Çubuklu Derneği, kongresini gerçekleştirdi. Tek listeli kongrede oy kullanan üyeler; ‘Erdem Çelik ile yola devam!” dedi
“ Beykoz Çubuklu Mahallesi Çevre Koruma Güzelleştirme Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği,” olağan kongresini gerçekleştirdi. 347 üyesi bulunan derneğin kongresinde Erdem Çelik tek liste ile tekrar aday olurken; dört üye de kongre sırasında Divan Heyeti’ne istifalarını sundular.
Kimler katıldı?
Talia Düğün Salonu’nda gerçekleşen olağan kongreye, CHP Beykoz İlçe örgütü Başkanı Hızır Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri, Saadet Partisi Beykoz İlçe Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yavuz, CHP İstanbul İl Örgütü Başkan Yardımcısı Doğan Çakmak, CHP İl Genel Meclisi Üyesi İlyas Yılmaz, Beykoz Belediye eski Başkanı Şevket Arıkan, Mesudiyeliler Dernek Başkanı Salih Erol, Akbaba Köyü Muhtarı Yüksel Kılıç, Çiğdem Mahallesi Muhtarı Murat Erdal, Çubuklu Muhtar vekili Salim Biçer, davetliler ve dernek üyeleri katıldı.
Kongre’de, katılım gösteren siyasi parti temsilcilerine de söz hakkı verildi.
Divan Başkanlığı’nı Coşkun Tosun yaptı
Kongre; Divan Heyeti’nin oluşturulması için sunulan önerge ile başladı. Divan Heyeti’nin; Coşkun Tosun’un başkanlığında; Arzu Belen ve Ayşe Karadeniz’in kâtip üyeliklerinden oluşması şeklinde sunulan önergenin kabul edilmesinin ardından ise saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Çubuklu mahallesinin sorunları
Kongrenin açılış konuşması Dernek Başkanı Erdem Çelik tarafından yapıldı. Çelik, konuşmasına, göreve geldikleri günden itibaren katkı sunan herkese teşekkür ederek başladı.
Konuşmasında Çubuklu Mahallesi’nin sorunlarına değinen Çelik; bu sorunları şu şekilde sıraladı: “ Ulaşım, ecrimisil, 2B, Atatürk İlköğretim Okulu yakınına bir mobese kamerası yerleştirilmesi ve yerel yönetimde Çubuklu Mahallesi’ne temsil hakkı verilmemesi.”
Hakkımızı geri istiyoruz!
Belediye eski Başkanı Şevket Arıkan döneminde, mahallelerinin indirimli hat otobüsüne sahip olduğunu kaydeden Dernek Başkanı Çelik; “ Bu haklarının ellerinden alındığını” belirterek; “ Bu hakkımızın geri verilmesini istiyoruz. Beykoz’da iş sahaları olmadığı için; iş yerleri Avrupa yakasında, Anadolu yakasında olduğu için, sabah akşam Köprü’nün oraya kadar yürümek zorunda kalıyoruz. Hastaneler Paşabahçe’de olduğu için taksi tutmak zorunda kalıyoruz. Ne yazık ki, şimdi taksi de tutamıyoruz; korsanları kaldırdılar; komşuyu çağırsak, onun bile arabası bağlanabiliyor!” dedi.
Çelik, bu konuda Belediye’ye gereken müracaatları yaptıklarını ancak kendilerine; “ Otobüslerimiz olmadığı için veremiyoruz” şeklinde bir cevap verildiğini de hatırlattı.
2B için 2 bin TL’yi niçin verdiğimizi bilmiyoruz!
Erdem Çelik, konuşmasının devamında; “ 2B ile ilgili 2 bin TL para alıyorlar; niçin verdiğimizi bilmiyoruz. Çubuklu’da tapuları almak için 700 TL para istiyorlar. 700 TL emekli maaşı alan bir vatandaş, bunu alabilir mi?” diye sordu ve “ Bizler burayı alırken Belediye Başkanı, Kaymakamı, zabıtası vardı, Emniyet Müdürü vardı. Biz, yıllarca bunların vergisini ödedik” dedi. Çubuklu Dernek Başkanı, 2B ile ilgili hakların elde edilebilmesinde sivil toplum kuruluşlarının tek vücut olmaları gerektiğine işaret etti.
Belediye’nin önüne çadır kurmalıyız!
Çelik, şunları söyledi: “ Belediye’nin önüne çadır kurmalı. Eğer bunu başaramazsak, bize enkaz parası 17 bin TL verirler; ‘ hadi buradan gidin!’ derler! Sizler var olduğunuz sürece, bizler sizin için canımızı feda etmeye hazırız.”
