Beykoz'da gençlere umut kapısı bir okul!

Eğitim üssü olma iddiasındaki Beykoz, gençlere umut kapısı olan bir okuluyla adını kısa bir gelecekte ziyadesiyle duyuracağa benziyor!

Geleceğin eğitim üssü olma iddiasındaki Beykoz, sınırları dahilinde eğitim veren ve sessiz sedasız…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim üssü olma iddiasındaki Beykoz, gençlere umut kapısı olan bir okuluyla adını kısa bir gelecekte ziyadesiyle duyuracağa benziyor!

Geleceğin eğitim üssü olma iddiasındaki Beykoz, sınırları dahilinde eğitim veren ve sessiz sedasız bir şekilde gençlere aş ve umut kapısı olan bir okuluyla adını kısa bir gelecekte Türkiye çapında ziyadesiyle duyuracağa benziyor! Halk arasında yaygın kullanılan şekliyle “ Beykoz İş Okulu” ancak daha doğru bir deyiş ile “ Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi,” özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için bir umut kapısı olmuş durumunda. Beykoz Kaymakamlığı’nca hazırlanan bir projede pilotluk görevi de yapacak olan okula, şimdi Beykoz’un yardımsever kadınları el attı!

El ele, gönül gönüle!

Göksu Evleri Hayvanseverler Grubu, TÜRYAP Anadoluhisarı Temsilciliği ve Belediye Meclisi Eğitim Komisyonu’nun işbirliğinde, Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’ne 11 bilgisayardan oluşan bir bilgisayar odası yapılması için kollar sıvandı! Ancak anlaşılan o ki, gerçekleştirdikleri okul ziyareti sırasında gördüklerinden oldukça etkilenen yardım grubunun gözü bundan sonra hep bu okulun üzerinde olacak!

Okulda aktif olan dört atölye var

“ Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi” şu anda aktif olan dört atölyesinde branşlaşmış bir şekilde eğitimini sürdürüyor. Bu bölümler ise Seramik Atölyesi, Yemek Hazırlama ve Sunuş Hizmetleri Atölyesi, Dijital Baskı Atölyesi ve Sera ve Peyzaj (Bahçecilik) Atölyesi’nden oluşuyor.

Tabii, okul öğrencileri bu branş derslerinin dışında, normal akademik eğitimlerini de alıyorlar.

Lise düzeyinde eğitim veriyor

Lise düzeyinde eğitim verilen okulda, 9. sınıftan itibaren eğitim almaya başlayan gençler, 10. Sınıftan itibaren ise kendilerine bir branş seçiyorlar.  

Okula talep yüksek

Okul yöneticileri yaptıkları bilgilendirmede, okullarına talebin oldukça yüksek olduğunu ve halihazırda sırada bekleyen 30 öğrenci bulunduğunu ifade ettiler. Öğrendiğimize göre, yeni açılacak bir okul da dahil edildiğinde,  İstanbul’da Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi olarak eğitim veren okul sayısı sadece 13!

Gençler çok mutlu!

Öğrencilerin okulda olmaktan duydukları heyecan her hareketlerinden dışarıya yansıyor. Bu hissiyatımızı Okul Müdiresi Ebru Kaya ile paylaştığımızda, o da bizi doğruluyor: “ Öğrencilerimiz, kendilerini okul ile özdeşleştiriyorlar. Burada olmaktan dolayı çok mutlular” diyor.

Bu sözlerinin akabinde ise hemen ekliyor: “ Ancak önemli olan, okul bittikten sonra bu öğrencilerin ne yapacakları.”

Okul tamam da, bir de iş bulma derdi var!

Özel eğitim ihtiyacı duyan bu gençler, okul içerisinde bir şeyler başarmanın ve geleceğe diğer yaşıtları gibi umutla bakabiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyorlar ve tabii, eğitim aldıkları süre içinde aileleri de öyle… Ancak, bunun bir de okul sonrası iş bulma süreci var. 

