Öğrenci yurtları yararına her yıl düzenlenmekte olan geleneksel kermes açıldı. Kermes, 15 Haziran tarihine kadar devam edecek
Paşabahçe, Beykoz, Çubuklu ve Tokatköy’de eğitim gören talebeler yararına her yıl düzenlenmekte olan geleneksel kermes açıldı. Kadın ve erkek hazır giyimi, yiyecek, ev eşyaları, züccaciye gibi oldukça geniş yelpazede ürünlerin satışa sunulduğu kermeste çocuk oyun alanları ve bir planetaryum ( uzay ve evrenin detaylı olarak izlenebildiği salon) da var. Kermes, 15 Haziran tarihine kadar devam edecek.
Beykoz Belediyesi karşısında, sahil kenarında ( Denizcilik Lisesi otopark alanı) kurulan kermes, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ve Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in de katılımları ile açıldı. Kermeste, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş da hazır bulundu.
Açılışı, minik mehteranlar yaptı
Geleneksel kermesin açılışını ise, Özel Lale Bahçesi Anaokulu’nun minik Mehteran takımı yaptı.
Program, Kaymakam Süleyman Erdoğan ve Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in yaklaşık 1 saatlik gecikmesi sonunda, miniklerin Mehteran gösterisi ile başladı.
Mehteran gösterisinin ardından ise, protokol konuşmalarına yer verildi.
Ahmet Karahan: Kermesi, her yıl heyecan ile bekliyoruz
Kermesin ilk protokol konuşmasını, Beykoz Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı Ahmet Karahan yaptı. Kermes açılışında bulunan vatandaşları, kermeslerine katılımlarından dolayı selamlayan Karahan, şunları söyledi: Öğrenci yurtları yararına tertip edilen kermesimiz, artık Beykoz’da geleneksel olarak konuşabileceğimiz ve her yıl heyecan ile beklediğimiz ve bekleyeceğimiz bir kermesimiz olmuştur.
Karahan, kısa konuşmasında, Beykoz’daki talebe yurtlarının ilk olarak 35 yıl önce Beykoz’daki talebelere yardım amaçlı olarak kurularak, hizmet vermeye başladığına da işaret etti.
Hüseyin Kaya: Cehennem azabından kurtaracak bir ticaret
Dernek Başkanı Karahan’ın ardından ise, Paşamandıra Köyü Değirmendere Camii imam- hatibi Hüseyin Kaya bir konuşma yaparak, kermese katılanları selamladı. Emeğe geçen herkese, başta kadınlara teşekkür eden Kaya, şunları söyledi: 35 yıl önce kurulup bugüne kadar İslam’a hizmet, vatanına, milletine saygılı insan yetiştirme hususunda gayret gösteren mesai arkadaşları var aramızda. Cenab-ı Hak, ey iman edenler, sizi cehennem azabından kurtaracak bir ticaret üzerine ulaştırayım mı? O; Allah’a iman etmek, Ahiret’e iman etmek, malınız ile ve canınız ile Allah yolunda cihat etmenizdir. Eğer düşünür iseniz, bu sizin için en hayırlısıdır’ buyuruyor. Ve devamında yine buyuruyor ki, ey iman edenler! Sizler Allah’ın askerleri olunuz!’ Nasıl ki, en zor ve kritik zamanında İsa Aleyhisselam, kendisine iman etmiş ilk 12 kişiye, Allah yolunda bana kim yardım edecek? Allah’ın bana tebliğ etmek üzere vazifelendirdiği dini tebliğ ederken, benim yardımcılarım kim olacak?’ diye sorduğu zaman, onlar, biz, Allah’ın yardımcıları yani sana Allah yolunda biz yardımcı olacağız’ demişlerdi.
Ulvi hizmet yapanları tebrik ediyorum
Bu devirde de, dine hizmet etmek üzere Allah tarafından manevi tasarruflar ile teçhiz edilen Zevat-ı Aliyye’nin şu hizmet kervanını bir arada görmek; yurdun her tarafından gelen gençlere Allah’ını, peygamberini ve vatan sevgisini anlatan ilimleri, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’i öğretmek gibi en ulvi hizmeti yapan bu topluluğu canı gönülden tebrik ediyorum.
Hayır çarşıları
Konuşmasının devamında, söz konusu kermes geleneğinin Hz. Peygamber döneminde de olduğuna dikkat çeken Kaya, (Hz. Peygamber) halktan o gün yardımlar toplayarak, bu hizmeti başlatmıştır dedi ve Osmanlı Devleti’nde bu tür faaliyetlerin ise hayır çarşıları’ olarak anıldığına işaret etti.
