Beykoz Belediyesi, İl ve Yöre Dernekleri Birliği ile bir araya geldi. Toplantıya, Kaymakam Süleyman Erdoğan’ın açıklamaları damga vurdu.
Beykoz Belediyesi, İl ve Yöre Dernekleri Birliği ile bir araya geldi. Geleneksel “ İstişare Toplantısı”na Kaymakam Süleyman Erdoğan’ın açıklamaları damga vurdu. Beykoz Belediyesi, mutad olarak gerçekleştirmekte olduğu istişare toplantısı için Beykoz İl ve Yöre Dernekleri Birliği çatısı altındaki 15 dernek ile İ.B.B. Koru Tesisleri’nde düzenlenen bir akşam yemeğinde bir araya geldi.
Beykoz İl ve Yöre Dernekler Birliği Dönem Başkanı Ali Kemal Kılıç ile dernek yönetici ve temsilcileri; burada Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve ekibi tarafından ağırlandı. AK Parti Beykoz İlçe Teşkilatı Başkanı Adem Sefer ve Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın da iştirak ettiği toplantıda, Kaymakam Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar dikkat çekti.
Ali Kemal Kılıç: Eksiklikleri de dillendirmeliyiz!
İstişare Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan İl ve Yöre Dernekler Birliği Dönem Başkanı Ali Kemal Kılıç, sözlerinin başında; “ Sivil toplum örgütlerine vermiş olduğu destekten ötürü” Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e teşekkürlerini ifade ederek, şunları söyledi: “ STK’lar olarak bizlerin halkın söylemlerini mutlaka dillendirmemiz gerekiyor çünkü bizler de toplumun önder kesimlerinden sayılıyoruz. Elbette Beykoz’umuzda yapılan güzel şeyler oluyor. Yapılan güzel şeyleri alkışladığımız gibi, eksiklikleri de dillendirmemiz gerekmektedir.”
İstanbul’un en sorunlu bölgesinde oturuyoruz
Konuşmasının devamında, Beykoz’a yapılan hizmetleri gözleri ile gördüklerini kaydeden Kılıç, “ Ancak bunlar yeterli değildir. İstanbul’un en sorunlu bölgelerinden birinde oturduğumuzu düşünüyorum. Bunların başında imar olmak üzere çeşitli sorunlarımız var. STK’lar olarak şayet bizden bir destek istenirse, her zaman destek vermeye hazırız. Bizim içimizde yetişmiş ekip arkadaşlarımız vardır. Her zaman doğruların yanında olduğumuz gibi, yanlışların da karşısında olacağız” dedi.
Yücel Çelikbilek: Beykoz, diğer ilçelere göre en az 15 yıl geride
Ali Kemal Kılıç’ın ardından söz alan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise, konuşmasının başında, il ve yöre dernekleri ile zaman zaman bir araya geldiklerini hatırlatarak, “ Beykoz, hakikaten zor bir ilçedir. Çeşitli sebeplerden dolayı, hukuksal eksikliklerden gelen sıkıntılardan dolayı diğer ilçelere göre en az on- on beş yıl gerideyiz” dedi.
Doğal sit, Beykoz’u geride bıraktı
Yücel Çelikbilek, şunları söyledi: “ Diğer ilçeler bizim on beş yıl daha önümüzdeler çünkü 1995’ten sonra bölgemizin hukuki durumunun tamamen değiştirilerek, ilçenin bütün hudutlarının doğal site dönüştürülmesi, bizi en az 15 yıl geride bıraktı. Bunu ancak işin içinde olanlar bilir.”
2023’e kadar fevkalade işler yapacağız!
