar kapalı.