Boğazın incisi Beykoz’da gezilecek yerler!

Beykoz, Boğaz’ın Avrupa Yakası’nda mavi ve yeşilin buluştuğu yer. Semte adım attığınızda sahil şeridi sizi karışılacak. Sahil yolundan ilerledikçe şehrin akciğerleri olan yeşillik alanlara biraz daha yaklaştığınızı hisse

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz, Boğaz’ın Anadolu Yakası’nda mavi ve yeşilin buluştuğu yer. 

İlçeye adım attığınızda sahil şeridi sizi karşılayacak. Sahil yolundan ilerledikçe şehrin akciğerleri olan yeşillik alanlara biraz daha yaklaştığınızı hissedeceksiniz. Beykoz'un birbirinden güzel tarihi yapılarını, harika manzarasını, zengin doğası ve doğal güzelliklerini keşfedeceğiniz muhteşem rotaları sizin için derledik. 

“Bilmediğin bir yere gitmek bilmediğin bir yönünü keşfetmektir” demiş Martin Buber, gelin hep beraber keşfedelim! Tabi bir de galerinizi en güzel karelerle dolduracağız…

HARİKA BOĞAZ MANZARALARI:

1- Karlıtepe Mesire Alanı

Bu mesire alanının en önemli özelliği İstanbul’un simgesi olan 3 köprüyü gören eşsiz bir manzaraya sahip olmasıdır.

Temiz hava ve bol oksijene doyacağınız bu mekânda seyir terasları ve piknik alanlarının yanı sıra bisiklet ve yürüyüş yolları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları bulunuyor. Mangal keyfi için doğal gazlı mangal ünitelerinin yer aldığı kameriyelerle farklı alternatifler sunuyor.

Ayrıca içinde 5 oyun parkının yer aldığı alanda engelli çocukların güvenle oynayabileceği bir de engelsiz oyun parkı yer alıyor.

Mesire alanının içinde kahvenizi içip yemek yiyebileceğiniz bir restoran da bulunmaktadır.

Giriş: Ücretsiz / Araç Otopark: 10 TL (İlk 2 saat ücretsizdir) 

2- Fatih Korusu – Otağtepe

Eski adı Otağtepe Parkı bugünkü ismi Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi olarak bilinir.

Otağtepe adını, Osmanlı zamanında şehrin ilk kuşatıldığında Yıldırım Beyazid Han’ın otağının buraya kurulmasından dolayı almıştır. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve FSM köprülerine bakan manzaraya sahip alanda binlerce farklı ağaç ve çiçek türüne ev sahipliği yapan bir bahçedir.

Tarihi dokusu ve şehrin güzelliği ile harmanlanan bu yer size günlük hayat stresini unutturacaktır. Fatih Korusu’nda yaklaşık 10 km’lik alanda özgürce yürüyüş yaparak muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Giriş: Ücretsiz

TARİHİ YAPILARI:

3- Hidiv Kasrı

Çubuklu mevkiinde bulunan eski adı ise Tokat Kasrı olan yer günümüzde Hidiv Kasrı olarak bilinmektedir. 20.yüzyılın başlarında dönemin padişahı olan Mısır’ın son Hidivi olan Abbas Hilmi Paşa’nın isteği üzerine inşa edilmiştir.

Günümüzde BELTUR tarafında işletilen kasır restoran ve sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.

Yapay şelaleye ve keyifli bir bahçeye sahip, uzun yürüyüş yolları ile de size eşlik edecek keyifli bir rotadır.

İtalyan mimarisiyle dikkat çeken mekân günümüzde nişan, düğün gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Kasırda giriş ücretsiz olup otopark ücreti 10 TL’dir. 

4- Küçüksu Kasrı

Sultan Abdülmecit tarafından inşa ettirilen 3 katlı yapı, Göksu ile Küçüksu Deresi’nin arasında yer almaktadır. O dönemde ki padişahların dinlenme ve huzur bulduğu mekân olarak bilinmektedir.

İçerisinde 9 oda bulunan ve Osmanlı dönemine ait eserleri inceleyebileceğiniz oldukça gösterili olan bu köşk barok mimarisinin en güzel örneğidir.

Ayrıca kasrın içerisinde yer alan restoranda Boğaz manzarasına karşı vakit geçirebilirsiniz.

Pazartesi günleri dışında her gün açıktır.

Tam bilet 15 TL, öğrenci ise 5 TL’dir.

