Beykoz’da Kurban Bayramı hazırlıkları başladı. İlçenin çeşitli mahallelerinde kurbanlıklar görücüye çıkarken, vatandaşlar da sağlıklı ve uygun kurbanlık seçimi konusunda merak ettikleri sorulara yanıt arıyor.
Beykoz Güncel Haber, bu sorulara yanıt bulmak için mikrofonunu yıllardır ilçede besicilik ve kasaplık yapan Ömer Gökdemir’e uzattı. Gökdemir, kurban ibadetinin manevi değerine vurgu yaparak hem halk sağlığı hem de hayvan sağlığı hakkında dikkat edilmesi gereken kritik noktaları açıkladı.
2025’TE KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?
2024 yılı ile 2025 yılı hisse fiyatları arasında çok bir fark olmadığını söyleyen “Yesem Et Kasabım Ömer” işletme sahibi Ömer Gökdemir, “Geçen sene 200 bin liraya olan kurban bu sene 230 bin liradan satılıyor. Beykoz’daki yaklaşık 150 işletme kesim ve hisseleme işlemi yapıyor. 500 kiloya yakın bir hayvanın 175 bin TL civarına satılıyor. Beykoz’da 7 kişilik bir kurban hissesinin ise kesim dâhil fiyatı ortalama 25- 30 bin TL’dir.” dedi.
SAĞLIKLI KURBANLIK NASIL SEÇİLİR?
Kapak atmamış yani diş dökmemiş hayvanların alınmaması gerektiğini vurgulayan Gökdemir, “2 yaşını doldurmuş, kapat atmış, süt dişleri çekilmiş hayvanlar kurban vasfını taşır. Küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Hayvan geliştikçe güzelleşiyorsa sağlıklıdır. Bakışları canlı tüyleri parlak olmalı. Kurban olacak hayvanın bütün organları sağlıklı ve tam olmalı. Kırık boynuzu olan ya da yarım dili, kulağı, kuyruğu olan bir hayvandan kurban olmaz. Ama bu doğuştan gelen bir özellikse kurban olmasına engel değil.” şeklinde konuştu.
VETERİNER ONAYI VE KÜPE ŞARTI
Gökdemir, dişilerde veteriner raporunun şart olduğunu ve küpesi olmayan hiçbir hayvanın kesim alanına giremeyeceğini söyledi. İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde “Kurban Komisyonu” kurulduğunu aktaran Gökdemir, “Ekipler tarafından sıkı denetimler yapılıyor. Hayvanların küpe numaralarından pasaportlarına kadar, gelişinden çiftliğe girene kadar takip ediliyor.” diye konuştu.
“BEYKOZLUNUN PARASI BEYKOZLUDA KALSIN”
Gökdemir, “Hayvan canlı tartılır. Özellikle hayvan kesildikten sonra canlı kilo olmuyor, artık et değerine giriyor. Kesinlikle bunu kabul etmeyin. Bildiğiniz, güvendiğiniz kişilerden kurbanlıklar alınız. Bizim Beykoz’da da yeterince bu işi yapan, bilen işletmelerimiz var. Vatandaşlarımızın Beykoz’daki kurbancılardan mal almasını öneriyorum. Beykozlunun parası Beykozluda kalsın.” ifadeleriyle bu konudaki hassasiyetini dile getirdi.
Yorumlar kapalı.