Uğur Poyraz: Edebli, hâyâlı, cemiyet asayişine saygılı nesiller yetiştirmek
Kaya’nın konuşmasının ardından söz alan Çubuklu Yurdu temsilcisi Uğur Poyraz ise, Beykoz, Çubuklu, Tokatköy ve Paşabahçe yurtları yararına düzenlenen ve geleneksel hale gelmiş hayır çarşılarının bir yenisini daha açmak üzere bir araya geldiklerini kaydederek, şunları söyledi: Belde-i Tayyibe olan bu güzel İstanbul’umuzun nadide güzellikteki bir ilçesi olan Beykoz’umuzda 1978 yılından beri Beykoz Talebe Yurdu’muz, 1994 senesinde Çubuklu Talebe Yurdu’muz ve 2000 senesinden itibaren de Paşabahçe Talebe Yurdu’muz ve en son Tokatköy Kız Yurdu’muz, bir milletin islahı, kötülerin imhası ile değil, yeni yetişen genç neslin eğitim ve terbiyesi ile mümkündür’ sözünü kendisine düstur edinerek, vatana, millete hizmet eden, büyüğüne karşı hürmetkâr, küçüğüne karşı sevgili, düşkün ve acize karşı merhametli, edeb, haya, terbiye ve güzel ahlak ile donatılmış; mukaddesatına son derece saygılı, cemiyetin huzur ve asayişine her zaman katkıda bulunacak nesiller yetiştirmeyi kendisine gaye edinmiştir.
Memleketin her köşesinden öğrenci geliyor
Binaaleyh, biraz önce zikrettiğim tarihlerden itibaren, memleketin her köşesinden eğitim imkânından yoksun yüzlerce hatta binlerce vatan evladı yavrularımız bu ilim irfan yuvası müesseselerimizde barındırılmış, kendilerine buralarda eğitim görme imkânı verilmiş ve mezun edilmiştir. İnşallah bu hizmete gönül vererek, malları ve canları ile koşuşturan hayırseverlerin maddi ve manevi gayretleri, duaları ve yüce Mevla’mızın da lütuf ve inayeti ile kıyamet sabahına kadar da bu hizmetler devam edecektir.
İyinin de bir düşmanı var; o da pekiyidir
Bizler bu hizmetlerin aciz ve naçiz birer hizmetçileri olarak, arkadaşlarımız ile beraber hiçbir zaman kendimizi kâfi görmeden ve bu kadar yeter artık’ demeden, iyinin de bir düşmanı var; o da pekiyidir’ diyerek ve gene, iki günü eşit olan bizden değildir’ düsturu ile hareket etmeye çalışarak, dernek idare heyetleri ile, kadını, erkeği, yaşlısı, genci, büyüğü, küçüğü ile, bu hizmetlere candan gönül vermiş dernek üyelerimiz ile ve personelimiz ile her yıl her şeyin daha iyisini yapma azim ve gayreti içerisinde olmaya çalışıyoruz.
Mevcut müesseselerimiz tam kapasite dolu
Çünkü mevcut müesseselerimiz tam kapasite dolu olduğundan, dışarıda sıra bekleyen yüzlerce liseli ve üniversiteli gencimize de bu imkânları sunmak, yeni müesseseler hazırlamak ve onların imdadına yetişmek durumundayız. İşte bütün bu hizmetler yürürken, içerisinde yaşadığımız sebepler âleminde her şeyin bir sebebe bağlı olduğu gibi, bu hizmetlerin de manevi yardımın yanı sıra, maddi imkânlar ile de irtibatlı olduğu hepimizin mâlûmudur.
Yücel Çelikbilek: Bu hizmetler fedakârlıklar ile oluyor
Kaya’nın konuşmasının ardından ise, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek kürsüye davet edildi.
Konuşmasına, hayır çarşısının kurulmasının arkasında, binlerce genç için bir kaynak oluşturma gayretinin olduğuna işaret ederek başlayan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, kermese emeği geçenlere teşekkür etti. Çelikbilek, şunları söyledi: Yapılan hizmetler hep ülke için yapılıyor; ülkenin insanının öncelikle manevi anlamda zenginliği için, sonra da maddi anlamda yetişerek, ülkeye hizmet eden şahıslar olmaları için emek harcanıyor. Bu hizmeti takdir etmemek, anlamamak mümkün değil. Büyük gayret sarf edilerek, büyük emek veriliyor. Bunlar fedakârlıklar ile olur. Bu hizmetler kendi kendine olmaz. Arkasında yürek ve inanç olmasa, düşünce derinliği olmasa, bu hizmetler yapılamaz.