Haksızlık olur

Duvarları arasına sığındıkları okullarında yeteneklerini açığa çıkaran ve piyasanın aradığı kalitede işler çıkarabildiklerini ispatlayan bu gençlerin aldıkları eğitimler sonrasında evde oturmaları, hem kendilerine, hem de topluma çok ağır bir haksızlık olacak.

Beykoz’dan yükselen umut ışığı

İşte bu endişe, yani gençlerin alacakları mesleki eğitim sonrasında istihdam edilebilmeleri, yaşıtları içinde “ben de varım!” diyebilmeleri için, Beykoz, belki de tüm Türkiye’ye yayılacak umut ışığı niteliğinde hummalı bir çalışmaya ev sahipliği yapıyor.

Deniz Yıldızı Projesi

Beykoz Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve proje ortakları arasında İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV)’nın da olduğu ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “ Deniz Yıldız Projesi”nin merkezinde, pilot okul olarak, “ Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi” bulunuyor.

Deniz Yıldızı ismi verilen bu “ iş edindirme projesi,”  İstanbul genelindeki “ Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi” öğrencilerinin istihdamını yüzde 100 oranında arttırmayı ve işsizlik mücadelesinde yeni ve özgün bir mekanizma oluşturulmayı hedefliyor.

Önyargılar yıkılacak

Söz konusu projenin amaçlarından biri de, özel eğitim konusunda toplumdaki bilgi eksikliğini gidermek ve bu konudaki önyargıları yıkmak.

Kasım 2013’te sona erecek

Uygulanmasına Kasım 2012’de başlayan proje, bir yıl, yani 2013 Kasım ayına değin sürecek.

Kısa filmler çekecekler

Söz konusu proje kapsamında, gençler konularının uzmanı kişilerden aldıkları eğitimler ile kısa film atölyesinde 8 ay boyunca sinema eğitimi alacak, sinema sanatı ile tanışacak, kamera ile kayıt alma, çektiklerini gösterme, oyunculuk ve diğer yapım aşamalarında deneyim kazanacaklar.

Yazılan senaryolar ve çekilen filmlerin yerel ve ulusal kanallarda ve tabii ki sinemalarda gösterimlerinin sağlanmasını amaçlayan “ Deniz Yıldızı Projesi”  kimbilir, belki de Beykoz’a bir senaryo, oyuncu veya kısa film ödülü getirebilir? Yani, Deniz Yıldızı, yeni yıldızlar yaratabilir!

Okulda neler üretiliyor?

Okul öğrencileri tarafından üretilen ürünleri sizler için bol bol görüntüledik. Dijital baskı sınıfı öğrencilerinin gururla baskıladıkları desen desen kupa bardaklar, tişörtler, bardak altlıkları, anahtarlıklar, boy boy magnetler, puzzle’ler…; Mutfak Atölyesi’nin becerikli ellerinden çıkma kekler, tatlılar, börek ve çörekler, hatta yemekler…; Seramik Bölümü’nün çeşit çeşit seramik ürünleri…

Beykoz Belediyesi’nin de desteğiyle stantlar açacaklar

Beykoz Belediyesi Eğitim Komisyon üyeleri Fatih Yılmaz ve Haydar Çelik’ten edindiğimiz bilgiye göre, okullarında üretmiş oldukları bu ürünleri pazarlayabilecekleri standları açabilmeleri için öğrencilere destek sağlanacak.

Okul, bu kapsamda Beykoz’un farklı noktalarında açacağı stantlar ile ürünlerinin satışını yapabilecek ve bu şekilde Beykozlular ile İstanbullular ile ve hatta İstanbul’a gezmeye gelmiş dünyalılar ile buluşma olanağına kavuşacak!

Bu geri dönüşüm, hem kendilerinin daha fazla üretmelerine bir teşvik olacak, hem de belki de okulun daha da büyümesini sağlayarak, daha çok gence umut kapısını açmasına vesile yaratacak.

