Beykoz'da ayda ortalama 100 işyeri açılıyor!

29 Haziran tarihi itibariyle Murat Araz’ın yerine Beykoz SGK Müdürü olarak atanan Süleyman Uzunoğlu ile görüştük.

29 Haziran tarihi itibariyle Murat Araz’ın yerine Beykoz SGK Müdürü olarak atanan Süleyman Uzunoğlu…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

29 Haziran tarihi itibariyle Murat Araz’ın yerine Beykoz SGK Müdürü olarak atanan Süleyman Uzunoğlu ile görüştük.

29 Haziran tarihi itibariyle Murat Araz’ın yerine Beykoz SGK Müdürü olarak atanan Süleyman Uzunoğlu ile görüştük.

“İlçemize hoş geldiniz!” ziyareti

Süleyman Uzunoğlu’nun, 29 Haziran tarihinde gerçekleşen ve Maltepe SGK Merkezi’ne atanan Beykoz SGK eski Müdürü Murat Araz’dan görevi devraldığı devir-teslim töreninde SGK İl Müdür Yardımcısı Zeynep Sena Karaman da hazır bulundu. Biz de Beykoz Güncel Haber olarak yeni SGK Müdürümüze “hoş geldiniz!” ziyaretinde bulunalım ve bu şekilde, hem kendisiyle tanışıp sizlere tanıtalım, hem de çalışma hayatında işçi ve işveren konumunda bulunan siz değerli okuyucularımızı sosyal güvenlik ile ilgili olarak bilmediklerimiz ya da yanlış bildiklerimiz konusunda aydınlatalım istedik.

Beykoz SGK, Şubat 2012’de kuruldu

Sohbetimizin başında Beykoz’da bir SGK Merkezi’nin önemine işaret ettiğimizde bizi teyit eden yeni SGK Müdürü, bize ilçede bir SGK Merkezi’nin kurulmasının uzun bir süreden beri düşünüldüğünü; Kaymakam Aydın Ergün’ün merkez için yer göstermesi ile birlikte ise bu düşüncenin Şubat 2012 tarihinde hayata geçirildiği bilgisini verdi.

Beykoz SGK, şu an 33 çalışanı ile sigortalı hak sahiplerine ve işverenlere hizmet sunuyor.

Çalıştığı halde primleri işveren tarafından yatırılmayanlar, okuyunuz!

Sohbetimizde, çağımızın internet çağı olduğunu ifade eden Süleyman Uzunoğlu, vatandaşların internet kullanmak suretiyle evlerinde oturdukları yerden tek bir tuş ile birçok bilgiye ulaştıklarını ve işlemlerini kolaylık ile halledebildiklerini hatırlattı.

Halkın sosyal güvenlik konularında bilinçlendirilmesinin görevleri olduğunu ifade eden Uzunoğlu’na yeni SGK Yasası ve kayıt dışı istihdam hakkında sorular yönelttik. 

Kayıt dışı ile mücadelede büyük yol kat ettik!

Süleyman Uzunoğlu, bize şu bilgileri aktardı: “ 2008 yılının Ekim ayında yeni Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte kayıt dışı istihdam ile mücadelede Sosyal Güvenlik Kurumu olarak büyük yol kat ettik. Eğer, sigortalılarımızın primleri işveren tarafından ödenmiyorsa, bu kişiler bize ihbarda, şikâyette bulunabilirler veya ALO 170 ihbar hattımızı arayabilirler. Merkez veya İl Müdürlükleri’ne dilekçe yolu ile veya elektronik posta yolu ile yazılı müracaatta bulundukları zaman biz bunları sosyal güvenlik denetmenleri vasıtasıyla ilgili Merkez Müdürlüğü’ne bildiriyor ve ihbarda bulunan kişinin söz konusu işyerinde ‘fiili’ olarak çalışıp çalışmadığını tespit ediyoruz. Yani, sigortalı orada fiili bir şekilde çalışıyor ancak primleri ödenmiyorsa bize ihbarda bulunsun!”

İşverenler, işçiyi saklayabiliyor!

Biz, çalışan sigortalının bu tespit sırasında iş yerinde bulunmalarını özellikle istiyoruz. İşverenler bazen bu işçileri saklayabiliyor, onları denetmenlere göstermeyebiliyorlar. Yani biz, fiili tespit yapmak istiyoruz çünkü sigortalı çalışmak, fiili tespite dayalı.”

Sigorta primlerini res’en otomatik hâle getiriyoruz

Sigorta denetmeni arkadaşlarımız fiili tespitte bulundukları takdirde, bu durum rapor edilerek, ilgili işveren servislerimize gönderiliyor. Biz de bu çalışanların primlerini res’en otomatik hâle getiriyoruz ve bu durumu iş yerine de tebliğ ediyoruz.”

İşçi, hakkını aramalı!

Sohbetimiz sırasında, birçok kişinin sigortasız çalışmayı, işsiz kalmaya yeğlediğini hatırlattığımız Uzunoğlu, şunları söyledi: “ Bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz, anneniz, babanız, çocuklarınız olabilir. Bunların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için bu sigorta gerekli. Eğer siz ihbarda bulunmaz iseniz ve bu primler de yatmaz ise, hastanelerden nasıl yararlanacaksınız? 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası yaptırmak zorundasınız. Emeklilik, 30- 40 sene sonraki bir olay diyelim, ancak sağlık konusu çok önemli. Kişi, bu ihbarı nedeniyle işinden ayrılmak durumunda kalırsa, İdare Mahkemesi’ne müracaat edebilir.”

Peki çalışan primleri kaç TL üzerinden yatırılmalı?