Süleyman Erdoğan: Komşusunun açlığını yüreğinde hisseden insan yetiştirmek
Son protokol konuşmasını yapmak üzere mikrofona davet edilen Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ise, emeği geçenleri tebrik etti ve bu milletin evlatlarına, yarınlarına sahip çıkmak hepimizin yapması gereken şeyler. Bunu ihmal ettiğimizde, yarınlarımızı kaybedebiliriz. Dün, gençlerimize iyi sahip çıkamadığımız için, bugünkü kıvranmalarımız ve sıkıntılarımız, ülkemizdeki çeşitli kavgalar netice verdi dedi.
Milletin evlatlarına sahip çıkanları tebrik ediyoruz!
Kaymakam Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Çocuklarımıza ve gençlerimize ne kadar fazla sahip çıkabilir isek, onları ne kadar hoşgörülü yetiştirebilir isek, başkalarının dertleri ile dertlenme cihetinde onları ne kadar yönlendirebilir isek, onları çevresine duyarlı yetiştirebilir isek, aç komşusunun açlığını yüreğinde hissedebilecek bir şekilde yetiştirebilir isek, işte o zaman birçok sorunumuz da çözülmüş olacak. Hatta insanlığın sorunları çözülmüş olacak; dünyanın çeşitli köşelerinde kan, gözyaşı, zulüm ve işkence bu sayede bitmiş olacak. Onun için, bu milletin evlatlarına sahip çıkan herkesi tebrik ediyoruz.
Komşu komşunun çocuğuna sahip çıkmalı
Evlatlarımızın kurda, kuşa yem edilmemeleri, sokaklarda heba olmamaları, çarçur olmamaları, uyuşturucu ve fuhuş bataklığı içine düşmemeleri gerekiyor. Bunun için de herkesin üzerine vazifeler düşüyor. Komşu, eğer komşunun çocuğuna sahip çıkmaz da, o çocuk 2 gün sonra karşısına kapkaççı olarak çıkar ya da evine hırsız olarak girer ise, o zaman bu durumdan yakınmaya hakkı yoktur.
Müftü Hüseyin Demirtaş: Kermes dediğin böyle olur!
Kaymakam Süleyman Erdoğan’ın konuşmasının sonrasında ise, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş, kurdela kesimi öncesinde dua yapmak üzere kürsüye davet edildi.
Müftü Demirtaş, dua öncesinde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: Bu kermes, gerçekten çok büyük bir kermes. Kermes dediğin böyle olur! Kermes büyük anacak hizmet de çok büyük. Bu sene Beykoz Müftülüğü’müzün açtığı Kuran kursları var. Bunlar içerisinde en kaliteli, en verimli hizmet verenler bu talebe yurtları oluyor. Hem binanın yerleşimi, tertip ve düzeni, hem de eğitim ve hizmet kalitesi gerçekten takdire şâyan.
Hizmet, nimettir
Bu hizmet, Kuran hizmeti. Bu hizmetin temelinde Allah’a, Peygamber’e, İslâm, insan ve değerlere saygı var. Onun için bu hizmet çok anlamlı ve değerlidir. Burada emek veren kardeşlerimizin her biri, sadece Allah rızası için, sadece yarını düşündükleri için, yarına bir şeyler götürebilme ve yarına hizmet edebilme anlamında bir şeyler ortaya koyuyorlar. Onlara inşallah biz de destek vereceğiz. Zira, hizmet, nimettir.
Kurdela, Müftü Demirtaş’ın açılış duası ile kesildi
Protokol konuşmalarının ardından ise, Müftü Hüseyin Demirtaş tarafından 15 gün devam edecek olan geleneksel kermesin açılış duası yapıldı. Duanın ardından ise, kadın giysisi reyonu önündeki kurdela kesilerek, kermesin resmi açılışı gerçekleştirilmiş oldu.
Protokol ve davetliler, daha sonra hep birlikte reyonları gezerek, sahilde kurulmuş bulunan alanda sunulan kahvaltı ikramını kabul ettiler.
Haber: Arzu Başlantı