Mutfakta canlı müzik

Okulun “ Yemek Hazırlama ve Sunuş Hizmetleri Atölyesi”nde yani kısaca “ Mutfak Atölyesi”nde tek fırın ile çalışan 11 öğrencisi, okullarını ziyarete gelen biz misafirleri için kekler, çörekler hazırlamışlardı. Islak kek, aynı fotoğraflarda görüldüğü gibiydi! Yani, parmak yedirtiyordu!

Yemek esnasında bir baktık ki, içeriye okulun aynı zamanda müzik öğretmeni olan Müdür Yardımcısı Ahmet Kılıçaslan ve sınıf öğretmeni olan eşi Melodi Hanım girdiler. Yanlarında da ellerinde çeşitli müzik aletleri olan öğrenciler… Bu şekilde bizler, yemek eşliğinde Türk Sanat ve Halk müziklerinin güzel nağmelerini dinleme fırsatını yakalamış olduk!  

Bir kenarda durmayı hak etmiyorlar

Yiyecek- İçecek öğretmeni Semra Özer, çay molası sırasında bir yandan misafirlerine atölyeleri hakkında bilgi verirken, Göksu Evleri Hayvanseverleri Grubu’nun Beykoz ormanlarında doyurulmadık sokak köpeği bırakmayan cefakâr kadınları da diğer yandan atölye öğrencilerinden yediklerinin tarifini istiyorlardı!

Masa başı sohbetinde katılımcılara bilgiler aktaran Okul Müdiresi Ebru Kaya ve Müdür Yardımcısı Ahmet Kılıçaslan, uygulanmasına başlanılan Deniz Yıldızı Projesi ile ilgili olarak bilgilendirmede de bulundular.

Söz konusu projenin okul öğrencilerine iş edindirmenin yanı sıra, onların psikolojilerine ve sosyalleşmelerine de çok büyük destek olacağını kaydeden Müdür Yardımcısı Kılçaslan, “ bizim çocuklarımız bir kenarda durmayı hak etmiyor” dedi.

Beykoz için çok önemli

Müdür Yardımcısı, konuşmasının devamında, “ böyle bir proje Beykoz için çok önemli. Ülke genelinde de böyle bir şey yapılmamış. İnsanlarımızın hatta meslektaşlarımızın bile okulumuz hakkında bilgileri yok. Bu projeyle Beykoz, bu anlamda bir lokomotif görevi yapacak” şeklindeki düşüncesini de paylaşıyor bizimle.

Okul henüz hiç mezun vermedi

Okul Müdiresi Kaya da, 2011 yılı Nisan ayında eğitime başlayan ve henüz hiç mezun vermemiş olan okullarında eğitim almakta olan öğrencilerin staj yapabilmeleri yönünde bir araştırma içinde olduklarını ifade ediyor bize.

Öğrencilerin hayali Limak Otel!

Bu sohbet sırasında Mutfak Atölyesi öğrencilerine, ‘ Beykoz’da en çok nerede çalışmayı arzuladıkları’ sorusu yöneltiliyor. Gençlerin ortak cevabı, Kavacık’ta bulunan Limak Otel oluyor!

Burada araya giren Yiyecek- İçecek öğretmeni Semra Özer, öğrencilerin sadece okul mutfağını gördüklerini, gelecekteki iş hayatları için sanayi mutfağı gibi farklı mutfaklarını da görmeleri gerektiğine işaret ediyor.

Sırada baskı atölyesi var!

Misafir heyet, daha sonra dijital baskı eğitiminin verildiği atölyeye gidiyor. Burada Baskı öğretmeni Ayşegül Özyurt ve sınıf öğretmeni Onur Uçarsoy’dan bilgiler alınıyor.