5- Beykoz Mecidiye Kasrı

Beykoz Sarayı olarak bilinen Mecidiye Kasrı, Yalıköy semtinde Boğaz’ın en tepesine konumlanmasıyla bilinir ve mermer köşklerin en iyi örneklerindendir.

Günümüzde müze olarak hizmet veren bu yapı ağaçların arasına gizlenmiş, dekorasyonu, tarihi, mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Kasır içerisinde odalar, odaların işlevi ve eşyalar hakkında bilgiler kumanda ile sesli rehber eşliğinde gerçekleşmektedir.

Tam bilet 15 TL, öğrenci ise 5 TL’dir.

Pazartesi hariç diğer günler ziyarete açıktır.

BOĞAZA BAKAN YAMAÇLARI:

6- Beykoz Korusu

Abraham Paşa Korusu olarak da bilinen bu yer, Paşabahçe semtinin büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Boğaza bakan yamaçları Riva’ya kadar uzanarak Doğuda ki doğal ormanlar ile buluşur.

Bir rivayete göre, Paşa Abraham’ın Osmanlı padişahı Abdülaziz ile girdiği bir tavla oyununda galip gelmesi üzerine bu geniş araziyi kazanmıştır.

Asırlık ağaçları ve bol çimleri ile içinde iki büyük mağara, beş havuz, kayalar ile oluşturulmuş 3 yapay çağlayan ve birbirinden farklı egzotik bitki bulunmaktadır.

Koru aynı zamanda, iki kır kahvesi, bir restoran, iki sera, açık spor alanları, çocuk parkları, oturma terasları ve piknik yapılabilecek bolca alana sahiptir.

Çay ve kahvenizi alıp ıhlamur, meşe, erguvan ve akasya ağaçlarının altında şehrin karmaşıklığından kaçıp kafa dinlemek için alternatif bir mekândır.

7- Mihrabat Korusu

Mihrabat Korusu, Abbas Halim Paşa’nın kızı Rukiye Hanım’a yüz görümlüğü olarak hediye edilmiştir. Koru, yüzyıllar boyunca sazlı, sözlü eğlenceler ile sultanları, padişahları ağırladığı manzarası ile nice sanatçıya da ilham olmuştur.

Ortaköy, Rumeli ve İstinye’ye kadar uzanan manzarası ile ünlü, en çok tercih edilen yerlerden biridir.

Koru’da restoran, kafe ve çocuk parkları bulunmaktadır.

Nişan, düğün gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapar.

Giriş: Ücretsiz / Araç Otopark: 20 TL

BEYKOZUN İLK MÜZESİ: Beykoz Cam ve Billur Müzesi 

TBMM Milli Saraylar tarafından Beykoz’un ilk nitelikli müzesi olarak kuruldu. Beykoz Korusu içerisinde yer alan köşk, yaklaşık 400 dönüm arazi üzerinde bulunan Tarihi Abraham Köşk’ünde dönemlerine göre 13 sergi salonu ile ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Müze alanı içerisinde bulunan ormanlık alan, 117 farklı ağaç türüne ev sahipliği yapması bakımından botanik müze özelliği taşıyor. 

Müze, Pazartesi hariç her gün saat 09.00 ile 18.00'de ziyarete açık.

KÜÇÜK BALIKÇI KASABASI: Anadolu Kavağı 

Anadolu Kavağına küçük balıkçı kasabası dememizin sebebi birçok balıkçı restoranına ev sahipliği yapıyor oluşundan. 

Ara sokaklarındaki hediye dükkânlarıyla, balıkçı tekneleri ve tarihi eserleriyle yabancı turistlerinde tercih ettiği bir bölgedir.

Günübirlik kaçışlar için ideal olan bu bölgede Boğaz turu yapan vapurlara denk gelmeden dönmeyin!

Yoros Kalesi ise günümüzde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alır. Sadece bir bölümü ziyaretçiye açıktır.

MAVİ VE YEŞİLE BAKAN KOYLARI: Elmasburnu Tabiat Parkı ve Plajı 

İçerisinde restoran, piknik alanları, çocuk parkı bulunan eşsiz manzaraya sahip bu plaj yazın haftanın 4 günü kadınlara hizmet vermektedir.

Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri yalnızca kadınlara, cumartesi, pazar ve pazartesi ise karma olarak hizmet vermektedir.

Deniz manzarasına karşı piknik yapmak ve hoş vakit geçirmek için görülmeye değer yerler arasındadır.

Yaya giriş ücreti 8 TL'dir. Araç ile girişlerde ücret değişiklik göstermektedir. 

 

Boğazın incisi Beykoz’da gezilecek yerler!
Bizi Takip Edin