Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, NTV’de 2B Yasası’nın uygulanmasına ve Beykoz halkının Yasa’ya ilişkin tepkisine yönelik soruları yanıtladı.
https://www.youtube.com/watch?v=BB7paSgKZLU***
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, NTV’de yayınlanan “Günün İçinden” isimli haber programının konuğu olarak canlı yayına çıktı. Çekimleri Beykoz’da yapılan programda, Çelikbilek, program muhabiri Özgür Yılmaz’ın 2B Yasası’nın uygulanmasına ve Beykoz halkının Yasa’ya ilişkin tepkisine yönelik sorularını yanıtladı.
NTV sordu, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek yanıtladı
NTV- Özgür Yılmaz: Beykoz, 2B arazilerinin en çok olduğu ilçe; tam 26 milyon 700 bin metre kare 2B arazisi var. Hükümet 15 milyar dolarlık bir gelir bekliyor. En çok gelirin beklendiği il ise İstanbul. İstanbul’da da Beykoz ilk sırada yer alıyor. Peki, bundan sonra nasıl bir yol haritası izlenecek?
Sayın Başkan, Beykoz’dayız; plansız, imarsız, kaçak yapılmış, ormanın içine serpilmiş evleri görmekteyiz. Şu anda vatandaşların tepkisi nedir?
Öncelikle, vatandaşın kanunun çıkmasından dolayı duyduğu memnuniyet var. Çünkü 32 yıllık bir kangren olan bir davaya, hiç kimsenin el atmadığı, problem yaptığı bir olayı AK Parti şu anda çıkarttı. Sayın Başbakan ve ekibine teşekkür ediyoruz, çünkü dediğim gibi yıllarca parası dahi olsa alma şansı olmayan insanlara bugün, parası olanların ve orta halli insanların alacakları bir noktaya taşınmış oldu. Bu önemli. İkincisi, buranın tamamı imarsız değil. Beykoz’un imarlı bölgeleri de var. Ama Beykoz’un sıkıntısı 2B’yi şimdi inşallah çözmüş olacağız. Bunun ötesinde bir sıkıntı da doğal sit alanı dediğimiz bir olay. Bununla karşı karşıya Beykoz; bunun getirdiği sıkıntılar var.
2B’den başlarsak, 2B bizim beklediğimiz bir olaydı. Yıllarca bekledik ve şu anda vatandaşlarımız çıkmasından memnun oldular. Tek bir konu konuşuluyor şu anda Beykoz’da sıkıntı olarak: Spekülasyon fiyatları var, yani rayiç değer dedikleri.
Rayiç değerin yüzde 70’i üzerinden satılacak bu araziler. Nasıl olacak? Şu anda bulunduğumuz yerden Boğaz’ı görebiliyoruz; bir taraftan lüks konutlar var, diğer tarafta varoş diye nitelendirilen konutlar var. Bunların yanında yüksek katlı binalar var.
Beykoz’da 2B’nin olduğu alanlarda şu anda imar yok. Bir kere fiyatlar çıktıktan sonra bununla ilgili imar planı uygulanacak. Bunlardan bizim ‘donatım payı’ kesmemiz gerekecek. Onunla yüzde 40’a kadar çıkıyor, bunu da dikkate almak gerekiyor.
Bir olay da, tabii yıllardır buralara gelen insanlar çok zorluklar ile buraya gelmiş olan insanlardır. Niye geldi oturdular, demeleri de mümkün. Ama bu insanlar zor şartlarda buraya gelip buraları bekleyen, buraları şu anda bu konuma getiren insanlar bu insanlar. Dolayısıyla ben, hükümetimizin de eminim, inanıyorum ki ben bu konuda hassas davranacağını.
Bölge insanı yüzde 70’e nasıl bakıyor?
Şöyle söyleyeyim, rayiç değer netleştikten sonra eminim vatandaşın yüzde 70’ten bir sıkıntı olmayacaktır. Ama rayiç değer bilinmediği için, yüzde 70 dendiği zaman vatandaşımızda bir tedirginlik oluyor.
Beykoz’da tahmini olarak en yüksek ve en düşük fiyatlar nedir?
30 TL’dan başlayan, zaman zaman bazı bölgelerde, ticari alanlarda bin TL’ye kadar çıkan fiyatlar var. Bu dediğim bin TL’lik fiyatlar uç fiyatlardır. Bunlar çok az olan, istisna olan yerlerdir. Beykoz’da normal olarak olacak olan, en baştaki fiyat, genel olarak söylüyorum, 400 TL- 500 TL’yi geçmez. Geçmemesi de doğru olandır.
Bin metrekare bir yeri olan bir kişi, metrekaresi 500 TL olur ise, 500 bin lira ödeyecek. Yüzde 70’i 350 bin TL yapar. Peşin ödese, 250 bin TL yapar. Vadeli öder ise, faiz alınmayacak. Belediye hudutlarındakilerden 3 yıl, Belediye hudutları dışında kalan alanlarda da 5 yıl vade yapılacak. Ve taksitlendirme yapılacak. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın ben eminim ki burada sıkıntı inşallah çekmeyecekler. Zaten olmaması için hepimiz İstanbul’da da, Beykoz’da da, Türkiye’nin her tarafında da bu kanun çıkarken olabildiği kadar katkılarımız oldu. Bu değerlendirmeler biz katkı sunmaya çalıştık. Vatandaşımızın durumunu yukarıdaki bu işi yapanlara anlatmaya gayret ettik. Dolayısıyla vatandaşlarım benim sakin olsunlar. Şu anda çok telaşa gerek yok. Zaten göreceklerdir. Her yasa çıktığında mutlaka memnuniyet ölçümü vardır, memnuniyetsiz ölçümü de çıkar ortaya. Bunlar olur ama Yasa’da eksiklikler varsa, zaman içinde telafi edilir. Bu hükümet şu ana kadar yaptığı icraatlar ile gördüğüm kadarıyla, ben hem mensubuyum bu siyasi kadro ve hükümetin, hem de bir vatandaşım. Vatandaş olarak da bize bir zararı olan bir tarz yönetimleri olmadı. Zaten zihniyet olarak da bunu yapmazlar. Çünkü bu insanların huzurunu sağlamak bizim görevimiz.