Baskı Atölyesi’nin tamamı erkeklerden oluşan on kişilik 10. sınıf öğrencileri, Corel Draw ismindeki tasarım programıyla nasıl dijital baskı yaptıklarını anlatıyorlar bize. İş olanağı çok geniş olan bu sektörde, okul öğrencilerinin piyasanın aradığı nitelikleri kazandıklarını öğreniyoruz. Bu gençler, afiş ve ambalaj tasarımları, fotomontaj, bilgisayar tasarımı dahil bir çok konuda işlem yapabiliyorlarmış.

Magnet yapılışını canlı canlı izliyoruz

Çoğunlukla buzdolapların üzerine yapıştırdığımız magnetlerin nasıl yapıldığını canlı canlı izlemeye geliyor sonra sıra.

Yapılacak olan ürüne ve o ürünün materyaline göre değişen ısı için makine hazırlanıyor. Magnet için gerekli ısı 190 derece. Biz de bu ısınmayı ve sonrasını sabırsızlıkla bekliyoruz!

O gün sipariş de aldılar!

Baskı sınıfı öğrencileri daha sonra güzel bir magnet hazırlıyorlar! Çeşit çeşit ürünler arasında kaybolan bizler, bir yandan da raflarda sergilenmiş bulunan ürünleri satın almayı ihmal etmiyoruz! Hatta Göksu Evleri Hayvanseverleri, Nisan ayından düzenlenecek bir etkinlikleri için yüklü bir sipariş veriyor baskı sınıfına!

Bu okulun kesinlikle büyümesi gerekiyor

Göksu Evleri Hayvanseverler Gurubu, TÜRYAP Anadoluhisarı Temsilciliği yetkileri ve Beykoz Belediye Meclis üyeleriyle birlikte, okul eğitmenleri eşliğindeki ziyaretimiz sırasında okulun bir kuaför odası olduğunu ancak buranın tesisat eksikliği nedeniyle hayata geçirilemediğini öğrendik. Şayet bu oda tamamlanmış olsaydı, birçok genç kuaförlük ve cilt bakımı konusunda koluna altın bilezik takabilecekti! Okul yetkililerinden öğrendiğimize göre, bu alana öğrencilerden oldukça yoğun bir talep var.

Okul gezimiz sırasında gönlümüzden, bu okulun çok daha ferah bir fiziki mekânda, çok daha fazla eğitmenle, çok daha fazla gencin geleceğine hizmet eden ve İstanbul’a hatta Türkiye’ye örnek bir eğitim kurumuna dönüştüğünü görmek geçiyor!

Yemekhane sorunu

Okul yemekhanesini ve dolayısıyla yemek atölyesini, okulun içinden dışarıya taşıma isteğinde olan eğitmenler, bunun okul içinde bir rahatlama sağlayacağını ifade ediyorlar.

Bilgisayar odası oluşturulacak

Ve sıra geldi yardımın esas başlangıç noktası olan çalışmaya; yani, okulda bir bilgisayar sınıfı oluşturmaya. Bu amaç için okulun yemekhane odası düşünülüyor. Beykoz Belediyesi Meclis üyesi Fatih Yılmaz ve Haydar Çelik, Bilgi İşlem görevlisinden yapılacaklar konusunda bilgi alıyorlar.

Okula 11 adet bilgisayar kurulacak. Bunun için gerekli olan alt yapı ve üst yapı çalışmaları ve bilgisayar temini noktasında taraflar karşılıklı fikir teatisinde bulunuyorlar. Bu, Beykoz’un özel eğitime destek duyan bu çocuklarının bilgisayarlara kavuşacakları anlamına geliyor!

İşte her şey böyle başladı…

“ Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi”ne bir bilgisayar odası yapılması fikrine giden sürecin baş mimarları TURYAP Anadoluhisarı Temsilciği yetkilileri Nil Direk ve Şebnem Lüleburgazlı. Bu iki yardım gönüllüsü kadın, Beykoz’daki bir okula yardımda bulunmak istediklerini ve bu konuda kendileriyle birlikte hareket etmeyi arzuladıklarını Göksu Evleri Hayvanseverleri Grubu’ndan Semra Tecimen’e söyleyince, bundan sonrası kartopu gibi büyüyor!