Konuşmasında, bir başka bölgedeki imar harçları ile Beykoz’daki imar harçları arasında fiyat farkı olduğunu belirten Çelikbilek, “ Biz doğal sit alanı olduğumuz için daha fazla imar harcı alıyoruz; en az iki katını alıyoruz. Ancak imar alacak ruhsat vermediğimiz için, o da sıkıntıda. Bundan sonra eğer imar durumunu çözer ve herkesin ruhsat almasını sağlarsak, o zaman bizim parasal boyutumuz çok ciddi oranda yükselecek. Bizi kimse tutmaz ise, Beykoz’da yapacağımız yatırımlar ile de fevkalade işler yapacağız. Ne zamana kadar? 2023’e kadar ” dedi.
Dernek kurmanızın bir anlamı kalmaz
Yöre derneklerinin temsilcilerine; “ Sizler, bu bölge insanının sorumluluklarını sırtına alan insanlarsınız” şeklinde seslenen Belediye Başkanı, “ Yoksa sizin dernek kurmanızın bir anlamı kalmaz” dedi ve “ Dolayısıyla da, bölgenin problemlerinin sadece Belediye Başkanı’nın değil, tüm derneklerin problemi olduğuna” işaret etti.
Gider bakımından baştan bir veya ikinci ilçeyiz!
Beykoz’un, Anadolu yakasının ikinci büyük ilçesi olduğunu ifade eden Belediye Başkanı; STK temsilcilerinin ilçe ile ilgili gerçekleri bilmeleri gerektiğine işaret ederek; “ Beykoz’un bütçe olarak elde edilen payda ise 14 ilçe içerisinde 4. sırada olduğu” hatırlatmasında bulundu.
Çelikbilek, şu açıklamayı yaptı: “ 600 kilometreyi aşan bir yol ağı ile Anadolu yakasının en büyük yol ağı olan ilçesi olduğumuzu bilmezsek, (olmaz). Gelir bakımından sondan beşinci, gider bakımından baştan birinci veya ikinci ilçesi olacaksınız; geliriniz olmayacak; siz de Belediye Başkanı’na, oturacaksınız; ‘ Hizmet gelmedi!’ diye şey yapaksınız. Bu, biraz haksızlık olur. Bu doğruları bileceğiz biz.”
Çöpü en pahalı toplayan ilçelerden biri Beykoz
İstanbul’da çöpleri en pahalı toplayan ilçelerden birinin Beykoz olduğunu belirten Belediye Başkanı; “ 40 kilometrede çöp topluyoruz biz. Bizim 312 kilometrekarelik alanımız var. Kadıköy’ün 46 kilometre genişliği var. 46 kilometre içinde çöp topluyor Kadıköy. Vatandaşların bu gerçekleri bilmedikleri takdirde farklı yorumlarda bulunabileceklerini kaydeden Çelikbilek, gerçeklerin halka anlatılmaları noktasında, bölgenin “ akîl” yurttaşları olarak dernek yöneticilerine görev düştüğüne vurgu yaptı ve “ Anlatmazsanız, haksızlık yaparsınız!” dedi.
2B fiyatlarının belirlenenin altında çıkacağını umuyoruz
Bölgenin imarı ile ilgili olarak yaptıkları çalışmaların sonuna gelindiklerini kaydeden Yücel Çelikbilek, 2B konusunda en fazla duyarlılık gösteren ilçenin Beykoz olduğunu belirterek; “ Umuyoruz ki, belirlenen fiyatların altında bir rakam ile vatandaşların karşısına çıkacağız” dedi.
2B, AK Parti’ye hiçbir zarar vermeyecek!
2B konusunda siyasi davranılmaması gerektiğini, bu konusunun partiler üstü bir mesele olduğunu ifade eden Çelikbilek, “ Aksi takdirde bundan zararlı çıkan Beykoz halkı olacak” dedi. “ Birilerinin beklediği gibi, 2B konusunun Beykoz’da AK Parti’yi ve kendisini mahvedeceği beklentisinin boşa çıkacağını” da kaydeden Belediye Başkanı; “ 2B, AK Parti’yi Beykoz’da güçlendirecek, hiçbir zarar vermeyecektir. Niye? Çünkü biz bunu bu milletin lehine çözeceğiz” açıklamasında bulundu.
