Beykoz Belediyesi’ne yönelik “ihaleye fesat karıştırma” soruşturması kapsamında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Beykoz Belediyesi’nde ihalelerin rekabetten uzak, ilişkiler ağına göre şekillendiğini gözler önüne serdi. Kamu kaynakları, danışıklı düzen içinde özel firmalara yönlendirildi.
DURUŞMALAR 2-3-4 EYLÜL TARİHLERİNDE YAPILACAK
Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonrası hazırlanan fezleke, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi ve İstanbul Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Mahkeme, iddianameyi kabul etti. Tutuklu sanıklar arasında Başkan Alaattin Köseler, Veli Gümüş, Metin Ülgey ve Fidan Gül’ün de yer aldığı 14 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verildi. 11 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mahkeme, yoğun sanık sayısı nedeniyle duruşmaların 2-3-4 Eylül 2025 tarihlerinde yapılmasına karar verdi.
SİSTEMATİK YOLSUZLUK AĞI
Hazırlanan kapsamlı iddianame, Beykoz Belediyesi’nde uzun süredir devam ettiği iddia edilen sistematik yolsuzluk zincirini gözler önüne serdi. İddialara göre, 22 Kasım 2024 tarihinden itibaren Başkan Alaattin Köseler’in kurduğu yapı içinde, Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş ve Özel Kalem Personeli Metin Ülgey’in yönlendirmesiyle çok sayıda belediye personeli ve firma temsilcisi organize şekilde hareket etti.
Bu yapı, mal ve hizmet alımlarında ihaleleri belirli şirketlere kazandırmak için ihale süreçlerini manipüle etti, kamu kaynaklarını ise kişisel çıkarlar doğrultusunda kullandı.
KAĞIT ÜSTÜNDE İHALE, GERÇEKTE DANIŞIKLI ALIM
İddianamede yer alan en dikkat çekici bulgulardan biri ise, birçok mal ve hizmet alımının “açık hesap” yöntemiyle yapılması oldu. Normal şartlarda ihale, sözleşme, teslim ve ödeme süreçlerinden oluşması gereken işleyişin sadece belgeler üzerinde oluşturulduğu, gerçekte ise bu adımların işletilmediği tespit edildi.
Özellikle doğrudan temin alımlarında, mal ve hizmetler önce alınmış, sonra geriye dönük olarak ihale yapılmış gibi gösterilerek evrak düzenlenmiş. Bu yöntemle kamu zarara uğratılırken, alımların danışıklı şekilde gerçekleştirildiği vurgulandı.
FİRMALAR ARASINDA AKRABALIK VE ORTAKLIK ZİNCİRİ
Soruşturma kapsamında adı geçen şirketler arasında organik bağlar olduğu da belirlendi. Örneğin, Tekba ve BMG firmalarının aynı adreste faaliyet gösterdiği, yöneticilerinin ve çalışanlarının zamanla şirketler arasında yer değiştirdiği saptandı. Aynı şekilde, Emir Gıda ve Develi isimli şirketlerin de Tekirdağ/Saray’da aynı adreste faaliyet gösterdiği, yöneticilerinin akraba olduğu ve zaman zaman aynı firma çalışanı gibi davrandıkları ortaya çıktı.
Yorumlar kapalı.