Anadolu Hisarı Tarihi Namazgahı’nın restorasyon çalışmalarında zemini beton ile kaplayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), gelen tepkiler nedeniyle tarihi yere tekrardan çim döşedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Osmanlı padişahları Yıldırım Beyazıt, Fatih Sultan Mehmet ve askerlerinin namaz kıldığı, sefer için dua ettiği Anadolu Hisarı Tarihi Toplarönü Namazgahı’nda bir süre önce restorasyon çalışması başlatmıştı.
Tarihi namazgahta yazın vatandaşların çim üzerinde cuma ve teravih namazları kıldığını zemine restorasyon çalışmaları kapsamında beton döşenmesi şaşkınlık yaratmıştı.
İBB DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ TEKRARDAN ÇİM DÖŞEDİ
Beykoz Güncel Haber olarak gündeme getirdiğimiz haber sonrası gelen kamuoyu tepkileri nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye yönetimi tarihi namazgahın restorasyonunda değişikliğe gitti.
Beton ile kaplanan zemin yeniden çim döşenerek yeşillendi ve eski kimliğine kavuştu.
TEPKİLER GELDİ
Tarihi namazgahı beton ile kaplayan restorasyon sonrası vatandaşlardan ve tanınan siyasi isimlerden de tepkiler geldi.
“BU YANLIŞTAN VAZGEÇİLMESİ ÜMİDİYLE”
Beykoz Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Fatih Çelik, “Anadolu Hisarı Tarihi Namazgah İBB restorasyonu sonucunda betona gömülmüş durumda. 1. fotoğraf AK Parti döneminden kalma. 2. ve 3. fotoğraflar restorasyon sonucuna ait. Her fırsatta AK Partiyi çevre üzerinden eleştirenlerin yapmış olduğu düzenleme ortada. Bu yanlıştan vazgeçilmesi ümidiyle. Takdir Beykoz kamuoyunun.” ifadelerini kullandı.
“İBB TARAFINDAN BETONA KURBAN EDİLDİ”
Beykoz’un tanınan siyasi isimlerinden İYİ Partili Muharrem Kaşıtoğlu, “Üst görsel Anadoluhisarı içerisindeki tarihi namazgahın eski doğal hali, alt görsel İBB tarafından betona kurban edilen yeni hali. Bu tarihi mekanın yıllardır kullandığımız doğal haline kastınızın nedeni nedir Mahir Polat? (İBB Genel Sekreter Yardımcısı) Bu işleri masa başından mı yürütüyorsunuz?” sözleri ile tepki gösterdi.
“RESTORASYONA ÇOK TEPKİ VARDI”
Manevi ve kültürel değerlerin yaşatılması ve korunması gerektiğine değinen Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz ise İBB’nin restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi namazgahı beton ile kaplamasının gereksiz masraf olduğunu söyleyerek tarihi mekanın gerçek kimliği ile yaşatılması gerektiğini belirtti.
İBB’nin yanlıştan döndüğünü söyleyen Babuz, “Namazgah, 1980’li yıllarda dönemin Belediye Başkanı Ali Zengin tarafından cuma namazları ile ibadete açılmıştı. Daha sonra 2000’li yıllarda Başkan Yücel Çelikbilek ile tekrar hayat buldu. Benim şahsen ilgilendiğim ve emekli hocamız Mehmet Özer Özalp ve diğer hocalarımızın bazı yönetici mülki ve idari yetkililerinde ilgi gösterdiği manevi huzur ile 7 yıl boyunca teravih namazlarına gelen halkımıza hizmet etmenin gururunu ve feyzini yaşadık. Bu namazgaha gözümüz gibi baktık. Kuruyan ağaçları Ahmet Yavaş abimiz kendi eliyle dikti. Yapılan restorasyon nedeniyle çok tepki vardı. İlgililerin doğruyu görmesi memnun etti. Ecdadımızın ruhu huzur buldu. Haber yapan ilgi gösteren herkese Hisarlı olarak teşekkür ederim.” dedi.