“Toplumda, sigorta primlerinin asgari ücretten yatırılmasına şükretmek” şeklinde yanlış bir algı bulunduğunu belirttiğimiz Beykoz SGK Müdürü’ne, çalışan primlerinin kaç TL üzerinden gösterilmesi gerektiği sorusunu da yönelttik. Süleyman Uzunoğlu, bizi şu şekilde yanıtladı: “SGK, nimet külfet üzerine kurulmuş bir sistemdir. Yani, priminiz ne kadar yatırılır ise, ileride o kadar emeklilik maaşı alırsınız. 1 Ocak tarihinden önce adaletsiz bir maaş bağlama sistemi vardı. Şu anda yeni bir aylık bağlama sistemi getirildi. Primini asgariden yatıran kişi ile tavandan yatıran kişinin alacakları emeklilik aylığı bir olmaz. Yani, ne kadar nimet, o kadar külfet.”

2 bin TL maaş alıyorsanız, priminiz de bunun üzerinden gösterilmeli

Diyelim ki, çalışan 2 bin TL maaş alıyor ise, işveren çalışan primini bu 2 bin TL üzerinden göstermek zorundadır. İşveren, bu aylığın karşılığındaki spek (prime esas kazanç) üzerinden çalışan primini ödemek durumunda.”

Ancak Beykoz SGK Müdürü, bunun için “ispat” konusunun önemli olduğuna işaret etti ve  “çalışanın maaşını bu nedenle elden almaması gerektiği”ni belirtti.

Maaşınızı elden almayın!

Siz işverensiniz. Eğer sigortalı çalıştırdığınız kişilere elden ödeme yaparsanız, bu ‘kayıt dışı’ olur. Bu konuda, işveren ile sigortalı arasında bir anlaşma olmaması lazım.  Maaş ödemeleri bankadan ödeme yolu ile olacak. Maaşların elden değil de, banka yolu ile ödenmesi en uygun ve en güvenilir yöntemdir.”

Maaşın bir kısmı elden, bir kısmı bankadan olursa?

SGK Müdürü Uzunoğlu, bilgilendirmesinin devamında işverenin çalışanına ödediği maaşın bir kısmını bankadan, diğer kısmını ise elden verdiği durumların söz konusu olabileceğini de belirterek, bu yöntemin yasal olmadığını kaydetti. Uzunoğlu, işçinin kendi geleceğini düşünerek, işvereni ile bu şekilde bir anlaşma yapmamasını özellikle vurguladı. 

Sigortası hiç bildirilmeyenler, eksik bildirilenler, part- time gösterilenler!

Müdür Uzunoğlu, sigortası hiç bildirilmeyenler, eksik bildirilenler, part- time gösterilmesine rağmen tam gün çalışanlara ise şu şekilde seslendi: “ Bu durumdaki kişiler ALO 170’e ihbarda bulunabilirler. Yapılan başvurular 15 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır.”

Beykoz’da ayda ortalama 100 işyeri açılıyor!

Süleyman Uzunoğlu’na Beykoz’daki işyerleri hakkında da sorular yönelttik. Aldığımız bilgilere göre, Haziran 2012 tarihi itibariyle Beykoz SGK Merkezi’ne faal bildirge veren işveren sayısı 5 bin 554; kanun kapsamındaki işyeri sayısı ise 8 bin 706.  

Mayıs 2012’de Beykoz’da 5 bin 496 olan faal bildirge sayısı Haziran’da 5 bin 554’e yükselmiş yani sayıca bir artış söz konusu.

Tescilli iş yeri olarak ilçemizde ayda ortalama 120- 130 civarına işyeri tescili (açılışı) gerçekleşiyor ve ayda ortalama 10 iş yeri kapanıyor.

Yani, bu bilgiler ışında diyebiliriz ki, Beykoz’da işyeri kapanmasından ziyade iş yeri açılışları söz konusu.

Haziran’da 120 işyeri açıldı, 11 işyeri kapandı

Uzunoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Beykoz’da Mayıs 2012’de 143 iş yeri açılırken, 37 işyeri kapanmış. Haziran ayında ise 120 iş yeri açılışına rağmen, 11 işyerinin iz’e ayrılması yani kapanması söz konusu olmuş.

Beykozlu hangi durumlar için SGK’ya başvuruyor?

Beykozlular, işveren işlemleri, icra takip ve haciz işlemleri, eski adıyla 4B Bağkur, 4B geçici iş görmezlik, emzirme analık ödemeleri, Genel Sağlık Sigortası işlemleri, tahsis müracaat işlemleri, 4A ve 4B tescil işlemleri, icra, takip ve haciz, kayıt dışı istihdam ile mücadele, sosyal güvenlik denetmenlerince denetim gibi konularda SGK hizmetlerinden yararlanıyor.

Süleyman Uzunoğlu kimdir?

1978 Ankara doğumlu olan Süleyman Uzunoğlu, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin İktisat Bölümü’nden mezun. Evli ve iki çocuk babası olan Uzunoğlu, 1997-2004 yılları arasında SSK Genel Müdürlüğü Tahsisler Dairesi Başkanlığı’nda memur olarak başladığı iş yaşamında 2004 yılında Kadıköy SGK’ya memur olarak atanır. Ardından 2007 – 2010 yılları arasında aynı merkezde şef, 2010- 2012 yılları arasında ise Müdür Yardımcılığı görevine yükselir.

Haziran 2012 tarihi itibariyle Beykoz’da görevine başlayan yeni SGK müdürümüze sorularımıza verdiği değerli yanıtlar için teşekkür ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz!

Haber: Arzu Başlantı

Beykoz'da ayda ortalama 100 işyeri açılıyor!
Bizi Takip Edin