Vatandaşlar Belediye’ye nasıl talepler ile geliyorlar? Çünkü burada 26 milyon 700 bin metrakare’den bahsediyoruz. Binlerce bina demek, konut demek. Sizden ne istiyorlar? Neler talep ediyorlar?
Piyasada dolaşan rayiç değer dedikleri fiyatlar eğer onların dediği anlamda çıkarsa, buradaki alım gücünde zorluklar olabilir. Bunu ben de biliyorum. Ben bölge insanımın gelir düzeyini biliyorum. O bakımdan bizim yapılacak olan uygulamada eminim ki, burası ile ilgili olarak düşünülen rakamlar değil, farklı rakamlar inşallah ortaya çıkacaktır; zaten zaman zaman vatandaşların Defterdarlık’a yaptıkalrı müracaatlardan aldıkları rakamlardan memnunluklarını görüyorum. Yani öyle millete çok şeysi yok. Biraz sonra da zaten en fazla 10 -15 gün içerisinde Milli Emlak genelgeyi çıkaracaktır. O genelge doğrultusunda hem müracaatların nasıl olacağı konusunda netleşecek, süreler belirlenecek, kendilerine bildirimler veya açıklamalar yapılacaktır. Dolayısıyla, kısa süre içinde çözülecek.
Nasıl bir talep bekliyorsunuz? Peşin mi daha çok talep olacak yoksa taksite mi yönelecek?
Büyük bir ihtimalle vatandaşın taksit ile alacağını zannediyorum. Çünkü faizsiz olacağı için. Belki yüzde on veya yüzde 20 peşin insana cazip gelebilir ama bölge halkının ekonomik durumlarını biliyorum.
Ne kadar gelir bekliyorsunuz Beykoz’dan?
Beykoz’dan çok çıksa 3 milyar doları geçmez. Yani, en fazla o kadar bir gelir olabilir diye düşünüyorum. Çünkü arazinin çokluğunda ziyade, arazinin şekli önemli, yani ihtiva etiği değer önemlidir. Dolayısıyla büyük bölümü Çavuşbaşı dediğimiz beş mahalleyi kapsayan alandadır. Burası da bizim ister istemez belli bir bölümü baraj havzası içerisindedir. Koruma bantları içerisindedir. Dolayısıyla bunların bir kısmı satılmayacaklardır. Bu 26 milyon 700 bin metrekare alanın içerisinde bunlar da var. Bunları düştüğünüz zaman satılabilir olan sayı çok aşağı düşecektir.
Neye dikkat etsin vatandaşlar? Çünkü bölgede müteaahitlerin dolaşmasından birazcık da yakınıyorlar.
Hiç böyle şeylere kapılmasınlar. Özellikle biz Beykoz’da kalmak istiyoruz diyenler, bu kimseye itibar etmesinler, yüz vermesinler. Geçmişte de bize aynı şey söylendi. Doğal sit olduğu zaman bölge, sakın mallarınızı satmayın demiştik. Satanlar kaybettiler, duranlar yine kazandılar. Bugün de hiç kimse tedirginliğe kapılarak bir başkasına bir satış vaadinde bulunmasın. Sonucunu beklesinler, görecekler kendileri kazanacak.
Ne kadar bir süre içinde netleşecek?
Üç ay içinde biter. 10-15 gün içerisinde ne olacağı belli olur ama üç ay içinde müracaat etmeye başlayacaklar.
Siz müteaahitlere, bir şekilde almak isteyenlere satmayın diyorsunuz?
Ben vatandaşıma diyorum, hiç kimsenin şeyine gelmesinler. Söylenen sözlere kanmasınlar. Göreceklerdir ki, inşallah yüzleri gülecektir.
Bundan sonra ne yapsınlar? Tapuları için hangi belgeelri hazırlasınlar?
Bir 10 – 15 gün sonra bunların hepsi zaten Mal Müdürlükleri’ne ilan ediliyor, evrak asıyorlar. Geçen gün Defterdar Bey gelmişti bölgemize söyledik. Genelgeyi bekliyorlar; genelge çıktıktan sonra, o da bu birkaç gün içinde çıkacaktır, mal Müdürlükleri’ne lazım olan bütün evraklar asılacaktır. Bizler de işimiz olmamasına rağmen, Belediye olarak alacağız, sitemize koyacağız bunların tamamını. İsteyen vatandaşlar, bunları Belediye’den öğrenme şansına da sahip olacaklar. Çünkü sorumluluk bizim değil aslında. Biz satış yapmıyoruz. Biz sadece bütün bu çalışmalarda vatandaşa yardımcı olmaya gayret edeceğiz.
Üç yılda 6 taksit dediniz, değil mi?
Evet, Belediye hudutlarında 3 yıl, 6 taksit; belediye sınırları dışında olan yerlerde 4 yılda 8 taksit olarak verilecek.
İlaveniz olacak mı?
Bu konu daha çok konuşulacak belki ama vatandaşımız rahat olsun, huzurlu olsun. Kafasına takmasın. Kimsenin de dedikodusuna kanmasın. Görecektir ki, düşündüklerinin ötesinde bir şeyle karşılaşacaklar. Ben eminim ona.
Haber: Arzu Başlantı