Beykoz’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Beykoz Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (BOÇAY), Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz Belediyesi tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen programda farkındalık mesajları verildi, renkli etkinlikler sergilendi.
Belediye Meydanı’nda buluşan otizmli öğrenciler kendi elleriyle yaptıkları kurabiyeleri protokol üyelerine ikram etti, şarkılar ve şiirlerle hünerlerini sergileyerek hep birlikte gökyüzüne otimzde farkındalığı simgeleyen mavi balonlar uçurdu.
Etkinliğe, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, BOÇAY Derneği Başkanı Bülent Taştan, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ilçe, protokolü, siyasi parti temsilcileri,Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve Anadolufeneri Ayetullah Keser Özel Eğitim Okulu idareleri ve öğrencileri, Medipol Üniversitesi Diyaliz Bölümü öğrencileri, STK ve dernek temsilcileri, aileleri ve ilçe sakinleri de katılarak otizmli öğrencilere destek verdi.
Otizme dikkat çekmek üzere yapılan etkinlikte çocuklar katılımcılara mavi kurdele dağıtarak toplumda farklıklarıyla kabul görmek istediklerini ifade ettiler.
BOÇAY Derneği Başkanı Taştan: Otizm Bir Hastalık Değildir
BOÇAY derneği Başkanı Bülent Taştan, otizmin anlamı ve derneğin faaliyetlerinden bahsederek: Bizlerle bu farkındalığı paylaştığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Otizm bir hastalık değildir. Nörolojik bir gelişimsel bozukluktur. İlçemizde 400’e yakın otizmli çocuğumuz var. Bu çocuklarımız Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve Anadolufeneri Ayetullah Keser Özel Eğitim Okullarında eğitim almakta. Okullarımızda özveriyle görev yapan tüm idarecilerimize teşekkür ederim. Dileğimiz özel eğitimli okullarımızın ulaşım kolaylığı için daha yakın bir yere taşınması ve çocuklarımız için özel sosyal donatı alanlarının olmasıdır. Dernek olarak Beykoz’da otizmli çocuklar olduğunun farkındalığını yarattık. Çalışmalarımıza destek veren kaymakamımıza ve belediye başkanımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. dedi.
Kaymakam Katırcı’dan Gündüz Bakım Merkezi Müjdesi
Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı toplumdaki ön yargıya dikkat çekerek: Toplum olarak insanları kategorize etmeyi seviyoruz. Hepimiz insanız, otizmli de insan, engelli de insan, zekisi de insan. Yapacak tek şeyimiz var. İnsanı insan olarak göreceğiz. Bizim özel çocuklarımızın eğitimi ve sosyalleşmesi için gerekeli tedbirleri almamız lazım. Onların bizim merhametimize değil, sevgimize ihtiyacı var. İlçemizde inşaallah engelli aslanlarımıza hizmet verecek Gündüz Bakım Merkezi’ni çok yakında göreceğiz diyerek müjde verdi.
Başkan Çelikbilek: Otizm Toplumun Ortak Derdidir
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise : Ülkemiz geliştikçe, ilerledikçe her türlü sıkıntının çaresi bulunuyor. Görüyorum ki 2 Nisan da artık herkesin ajandasında. Sıkıntılar paylaştıkça azalıyor, sevinçler paylaşıldıkça çoğalıyor. Millet olmanın en güzel yanı toplumun sıkıntılarıyla dertlenmektir. Otizm de bu toplumun ortak derdidir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özel yavrularımızın yanında yer alacağız. Bu güzel günü hazırlayanlara teşekkür ediyor ve toplumdaki sorumluluk duygusunu artırmaya vesile olmasını diliyorum. şeklinde konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay: Özel Çocuklarımıza Yeni Bir Okul Kazandıracağız
İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay: Özel çocuklarımızın gelişimi, hayata hazırlanmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için gerekli eğitimi almaları hepimizin üzerinde önemli bir sorumluluktur. Özel çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili ülkemizde son yıllarda önemli atılımlar oldu. İnşaallah 4 dönümlük bir arsada, 36 derslikli büyükçe yeni bir okulu ilçemize kazandıracağız. diyerek yeni bir okul için girişimlerde bulunduklarını söyledi.
El Sanatları Sergilendi
Beykoz Özel Eğitim Okulu öğrencisi Buket Ateş piyano çalarken, Ayetullah Keser Özel Eğitim Okulu öğrencileri Giray Mutluer de şiir okudu. Kavacık Borsa İlköğretim Okulu öğrencileri çocukları ise farkındalık günüyle ilgili tekerleme okudular.
Sanatçı Ayhan Aydın’ın sahne aldığı programda sevilen parçalarla dans ederek eğlenen otizmli çocuklar ve ailelerine katılımcılar da eşlik etti. Etkinlikte otizmli öğrencilerin ebru, boyama, seramik ve çömlek dalında kendi el emekleriyle yaptıkları el sanatları da sergilendi.
Otizm Nedir?
Otizm doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılıktır. Toplumda var olan bu önyargının aşılması, otizmli aileler için kritik bir önem taşımaktadır. Otizmle ilgili yapılan birçok çalışma sonucuna göre otizmli bireylerin gelişiminde en önemli unsur eğitimdir. Günümüzde her 68 çocuktan birisinde rastlanmaktadır.