Kaymakam Süleyman Erdoğan: Ya yıkarım, ya çözerim!
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in ardından ise Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan söz aldı.
Süleyman Erdoğan, konuşmasının başında, 2B konusuna değindi. Beykoz’a atanmasına atfen; “ Görünüşte hikmeti anlaşılamayan görevlendirmelerde biz, bir yerde bizim çözmemiz gereken, yapacağımız, yaptırılacak iş olduğunu düşünüyoruz. ‘ Bizim de’ diyoruz, ‘ Buraya gelişimizde herhalde buraya bir katkımız olacak; bir sorunu çözeceğiz ama neyi çözeceğiz?’ diyen Beykoz Kaymakamı, “ Zannedersem, belki bu 2B’dir, imar sorunlarını çözeceğiz herhalde. Ama tabii, çözersem iki metodum var: Ya yıkarım; ya çözerim” açıklamasını yaptı.
126 villayı yıktık!
Erdoğan, şöyle konuştu: “ Çünkü (önceki görev yerimizde) süreç içerisinde bir günde 126 villayı yıktık; yani çözemediğimiz yerlerde yıkılacaksa, yıkılacak; yapılacak ise, yapılacak. Bu konularda devlet olarak biz öncülük ederiz.”
Yıllardan beri çözemiyoruz; niye?
“ Sorun, önümüzde duruyor; yıllardan beri çözemiyoruz. Niye çözemiyoruz? İşte Belediye Başkanı’nın biraz önce söylediği gibi; bu konu siyasi malzeme konusu yapılır ise, hiçbir iktidar bunu çözemez. Çünkü, bunun getirisi- götürüsü olacak.”
Bu sorun, çözülme aşamasına gelmiş gibi görünüyor
“ Hani, belli şeylerin kıvamı zamanı vardır ya; şahsi kanaatim, bu sorun çözülme aşamasına gelmiş gibi görünüyor! Sanki çözülecek. Nasıl çözülecek? Herkes işbirliği yapar ise; siyaset bir tarafa bırakılır ise; A’sı, B’si bir tarafa bırakılır ise; vatandaş, aşırı hırsı, gözü doymamayı bir tarafa bırakırsa, tam çözüm zamanı.”
Bu dönemde çözülmez ise, Beykoz’a yazık!
“ Bu dönemde çözülemez ise, şu anda güçlü bir iktidar (ki, bu başka bir parti de olabilirdi) ve uyumlu belediyeler bunu çözemez ise, zannederim ki Beykoz’a da, Üsküdar’a da, Sarıyer’e de yazık.”
Onlarca cana mâl olacak binaları öylece tutuyoruz
“ Çivi çakamıyorsun; deprem sallasa altında kalacağımız, onlarca cana mâl olacak binaları biz öyle tutuyoruz; kaçak- göçek bir şeyler yaptırmaya çalışıyoruz.”
Yıkacaksam, yıkarım!
Bir Hukuk Fakültesi mezunu olarak, 2B sorununun çözümü konusunda elinden gelen katkıyı, stratejiyi sunacağını, gerekirse öncülük de yapacağını kaydeden Beykoz Kaymakamı Erdoğan; “ Yetkim olsa, ya bunu çözer vatandaşı memnun edecek şekilde yaparım; değilse de yıkacaksam yıkarım, yine çözerim ama bu, yıllara sâri olarak yine gündemde. Ne zaman çözülecek? Geçti 20-30 yıl, ne yapacağız bunu böyle? Bunun çözümü lâzım” dedi.
