Beykoz’un yüzde 90’nını ilgilendiren kaçak yapıların durumuyla ilgili meclise önemli bir düzenleme geliyor.
Türkiye genelinde milyonlarca vatandaşın sıkıntı yaşadığı imar ve iskân sorununun çözümünde sona yaklaşıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ‘Bir hafta içinde ‘imar barışı’ Meclis’e gelecek‘ açıklamasının ardından detaylar netleşti. Ruhsat sorunu olan mülkler için yüzde 3 oranında vergi alınacağı öğrenildi. Düzenlemeyle birlikte 45 milyar liralık bir kaynağın kentsel dönüşüm için oluşturulan özel bütçeye aktarılması planlanıyor..
Beykoz’da yer alan 128 bin 500 yapının yüzde 90’ı da ruhsatsız. Çıkacak yasa ile Beykoz genelinde devletle ihtilaflı olan 115 bin 500 yapının ‘imar barışı’ndan faydalanması bekleniyor. İmara aykırı binasını bildiren ve cüzi bir miktar ödeyenlerin devletle anlaşmazlığı bitecek.
İmar barışıyla devletin vergi kayıplarının engellenmesi, arsa vasfından alınan emlak vergisinin yapı vasfından alınmaya başlanması öngörülüyor. Buna göre, Hazine arazisi üzerindeki kaçak ve kat mülkiyetine geçen yapıların alım satım işleri yasallık kazanacak.
YIKIM KARARLARI VE İDARİ PARA CEZALARI İPTAL
İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Bu durumdaki yapılara ‘yapı kayıt belgesi’ verilecek. Yapı kayıt belgesi alınmasıyla imar açısından ekstra bir hak sağlanmayacak. Ancak, ceza davaları tüm sonuçları ile düşecek. Yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak. Yapı sahipleri cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecekler. Kentsel dönüşümde yapı kayıt belgesi aranacak. Hazine taşınmazı üzerindekiler ancak yapı kayıt belgesi ile satılabilecek.
GELİR KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KULLANILACAK
İmar barışıyla elde edilen gelir, kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacak. Bu kaynakla, belediyelere sıfır faizli kredi kullandırılacak. Vatandaşın kullandığı kentsel dönüşüm kredilerinde 1-2 puanlık faiz indirimi sağlanacak.
SON BAŞVURU 31 ARALIK’TA
İmar barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayacak. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yapı kayıt belgesi bedeli Ziraat Bankası’na yatırılacak. Son başvuru tarihi olarak 31 Aralık 2018 belirlendi. Ancak, Bakanlar Kurulu bu süreyi bir yıl uzatabilecek.
BEYKOZ’UN YÜZDE 90’I RUHSATSIZ
128 bin 500 Bağımsız Bölüm, 115 bin 500 Ruhsatsız Bölüm ile İstanbul’un en fazla ruhsatsız yapısı Beykoz’da yer alıyor.