CHP Genel Kurul'da ''evet'' demeyi düşünüyor

CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Akif Hamza Çebi, Beykoz’daki dernek başkanları ve muhtarlar ile bir araya geldi. Sonuç: CHP, Genel Kurul’da Tasarı’ya “evet” demeyi düşünüyor.

CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Akif…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Akif Hamza Çebi, Beykoz’daki dernek başkanları ve muhtarlar ile bir araya geldi. Sonuç: CHP, Genel Kurul’da Tasarı’ya “evet” demeyi düşünüyor.

CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Akif Hamza Çebi, Beykoz muhtarları ve denek başkanları ile Beykoz Belediyesi Beytaş Havuz Başı Tesisleri’nde bir araya geldi. Çebi, parti olarak emlak vergisi değerinden yana olduklarını, ancak çekincelerini Genel Kurul’da 2B Yasası’nın önüne engel olarak koymayacaklarını açıkladı.

Dernek Başkanları ve muhtarların dışında CHP İlçe Yönetimi ve Meclis üyelerinin de katıldıkları toplantı, soru cevap şeklinde ve yaklaşık 2 saat sürdü.

Beykoz muhtarları, önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine gelecek olan 2B Yasa Tasarısı ile ilgili endişelerini CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi ile paylaştılar.

Nagihan Akan: 2B ile boğuşuyoruz

Toplantının açılış konuşmasını yapan Beykoz CHP İlçe Başkanı Nagihan Akan, katılımlarından dolayı misafirlerine teşekkür ederek, Milletvekili Çebi’nin Beykoz’a geliş sebebini şu sözler ile açıkladı: “ 2B, en önemli sorunlarımızdan biri. Biz Beykozlular olarak 2B ile boğuşuyoruz. Belirlenen bu bedeller ile almakta zorlanırız, çünkü çoğumuz emekliyiz; bu bütçeyi kaldıramayız. Bir kısım söylentileri var. Bunların bir kısmı doğru, bir kısmı asılsız. Bu nedenle bu sorunlarımızı tek yanıtlayacak mercii, Sayın Akif Hamza Çebi idi.”

Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül: Beykozlu’nun bu değerler ile alması imkânsız

Nagihan Akan’dan sonra söz alan Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül ise yaptığı konuşmada, “Bizi üzen konular 2B’nin rayiç değerleri. Emlak değerleri çok düşük:  15 TL, 30TL, 60 TL’yi geçmiyor ama rayiç değerler bunun 10 katı değerinde yüksek. Bu değerler üzerinden Beykoz halkının alması mümkün değil. Beykoz halkının yüzde 90’ı mağdur. Köylerde bile 400 bin TL rayiç bedel var. Bizim buradaki düşüncemiz, emlak değeri üzerinden alınması. 1995’te sit ilan edilen bölgede plan yapılamıyor, fabrikalar kapanmış, Boğaziçi Kanunu uygulanıyor” dedi.

Bir de askeri yasak bölge sorunumuz var

Sorunlar zaten bu kadar büyük iken, bunlara bir de “askeri yasak bölgeler” in eklendiğini ifade eden Cavit Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlarımız zaten büyük iken, askeri yasak bölgeler olan Tokatköy, Kavak, Poyraz, Fener gibi bölgelerimizde sıkıntılarımız var. Vatandaşlarımız burada çivi çakamıyor; yapılanlar yıkılma gündeminde. Anadolu Feneri ve Poyrazköy muhtarlarımız ile birlikte Genel Kurmay’a dilekçe de yazdık bununla ilgili. Milli Savunma Bakanlığı bize, askeri yasak bölgenin düzeltilmesi ilgili olarak talepte bulunulması gerektiğini belirtti. Biz askeri yasak bölgenin kalkmasını değil, bu bölgenin yerleşim alanlarının daraltılmasını istiyoruz. Askeri bölge olsun; ancak yerleşim alanı içerisindeki askeri yasak bölge burada yaşamakta olan Beykoz halkını mağdur etmektedir.”

Muhtarlar Derneği’nin çözüm önerileri

Belirttiği tüm bu sorunlarının çözümünün T.B.M.M’de olduğunu ifade eden Muhtarlar Derneği Başkanı, “3 bin 332 km2 alanı olan ilçenin 51 bin hektarında plan yapılması ve planın bir bütün şeklinde olmasını istiyoruz.  Halkımızın bu sorunun çözümleri ile ilgili olarak milletvekillerinden, hükümetimizden beklentisi var” dedi. Gül, Muhtarlar Derneği olarak Beykoz halkı için öngördükleri çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı: “Esas değerin, ‘emlak vergi değeri üzerinden’ alınması veya tespit edilen rayiç bedelin yüzde 20’sinin ödenmesi. Peşin ödemede yüzde 15’inin ödemesi;  5 yıla yayılarak 6 ayda taksit boyutunda ödenerek, Beykoz halkının bu şekilde rahatlatılması.”

Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi: Kılıçdaroğlu’nun selamını getirdim

Konuşmasına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Beykozlular’a selamını ileterek başlayan  CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi ise şunları ifade etti: “ Seçim zamanı sizlerle çok sık beraber olduk, köylerinize geldik. 2B’de CHP olarak ne yapacağımızı anlattık. Biz o zaman bu projeyi inanarak ortaya koyduk. İktidar olursak bunu yapacağız dedik. Her tarafını ölçtük, tarttık. Ve sonuçta onu bir kanun teklifi olarak T.B.M.M. Başkanlığı’na verdik. Hükümet de konu ile ilgili kanun tasarısını T.B.M.M’ne getirdi. 2- 3 hafta önce Komisyon’a geldi. Komisyon’daki ilk günkü görüşmelere ben de katıldım ve partimizin görüşünü ortaya koydum. Yapıcı bir konuşma yaptık.

Ecrimisil bedellerinin silinmesi Tasarı’ya girmiş durumda

Bizim önerimizin bir bölümünün hükümetin tasarısında yer aldığını gördük. Örneğin, biz ecrimisil bedellerini sileceğiz, demiştik; bu aynen tasarıya girmiş durumda. Ödenmiş olan ecrimisilleri satış bedeline sayacağız, ondan mahsup edeceğiz, dedik; bu da girdi. Süresini beş yıl yapacağız, dedik; aynen Tasarı’da yer alıyor. Bütün bunlar hükümet tarafından atılmış olumlu adımlar. Demek ki, bizim sizler ile olan çalışmamız sonuç getirmiş, hükümet de bunu dikkate almış. Fakat… İşin can alıcı noktası, bunun satış bedeli ne olacaktır? En önemli konu budur.

Başbakan, “benim vatandaşım köydeki yerini satar, alır” demişti

Biz o zaman emlak vergi değeri olarak kuralı koymuştuk; bunun istisnaları vardı tabii ki. Şimdi burada problem var. Sayın Başbakan, ‘ benim vatandaşım bunu alır, karısının kolundaki bileziği satar, memleketindeki yerini satar, alır’ demişti o zaman. Yer almak kolay bir şey değil. Vatandaş burayı satın alırken zaten bir bedel ödemişti. Üstelik siz 40 sene, 60 sene önce bu yerleri satın alırken, o günkü değer farklıydı, bugünkü değer farklı. O zamanlar şehirleşme bu kadar yoğun değildi.

Bunu doğru bulmuyoruz

Hükümet Tasarısı’nda rayiç bedel yüzde 70 olarak geldi, sonra Komisyon toplantısında bu bedel yüzde 50’ye indi. Son şekli veriliyor bugün itibariyle. Tasarı böyle geçer ise, rayiç bedelin yüzde 50’si satış bedeli olacak. Bunu doğru bulmuyoruz. Hem rayiç bedel deyip, hem de bunun yüzde 70’ini, yüzde 50’sini alalım, dediğiniz zaman rayiç bedelin iyi bir ölçü olmadığını kabul etmiş oluyorsunuz. Hareket noktası yanlış ise, bunun hangi oranını alırsanız alın, bu yanlış yere götürür. Biz, bu mantık tarzını yanlış buluyoruz.

Bu kanun adaletsiz demektir

Kanunlar herkes için yapılır. Bu kanun bu şekilde yasalaşır ise, yüzde 50 oranındaki bedeli ödeyemeyecek vatandaşlarımız çıkacaktır. Kanunlar herkes için yapılıyor ise, çoğunluğa hitap edecek olan ne ise, onu yapmak lazım. Bu beli ödeyecek eğer yüz kişiden, 20 kişi ise bu kanun adaletsiz demektir. Yüz kişiden 80 kişi ise, adalete yakın demektir. Yüzde yüz en ideal durumdur. Vatandaşı en fazla hangi bedel ile mutlu ediyor isek, ölçü odur. Emlak vergi değeri dersek, bazıları bundan çok yararlanmış olur. Ama çoğunluğa hitap eden bedel, emlak vergi değeridir.

Konu ile ilgili olarak Bakan Veysel Eroğlu ile görüşeceğini ifade eden Çebi, toplantıda konuşulanları kendisine aktaracağını ifade etti. Çebi, Bakan Eroğlu’na, Yasa’nın bu şekilde çıkması halinde vatandaşı büyük bir infiale sevk edeceğini söyleyeceğini belirterek, “ancak bu ne kadar etkili olur bilemiyorum” yorumunda bulundu.

Bu yasaya hayır vermeyelim diye düşünüyoruz

CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Belki rayiç bedelin yüzde 50’sinden vazgeçmeyebilirler. Oraya şöyle bir hüküm koyalım diye önereceğim: Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’sidir ama bu bedel emlak vergi değerini geçemez.”

Bu konuda ne düşündüklerini toplantıda hazır bulunan Beykozlu katılımcılara soran Çebi,      “ bunu Genel Kurul’da “çözmek için” sahipleneceğiz. Biz, çekincelerimize rağmen bu yasaya hayır vermeyelim diye düşünüyoruz, evet vereceğiz; aksi takdirde doğru bir şey yapmış olmayız diye düşünüyorum ama sizlerin görüşleri önemli. Sizlerin burada bana yönelteceğiniz itirazlar hareket noktası olacak. Yani çekincelerimizi bu yasanın önüne engel olarak koymak istemiyoruz. Çünkü biz de kendimizi bu yasanın sahibi olarak görüyoruz ama bedel konusunda bir anlaşmazlığımız var. Eğer sizler de sesinizi kuvvetli çıkarırsanız, bir adım daha atılacaktır diye düşünüyorum”  dedi.