Vatandaşın da aşırı doyumsuzluğa girmemesi lâzım
Kaymakam Erdoğan, sorunun çözümü noktasında vatandaşların önemine ise şu sözler ile değindi: “ Sorunun çözümü için hiç kimsenin bu konuyu siyasi malzeme konusu yapmaması, vatandaşın da bu konuda aşırı beklentiye girmemesi, sallandığında tepesine çökecek 3 daire, 5 daire yerine; sağlam, düzgünce ama ekonomik değeri olan, bankaya ipotek yapabileceği, satabileceği güzel dairelerin olmasını tercih etmesi lâzım; aşırı doyumsuzluğa girmemesi lâzım.”
Çözülemeyecek, kronik sorunları gündeme almam
Konuşmasında, eğitim konusunun birinci önceliği olduğunu da ifade eden Erdoğan, “ Çözülemeyecek, kronik sorunları gündeme almadığını” belirtti.
İhtiyaç sahiplerine kömür dağıtımına başlanacak
Kaymakamlık olarak yakında kömür dağıtımına başlayacaklarını da bildiren Erdoğan, dernek temsilcilerinin, ihtiyacı olan vatandaşlar ile ilgili olarak kendilerine ulaşabileceklerini ifade etti.
Oyun, kumar konusunda hassasım; hiç bakmam, kapatırım!
Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, sivil toplum kuruluşları ile olası işbirliği imkânlarından bahseden Beykoz Kaymakamı, dernek lokallerine de atıfta bulunarak; “ Sigara ve oyun- kumar konusunda hassas olduğunu” ifade etti ve “ Hiç bakmam, kapatırım. Bu konuda tavizimiz yok. Beykoz’da çok şey yapabiliriz; derneklerimizi kağıt oynanan yerler olmaktan çıkaralım; daha aktif hale getirelim” dedi.
Çelikbilek, soru-cevap bölümünde soruları yanıtladı
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın konuşmasının ardından ise, soru-cevap bölümüne geçildi ve Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, il ve yöre derneği temsilcileri tarafından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Dernek temsilcileri sorular yönelttiler
Geleneksel İstişare Toplantısı’nda Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e soru yönelten dernek temsilcileri, şu isimlerden oluştu: Murat Metin Yıldız (Kars- Ardahan- Iğdır Derneği), Ömer Şahin (Tokatlılar Derneği), Osman Özgül (Ordu Mesudiyeliler Derneği), Recep Kaya (Batum ve Havalisi Derneği), Bahri Ata ( Gümüşhaneliler Derneği), Adnan Çeliker (Beykozlu Sinoplular Derneği), Mehmet Yıldız (Ordu Mesudiyeliler Derneği).
Çelikbilek, yanıtladı
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in, dernek temsilcilerine verdiği yanıtları kısa başlıklar halinde dikkatlerinize sunuyoruz:
“ Siyasi olarak farklı düşüncelerimiz olabilir; ama Beykoz için ortak düşüneceğiz. Beykoz’un menfaatleri gerektirdiğinde, ortak düşünme gerekliliğini yakalayabilirsek, işte oradan bir fayda çıkar.”
“ SİT olan yerden köprü geçmez, diye bir kayıt yok. Şimdi, üçüncü bir oğlumuz olacak. Üzerinden bir de raylı sistem geçecek. Ta Shanghai’dan kalkan tren, Londra’ya gidecek durmadan. Bu, bizim zaferimiz olacak; müthiş bir olay! Beykoz, tarihi bir yolun güzergâhı haline gelecek. Geçeceğiz oradan el sallayacağız; ‘ Londra’daki dostumuza selam götürün!’ diye orada camdan bakan birisine işaret edeceğiz!”
“ Bu bölge sıkıntıyı nereden yaşadı? 1980’den sonraki ihtilâlden sonra yaşadı. Kenan Bey’in (golünü) yedik biz, salvoları ile beraber! 2960’ı ondan gördük biz; ihtilâl hükümetinin getirdiği bedeli ödüyoruz öngörünüm olarak. Kaldır, diyorsunuz; kaldıracağız! Nereye dokunmaya kalsak, kıyamet kopuyor. Bunu da kaldıracağız inşallah! Ama 2960’ı kaldıracağımız zaman kıyamet kopacağını göreceksiniz. Hemen şunu diyecekler: Tabii, niye kaldırdılar ki? Yandaşlarına Boğaz’ı peşkeş çekecekler, onun için kaldırdılar.”
