Beykoz’da sağlık yetkilileri kadınları uyardı

Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla kabul edilen “Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında vatandaşları uyardı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla kabul edilen “Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında vatandaşları uyardı. 

Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı”   olması nedeniyle Serviks Kanseri’nin belirtileri ve tedavi yöntemlerine dair yazılı açıklama yapıldı.

Serviks kanseri, dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biridir.

BELİRTİLERİ

Rahim ağzında kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa, sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı gözleniyorsa, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık gelişmişse, tek ya da iki bacakta şişkinlik varsa, idrar yaparken ağrı gözleniyorsa, normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa, normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması söz konusu ise, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı gözleniyorsa, menopoz sonrası kanama izleniyorsa hemen bir sağlık uzmanına başvurunuz.

ERKEN TEŞHİS 

Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret ederek kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır.

TARAMA TESTLERİ NERELERDE YAPILABİLİR? 

Rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapılmaktadır.  

Beykoz’da sağlık yetkilileri kadınları uyardı
Bizi Takip Edin