Oyu Çubuklu’dan alıyorlar; kaymağı başka yere yediriyorlar!
Beykoz’un en büyük mahallesi Çubuklu olmasına rağmen, kendilerine yerel yönetimlerde temsil hakkı verilmediğini belirten Erdem Çelik; “ Yerel yönetimlerde Çubuklu’nun beş tane Meclis Üyesi olması gerekiyor; 3 tanesi iktidardan, 2 tanesi muhalefetten. Ama Çubuklu’dan hiç Meclis üyemiz yok. Davul zurnayı Çubuklu’da çalıyorlar, oyu Çubuklu’dan alıyorlar; kaymağı ise başka yere yediriyorlar!” eleştirisinde de bulundu.
Dernek Başkanı, sözlerini kongrelerinin hayırlı olmasını dileyerek sonlandırdı.
Hızır Yılmaz’dan Çelikbilek eleştirisi
Dernek Başkanı Erdem Çelik’in ardından, konuk siyasi parti temsilcilerine söz verildi.
İlk sözü alan CHP Beykoz İlçe örgütü Başkanı Hızır Yılmaz, sözlerine; “ Anası Anadolu, atası Mustafa Kemal olan tüm Beykozlu hemşerilerim merhaba!” selamı ile başladı.
Yaptığı konuşmada; “ Sivil toplum örgütleri ne kadar güçlü ve bağımsız olurlar ise, demokrasinin de o kadar güçlü olacağını” belirten Yılmaz, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in, bir yerel gazete tarafından organize edilen televizyon programındaki konuşmalarını ve “ 40 yıldır aynı mahallede oturuyorum” şeklindeki sözünü de eleştirdi. Yılmaz, “ Aynı mahallede oturuyorsun ama aynı yerde değil” dedi. CHP İlçe Başkanı, sözlerinin devamında; hükümetin 2B konusunda “ Yanlış yaptığını” da ifade etti.
Şevket Arıkan: kentsel değil, yerinde dönüşüm!
CHP İlçe Başkanı’nın ardından ise kürsüye Beykoz Belediye eski Başkanı Şevket Arıkan çıktı.
Şevket Arıkan, burada yaptığı konuşmada, “ Yerel yönetimlerdeki en güçlü inisiyatifin sivil toplum kuruluşlarında olduğunu” ifade ederek, Çubuklu Derneği’nin Beykoz’un en güçlü derneklerden biri olduğunu kaydetti.
Demokrasilerde sivil toplum örgütlerinin ‘ Olmazsa olmazlardan’ olduğunu belirten Arıkan, Dernek üyelerine şu şekilde seslendi: “ Sizler kendi mahallenizde sosyal, gerekirse siyasal sorun tespiti yapan ve sorunlarınızı dile getirerek, çözüm arayan bir yapı oluşturuyorsunuz.”
TOKİ eleştirisi
Çubuklu’nun önemli sorunlarından biri olan ecrimisil sorununa da değinen Belediye eski Başkanı Şevket Arıkan, görevde bulunduğu dönemde Rüzgarlıbahçe’de islah imar plan çalışması yaptıklarını hatırlatarak;“ Dönüşüm, değişim kaçınılmazdır; kentsel dönüşüm değil; yerinde dönüşüm! 40 yıldır Çubuklu’da oturan insanları Çubuklu’da tutacak; Çubuklu’dan rant elde edilecek ise, Çubuklu halkı ile paylaşılacak; kentin yarattığı değeri, TOKİ’nin kimlere, peşkeş çekeceğini bilmediğimiz bir şekilde kullanması değil; tam tersine 30- 40 yıldır vergisini veren, ecrimisilini ödeyen bu insanlara teksim edilecektir” dedi.
Abdurrahman Yavuz: Kızım hizmetçi olacaksa, Beykoz’da bize ekmek var!
Şevket Arıkan’ın ardından ise İlçe Başkanı Burhan Öz’ün şehir dışında olması dolayısıyla, Saadet Partisi Beykoz İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yavuz söz aldı.
Konuşmasında, Beykoz’da fabrikaların kapandığını hatırlatan Yavuz, şunları söyledi: “ Beykoz üç fabrikasını kapatıyor; nüfus olarak azalmamız gerekiyor derken; bakıyoruz, nüfus 30 bini aşkın artmış. Neden? Yukarıdan birileri sıkıştırıyor. Aşağıdan marina geliyor! Arada sıkışıyoruz! Ben köpek bakıcısı olacağım; hanımım bahçıvan olacak; öbür kızım birinin hizmetçisi olacak ise Beykoz’da bize ekmek var. Yoksa, ‘ Hadi gel köyümüze geri dönelim!’”
