Beykoz Çankırılar Derneği, gelenek ve göreneklerini düzenledikleri Yaren Geceleri ile ayakta tutuyor.
Beykoz Çankırılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; gelenek ve göreneklerini düzenledikleri Yaren Geceleri ile ayakta tutuyor. Beykoz’da 15 senedir süregelen ve her yıl düzenli olarak gerçekleştirdikleri Yaren Geceleri Çankırılıların daha da birbirine kilitlenmesini sağlıyor.
Sahip olduğu kurallar ve özellikleriyle her zaman Türk Kültürü’nün kendisi olarak değerlendirilen Yaren Kültürü; Yaren Geceleri ile bu kültürün yozlaşmamasını ve gelecek nesiller tarafından da yaşatılmasını amaçlıyor. Türk milletine ait tüm manevi değerleri içeren Yaren Kültürü, her yıl tüm Beykoz’daki Çankırılıları gelenek ve göreneklerinden uzaklaşmamasını adına Yaren Geceleri nde buluşturuyor.
Beykoz’da yapılan 2014’ün yaren kültür gecesine; Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Batumlular Havalisi Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç, Beykoz Erzurumlular Dernek Başkanı Ziya Enik, Kars-Ardahan-Iğdır Dernek Başkanı Metin Yıldız ile birçok mahalle muhtarı ve Çankırılılar katıldı.
Kavacık: Yaren dostluk ve birliktir!
Yaren Çavuşu Ahmet Kavacık, kendi kültürlerini bilmeyenler için şu şekilde açıkladı: Yaren; arkadaşlık ve beraberlikle yoğrulmuş, İslam ahlakı ve fazileti ile şekillenmiş toplu bir grup anlamına gelmektedir. 24 kişiden oluşur. Her biri bir oğuz boyunu temsil eder. Bu 24 kişilik ekibin içinde 8 tane usta, 8 tane çırak, reis, küçük başağa, büyük başağa ve çavuş vardır. Normalde yarenlerde bayanların katılması yasaktır. Bunu bugün için basınımız için bozuyoruz. Sebebi; burada gördüklerini, burada duyduklarını Beykoz’da ve İstanbul’da mutlaka anlatacakları yer olacaktır
Esen: Bizim memleketimiz bir yaren diyarıdır!
Yaren Başağası İsmail Esen ise: Bizim memleketimiz bir yaren diyarıdır. Bunu hepiniz biliyorsunuz. Bu yaren gecelerimizi gelecek çocuklarımız için her yerde düzenliyoruz. Bu geceler bizim için çok önemlidir. Çok fazla detayı var. Ufak tefek hatalarımız olursa bütün Çankırılı yarenlerimizden, başağalarımızdan şimdiden özür dileriz. Normalde bu gecelerimiz akşam saat 8’den sabah saat 8’e kadardır. Burada cüzi bir şekilde yaren gecelerimizi yapmaya çalışıyoruz şeklinde geceye ait düşüncelerini aktardı.
Karabacak: Yaren kültürümüzü yaşatmak en büyük arzumuzdur!
Yaren sisteminde bugüne kadar emeği geçen ve vefat eden yaren ağaları için okunan duaların sonrasında sözü alan Dernek Başkanı Bilal Karabacak: Böyle bir geceyi düzenlememizin amacı birlik ve beraberliğimizi sağlamaktır. Bu yaren kültürümüzü Beykoz’umuzda da yaşatmakta en büyük arzumuzdur. Birliğimizi bozmadan bu gecelerimiz yapacağız. Burada bizi yalnız bırakmayıp gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Yareniniz şen ve daim olsun dedi.
Çelikbilek: Bir milletin varlığı, kendi değerlerini yaşatmasına bağlıdır!
Yaren Başağası İsmail Esen’in Çankırı Sevdalısı şiirleri okuması geceye ayrıca bir renk kattı. Saz eşliğinde yöresel kaşık oyunları oynandı. Geceye diğer programlarından ötürü geç katılan Yücel Çelikbilek, burada bulunmanın kendisini dinlendirdiğini ve huzur verdiğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: Her bölgenin kendine göre güzel adet ve görenekleri var. Gerçekten zevkle izledim. Bu gecelerin erkeklerin arasında yapılması bir samimiyetin ifadesidir. Daha candan ve içten bir şeydir. İnanın, şurada yaptığınız şeyin size verdiği keyif bambaşkadır. Bu çok uzun zamanın getirdiği bir gelenektir. Bunları devam ettirmek ve buradaki küçük çocuklara bunları hissettirmek lazımdır. Bunlar bizim önemli kültür etkinliklerimizdir. Bir milletin varlığı, kendi değerlerini yaşatmasına bağlıdır. Bu, bir kültür zenginliğinin zamana intikalidir
Çelikbilek’in konuşmasının sonunda Dernek Başkanı Bilal Karabacak, tüm Çankırılılar adına Çelikbilek’e nezaketen katılımından ötürü Çankırı tuzu ve tuzdan sabun hediye etti. Gece, başağanın hareketlerini yapmayan ve ondan önce davranan yarenlerin, yaren çavuşunun cezaya çarptırması ile devam etti. Sepetçi oğlu ve Deveci Bilo adlı oynan ortaoyunu geceye katılanlara eğlenceli dakikalar yaşamasını sağladı.