Ne dediler?

Toplantıda söz alan katılımcıların ifadelerinden bazılarını aktarıyoruz:

Beykoz’un sit alanı oluşu en büyük problem. Emlak bedelinin yarısının yarısı olsa ne fark eder, çivi çakamadıktan sonra? 331 bin hektar alanın sit alanı ile ne alakası var? Dünyada böyle bir şey yok. Sit alanının bize hiç faydası yok. Sit alanı ne zaman güzel? Etrafının surlar ile çevirdiğin zaman güzel. 

Rayiç bedeller, Beykoz ve Sultanbeyli’de yüksek tutulmuş. Şile’de 2 TL, 5 TL; Çatalca’da 1 TL, Silivri’de 2 TL, 5TL. Beykoz’da da aynı olması gerekir.

Yüzde 100’ü sit alanı olan ve imarı olmayan bir yerde bu fiyatlar nasıl bulundu?

Ecrimisil alınmayacağını söylediniz. Ancak, Tasarı’nın 11. maddesinde, 2B’de son 5 yıl içinde yapılan ödemeler dikkate alınacak, fazlası ise satış bedelinden iade edilmeyecek deniliyor?

Zerzavat Köyü, tamamı tapusu olan bir köy. Verilen tapuların hepsi iptal oldu. Bu tapularımız şu an geçersiz. 2B konumuna girdi bu araziler. Bu bölgede komple 2B ölçümü yapıldı. Mahmut Şevket Paşa Köyü’nün üçte 2’si de bu konumda. Tasarı bu konuda ne öngörüyor?

Antalya’da oteli olan bir vatandaş ile Beykoz’da gecekonduda yaşayan vatandaş bir tutulur mu?

İktidar partisinin yerel yönetimi sokakta yanlış söylentiler var diye, 2B konusunda basından gizli bir toplantı yaptı. O toplantıda, burada konuşulanların yüzde 20’si konuşulmadı. Gönül ister ki, size yöneltilen sorular iktidar partisine de çatır çatır sorulsun.

CHP olarak ve Hamza Çebi olarak planınız nedir? Beykozlu’nun yarasına çare olabilecek misiniz? ‘Yasaya, evet diyeceğiz’ dediniz?

Nagihan Hanım, gerekirse bu konuda Köprü’yü kapatırız demişti?

Çebi’nin verdiği cevaplardan bazı noktalar

Şu anki kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren 2B ile ilgili olarak, satış için başvurduğunuzda haciz de ecrimisil ihbarnamesi de kalkar, ecrimisili ödememenizi tavsiye ediyorum, öderseniz de yapılacak ödeme satış bedelinden düşülecek; ikisi de mümkün.

Hukuken orman olan bölgeler bu Yasa’nın kapsamına girmiyor. Bakan Veysel Eroğlu’na, ‘Anayasa’nın 170. maddesini değiştirelim ki, bu bir tartışma konusu olmasın’ dedim. Orman olacak yerleri çözecek dikkatli bir çalışma ile bir hüküm koyalım. Örneğin, Sultanbeyli’yi dolaştım. Sokağın bir tarafı 2B, diğer tarafı ise orman. Şimdi 2B olan tapuyu alacak, sokağın karşı tarafı alamayacak. Bunları hakikaten çözmemiz lazım. Ama bunların çözümü bu tasarıda yok. Veysel Eroğlu, ‘anayasa değişikliğini Başbakan’a götüreceğim’ dedi. Sonra oradan bir cevap çıkmadı.

Şöyle bir bakış var kanunu hazırlayanlarda: “ Bu yer nerede? İstanbul’da, Beykoz’da.  Boğaz’ı görüyor. Ne kadar m2? ‘E canım, ödesin 200 bin TL, 300 bin TL’ diyor.

Zerzavat Köyü’nün tapusu konusu… Buralar bedelsiz iade edilecek.

Beykoz basınına çok teşekkür ediyorum: Biz ne zaman 2B konusunda konuştuysak, Beykoz basını büyük ilgi gösterdi vatandaşımıza duyurdu ve onların sorunlarını da bize duyurdu.

Bu bedel yüksek, biz çözüm istiyoruz

Yasa bizim istediğimiz gibi değil ama eksiklileri bu yasanın önüne engel olarak koymayacağız. Çözümümüz, emlak vergisi değeridir. İstisnaları olur: Antalya’da otel veya iş merkezi sahibi; Etiler’de evi var, ara sıra kullanıyor. Bunlarda rayiç bedel olsun; adalet bunu gerektirir. Bunu parlamentoda duyuracağız. Bu bedel yüksek. Biz çözüm istiyoruz.

Haber: Arzu Başlantı

CHP Genel Kurul'da ''evet'' demeyi düşünüyor
Bizi Takip Edin