Kurucu başkanlar istifa etti
Abdurrahman Yavuz’un ardından 2011- 2012 yılları Dernek Faaliyet; Gelir- Gider Hesap ve Denetleme Raporları okunarak, ayrı ayrı oylamaya sunuldu.
Tahmini Bütçe’nin kabulünün ardından ise, “Dilek ve Temenniler” bölümünde söz almak isteyenler kürsüye davet edildi.
İstifasını sunan üyeler
Halim Okutan (Kurucu Başkan):
Bunun üzerine Çubuklu Derneği kurucu üyelerinden Halim Okutan söz aldı. Konuşmasında; “ Derneğin birilerinin reklamını yapmak için kurulmadığını” belirten Okutan; “ Biz, bu derneği herkesi kucaklamak için kurmuştuk. Bir dernek başkanı bir partiden bir aday ile birlikte mahalle mahalle, dükkân dükkân gezmez. Bu, bu derneğe zarar veriyor” dedi.
Erkan Özmen (Dernek eski Başkanı):
Halim Okutan’ın ardından ise Erkan Özmen kürsüye çıktı. Özmen; Dernek yöneticilerine atfen; “ 2B ile; ecrimisil ile; Çubuklu Mahallesi’nde yaşayan halkın barınma sorunları ile ilgili neler yapıldı? CHP ve AK Partili Meclis üyelerimizden bu sorunlar ile ilgili önerge vermeleri istendi mi? diye sordu.
Erkan Özmen, ayrıca; “ Belediye Başkanımız sayın Yücel Çelikbilek maalesef bizim derneğimizi tanımıyor. Çubuklu Mahallesi’nde bulunan camide sabah kahvaltısına geliyor; ancak Çubuklu Derneği ile bir araya gelip ben daha fotoğraf çektirdiğine rastlamadım” eleştirisinde de bulundu.
Eleştirilerini; “ Mevcut yönetim ile derneğimizin yeterince iyi yönetilmediğini düşünüyorum” şeklinde sürdüren Özmen; “ Bu yüzden de istifa dilekçemi veriyorum” diyerek, konuşmasını sonlandırdı.
Salondan ayrıldılar
Kongre devam ettiği sırada Divan Heyeti’ne istifa dilekçelerini sunan Halim Okutan, Erkan Erdal Özmen, Ayhan Asar ve Orhan Asar daha sonra salondan ayrıldılar.
İstifalar eleştirildi
Kongrede daha sonra sırasıyla; Nihat Arıcan, Dr. Devrim Altıntaş, Salih Erol, Ercan Kaya, Ozan Derviş, Ayşe Karadeniz, Sefai Uzunyurt, Nafiz Ünlü, Mehmet Sıbıç, Tayyar Has, Erdem Çelik ve Doğan Çakmak (CHP İl Başkan Yardımcısı) söz aldılar.
Yapılan konuşmalarda, bazı konuşmacılar, istifaları eleştirdiler.
Erdem Çelik: Konuşan insan, dinlemesini de bilmeli!
“ Dilek ve Temenniler” bölümünde yapılan konuşmalara cevaben söz alan Dernek Başkanı Erdem Çelik, istifa eden üyeler tarafından aleyhine yapılmış bulunan eleştirilere şu şekilde cevap verdi: “ Ben, arkadaşlarıma cevap vermek istemiyorum. Burada olmayan birilerine cevap vermek, bize yakışmaz. Konuşan insan, dinlemesini bilmeli. Gitmeyecekti; cevabını alıp öyle gitmeliydi. Benim terbiyem buna müsaade etmiyor. Takdiri sizlere bırakıyorum. Ben gücü sermayeden almıyorum; halktan alıyorum. Sizlerden ne kadar güç alırsam, o kadar mücadele veririm.”
Tek liste oylandı
Yapılan konuşmaların ardından ise, Divan, dernek üyelerini sunulan listeyi oylamaya davet etti.
Yapılan oylamada, Erdem Çelik, yeniden Başkan seçildi.
Çubuklu Derneği yeni Yönetim Kurulu üyeleri (Asil)
Erdem Çelik
Merve Öztürk
Şenel Başaran
Gülşen Tekin
Arif Tunç
Arzu Belen
Sofu Aksu
Yönetim Kurulu ( Yedek):
Metin Asar
Ayşe Karadeniz
Erdoğan Şenoğlu
Aytekin Aktaş
Ahmet Öztürk
Cemil Karakaya
Yücel Kayıtı
Denetleme Kurulu üyeleri (Asil):
Nihat Arıcan
Şenel Sarıkaya
Erdoğan Karadeniz
Denetleme Kurulu (Yedek):
Cengiz Oral
Cihat Biçer
Cihat Alemdar
Haber: Arzu Başlantı