Beykoz’da yardım edilecek okul arayışı içerisine giren bu gönüllü ekip, Beykoz Belediyesi Meclisi üyesi Yalçın Çolak ile birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek, okulların isim listesini alıyorlar. Ancak,  ‘ kısmet ise gökten düşer’ misali, Milli Eğitim binasından çıktıkları anda Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nden dönmekte olan Beykoz Belediye Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı Fatih Yılmaz ile karşılaşıyorlar. Ve bu şekilde yardım yapılacak okul da belirlenmiş oluyor!

Önce eğitmenler ile bir araya gelindi, yemek yendi!

Bundan sonra ise Beykoz Belediyesi Meclis üyelerinin ev sahipliğinde, okul yetkilileri, yardım gönüllüleri ile Beytaş Sahil Restoran’ında, bir akşam yemeğinde bir araya gelir; tanışır ve kaynaşırlar. Burada, okulu gezmek ve öğrenciler ile tanışmak için tarih de tespit edilir. 

Kadınlar kolları sıvadı!

İşte tüm bu gelişmeler neticesinde, önce okulda bir bilgisayar odası oluşturulacak. Ancak bu kadarla kalınmayacak! TURYAP Anadoluhisarı Temsilciliği yetkilileri ille Göksu Evler Hayvanseverleri Grubu’nun kadınları, özel eğitim desteğine ihtiyacı olan bu gençlere Beykoz’un bu umut kapısını daha da aralamak için birlikte kolları sıvayacaklar.

Biz yardın yapalım, Allah da bize destek versin!

Gazetemize yaptığı özel açıklamada, TURYAP olarak reklama çok fazla para harcadıklarını belirten ofis sahibi Şebnem Lüleburgazlı, şunları söyledi: “ Biz artık bu paraların sokağa atılmasını istemedik. Bunlar büyük reklam paraları. ‘ Reklama para ayıracağımıza, bu parayı yardımda kullanalım ve Allah destek versin bize’ dedik. Paramızı daha faydalı şeylere ayırmak istiyoruz. Biz Göksu’da yıllardır aktif olan bir firmayız ve çok büyük bir müşteri kitlemiz var. 2 bin adet konut var Göksu’da, Hisar Evleri’nde. Bu konutların yüzde 60’ı bizim aracılığımızla kiralanıyor ya da satılıyor. Burada tanıdığımız geniş bir kitle var. Biz bunları da yardım amaçlı olarak nakde dönüştürelim istedik. İleride dernek kurmayı da düşünüyoruz ancak ilk etapta bu şekilde yardımda bulunmak istedik.”

Önce Doğu’daki bir okul olsun diye düşündük

Şebnem Hanım’ın ortağı Nil Hanım ise gazetemize yaptığı açıklamada, bir okula yardım etme fikri kendilerinde oluştuğunda, ilkin Doğu’da bir okulu düşündüklerini ancak daha sonra kendi bölgelerinde bir okula yardımda bulunmak üzere karar kıldıklarını ifade ederek, bunun sonrasında ise bu fikirlerini Göksu Hayvanseverleri Grubu’na açtıklarını ifade etti.

Bundan sonra olayların nasıl geliştiğini ise sizler de zaten öğrenmiş oldunuz!

Siz de destek olabilirsiniz!

Gökten üç elma düşmüş; biri Beykoz’un umut kapısı bu okulumuza, diğeri yardımseverler grubuna; sonuncusu da Belediye Meclisi Eğitim Komisyonu’na!

Biz de potansiyel müşteriler olarak çıkarız inşallah kerevetine!

Yani, kısacası; bu haberin tek kelimeyle özeti: UMUT! Ne dersiniz?

Haber: Arzu Başlantı

Beykoz'da gençlere umut kapısı bir okul!
Bizi Takip Edin