Beykoz Belediyesi ilçe sakinlerinin huzurlu bir yaz ayı geçirmesi için larvayla mücadele çalışmalarına aylar öncesinden başladı.
Beykoz Belediyesi ilçe sakinlerinin huzurlu bir yaz ayı geçirmesi için larvayla mücadele çalışmalarına aylar öncesinden başladı. Sahada yürütülen kaynak tespit çalışmalarının yanı sıra sivrisinekle mücadelede başarının anahtarı olan, vatandaşların bilinçlenmesi ve aktif katılımını amaçlayan kültürel mücadeleye de hız verildi.
İstanbul’un sulak ve yeşil arazileri bakımından en zengin ilçelerinden Beykoz’da havaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarında görülebilecek sivrisinek artışını en aza indirmeye yönelik çalışmalar ilçe genelinde dört bir koldan yürütülüyor. Beykoz Belediyesi ekipleri, tüm Beykoz genelinde İBB kontrolündeki ana cadde ve sokaklara ek olarak ilaçlama ve larvayla mücadele çalışmasını sürdürüyor.
4 Bin 255 Larva Kaynağı Kontrol Ediliyor
İlçede rahat ve huzurlu bir yaz için sahaya inen ekipler mahalle mahalle gezerek geçen yıl belirlenen 4 bin 255 larva kaynağını kontrol ediyor. Sivrisinek ve larva üreme alanı olan su kaynaklarında sıcaklık ölçümlerini yapan teknik ekipler ardından ilaçlama yapıyor.
Sivrisinek ve uçan kanatlı kontrolünün en önemli ayağını oluşturan bu çalışmayla larva artışının önlenmesi amaçlanıyor.
İlçede bulunan 17 dere ve bağlantılarında oluşabilecek vektörlere karşı gerekli önlemler de alınıyor.
Öte yandan larvaların sık bulunduğu kanal ve kanalizasyonlar da termal sisleme cihazlarıyla ilaçlanıyor.
Kesin Çözüm Kültürel Mücadele
Beykoz Belediyesi sahada etkin olarak yürüttüğü kaynak tespit ve ısı kontrol çalışmalarının yanı sıra vatandaşların bilinçlenmesine yönelik kültürel mücadeleye ayrıca önem veriyor.
Özellikle larva kaynakları ilaçlandıktan sonra görülebilir noktalara etiket ve uyarı notları bırakılıyor.
Saksı Altlıklarına Dikkat!
Vatandaşların sinek üreme alanlarına yönelik alabileceği basit ve etkili önlemleri içeren bilgilendirici etiket ve broşürler hazırlanarak evlere dağıtımları yapılıyor.
Broşürlerde vatandaşlardan özellikle bahçe ve balkonlarındaki saksı, oluk, eski lastikler, kedi-köpek mama kapları, süs ve plastik havuzlarını temiz tutmaları ve bidonların ağızlarının kapatmaları isteniyor.
Zira ağzı açık su kaplarını çok seven sivrisinekler buralara bir gecede binlerce yumurta bırakıyor.
Kaynakları Kaldıralım, Kapatalım ve Kurutalım
İlçede tarım alanları ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olması dolayısıyla karasinek üreme kaynağı olan gübreliklerin kapalı tutulması hususunda çiftçiler ziyaret edilerek gerekli uyarı ve tebligatlar yapılıyor.
Belediye ekipleri bu ziyaretlerde özellikle vatandaşlardan sivrisinekle mücadelede kesin çözüm olan “Kaldıralım, Kapatalım ve Kurutalım” kuralına uyulmasını istiyor.