İspark tarafından Tarabya ve İstinye’de yapımı tamamlanan tekneparklar’ın ardından Beykoz’da geri sayım başladı.
İstanbul’un çehresini değiştirecek 100 binlik planlar çerçevesinde planlanan, yüzer iskele niteliğinde yapımı tamamlanan toplam 388 yat kapasiteli tekneparklardan ikisi Cuma günü Tarabya ve İstinye’de hayata geçiyor. İşte tekneparklar ile ilgili tüm ayrıntılar ve fiyatlar.
İspark, denizde!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İspark tarafından, İstanbul koylarındaki deniz taşıtlarının düzensiz parklanmasına modern çözüm üretmek ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmek amacıyla projelendirip, 8 Mart 2011’de ihale edilen yüzer iskeleler, Ekin Yapı tarafından inşa edildi. Yaklaşık 10 milyon liraya mal olan tekneparkların yapımında çevreye zarar vermeyecek teknolojiler kullanıldı.
İspark tarafından Anıtlar Kurulu’nun onayına sunulan proje, kurulun olumlu görüşü doğrultusunda, önce İBB Meclisi’nde, daha sonra da Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu’nca onaylandı. İki koya ilişkin olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nden oşinografi raporları da alındı.
Sahiller vatandaşın kullanımına açılacak
Kıyı şeridinde düzensiz parklanmaya son verecek olan tekneparklar sayesinde karada olduğu gibi bu noktalarda da vatandaşları rahatsız eden niteliksiz işletmecilik sonlandırılacak. Sahiller vatandaşların kullanımına açılıp, parklanmadan kaynaklanan kıyı kirliliğinin önüne geçilecek.
İSPARK’ın işleteceği tekneparklarda, ofis hizmetleri, genel enformasyon hizmeti, meteoroloji bilgileri, haberleşme, su, elektrik, duş ve güvenlik hizmetleri sunulacak. Tekne parklardan kısa süreli bağlamak isteyen tekne sahipleri yararlanabileceği gibi haftalık, aylık ve yıllık abonelik hizmeti de verilecek.
Talep fazla; kura çekilecek!
İstinye koyunda 180 ve Tarabya koyunda 208, toplam 388 tekne kapasiteli tekneparklardaki talep şimdiden fazla. Bu nedenle kura yöntemine başvurulacak. Eski tekne sahiplerin öncelik tanınırken, iskelelerde amatör balıkçılara da kapasitenin yüzde 10’u kadar yer ayrıldı. Boğaz’ın doğal dokusunun korunduğu tekneparkları, 16 metrekareliğe kadar olan tekneler kullanabilecek.
Beykoz’da da yapılacak
Boğaz’ın farklı noktalarında Sarıyer, Büyükdere, Beykoz, Keçilik, Kanlıca, Çubuklu ve Göksu ile, Beşiktaş’da, Bebek ve Arnavutköy’de yapımı planlanan tekneparların faaliyeti geçmesiyle İstanbul’da yaklaşık 5 bin yat ve tekne bağlama yapabilecek.
Tekneparklarda parklanma tarifeleri ise şöyle:
Fiyatlar, teknelerin park edeceği alana, kalacakları süreye göre değişiyor. Kısa süreli parklanmalarda 1 saate kadar 48 metrekareye kadar, metrekare fiyatı 100 lira, 48 /60 metrekare arası, metrekare fiyatı 125 lira, 60 metreden sonrasının metrekare fiyatı ise 150 lira olacak.
Süre arttıkça fiyatlar düşecek
Teknelerin bağlanma süresi arttıkça, fiyat düşecek. Yıllık fiyatlar 48 metrekareye kadar, metrekaresi günde 0,95 lira, 48-60 metrekare arası 1,24 lira, 60 metreden sonasının metrekare fiyatı ise günlük 1,61 lira olarak belirlendi.
Diğer ücretler
Tekneparkların marina hizmet tarifesine göre elektrik kwh saatinin birim fiyatı 0.90 lira, su hizmetinin metreküpünün fiyatı 9.50 lira, dalgıçlık hizmetinin yarım saati 150 lira olup ilave her 30 dakikasınıın fiyatı 100 TL olacak. Sintine ve evsel atık alım servisi 25 TL, yedekleme hizmeti mil başına bin 250 lira, ilave her mil için de 250 lira, teknik servis giriş bedeli olarak da 100 lira alınacak.