“ Bizim bu bölgedeki iyiliğimiz kendimize bağlı. Biz kendimizi değiştirirsek, bizimle ilgili sıkıntılı olan hükümler de değişir. Biz kendimizi değiştirmezsek, bunlar da aynen devam eder. Bir toplum kendini değiştirmedikçe, onunla ilgili genel kural da değişmez.”
“ Bu Beykoz bozulmuş; bunun sebebi de hep siyasetçiler; halk hiç kusurlu değil! Sizde hiç günah yok! Hepiniz arınmışsınız; saf, tertemiz. Devleti yöneten herkes kötü, hain, hırsız, ahlaksız ama halkın hepsi dümdüz; çok düzgün! Arkadaşlar, başınızdaki neyse, sizler de o’sunuz! Sizler neyseniz, başınızdakiler de öyle şekillenmek zorunda kalır.”
“ Herkes kendisini düzeltecek; hiç ucuz kahramanlık yapmayın! Öyle herkes kötü; ( siz ise) vatandaş olarak çok çok iyisiniz! Yok böyle ucuzluk! Hep beraber düzeleceğiz. Sistemin getirdiği eksiklikler içinde ezildik hepimiz; mânen ve madden ezildik. Bir nesli yeniden inşa etmemiz lâzım. Onun için bunlar zaman alacak. Toplumun şekillenmesi zaman alacak.”
“ Biz 2B’yi çözeceğiz. Bu 30 yıllık meseleyi sizin önünüze Ak Parti iktidarı getirdi. Bu nimeti inkâr etmek, bunu anlamazlıktan gelmek, haksızlıktır. Siyaseten destek vermeyebilirsiniz, ama hakkı teslim edeceksiniz. 32 yıllık mesele bu. Bunu nasıl inkâr edersiniz? Çözüm için adım atan biziz. Biri, nasıl kalkıp da kendine mâl etmeye kalkabilir ki?”
“ TEKEL Fabrikası yıkılıyor; burada yapılacak olan tesiste muhakkak ki Beykoz’dan birkaç yüz tane insan iş bulacak.”
“ Villalardan şikâyeti olan varsa, ( Boğaziçi’ne) şikâyet edebilirsiniz; eden arkadaş da oluyor zaten.”
“ Beykoz’da metronun birinci ağzı ben değilim. Ben ona nasıl karar vereceğim? Bu iş, İ.B.B’ye bağlı. O da, Beykoz’a metro getireceğini söyledi. Tarih olarak bir şey söylenmedi. Metro, fizibl olma durumudur yani, beklentiyi karşılarsa metro, gelir buraya. Yani, nedir? Müşteri bulacak metro kendisine. Saatte 70 bin insanın geçeceği bir güzergâh olması lâzım. Yetmiş bin insan gelecek ya da farklı alternatifler bulacağız. Bununla ilgili kafa yormaya çalışıyoruz. İkinci Köprü’den metrobüs olarak karşıya bağlanabilir miyiz metro ile ilgili olmak üzere? Buradan Ümraniye’ye gitsin; böyle bir şey var. Belki metronun bir ayağı Beykoz’a gelip Ümraniye’den çıkıp buradan oraya dönebilir mi; bu var. Yani, Üsküdar- Beykoz metrosu olmaz da, Ümraniye’den bir ayağın Beykoz’a gelmesi söz konusu olabilir; düşünülebilir. Bu konuda da aklımızda olan birtakım düşünceler var; bunları da yukarıdakilere (iletiyoruz.)”
Haber: Arzu Başlantı