Beykoz Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı arsaların mahalle bazında satışına başlandı. Tokatköy ve Ortaçeşme’den sonra sıra Çubuklu’da.
Beykoz Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı arsaların mahalle bazında satışına başlandı. Tokatköy ve Ortaçeşme’den sonra sıra şimdi Çubuklu mahallesinde. Binalarının üzerinde bulunduğu arsaları satın alarak, tapularına kavuşmanın hayali içindeki mahalleli, merak içinde Beykoz Belediyesi’nin tespit edeceği fiyatları bekliyor.
Haziran 2011 genel seçimlerinde 16 bin 520 seçmenin sandık başına gittiği, yaklaşık 35 bin nüfusa sahip Çubuklu Mahallesi, bugünlerde heyecanla Beykoz Belediyesi’nce alınacak bir kararı bekliyor.
Beykoz Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı arsalar Çubuklu Mahallesi sakinlerine satılacak. Daha önce Ortaçeşme ve Tokatköy’de de yapılan bu satışlar ile vatandaşlar tapularına kavuştu. Beykoz Belediyesi bu şekilde bir gelir elde etmiş olacak. Ancak Çubuklu Mahallesi sınırında kalan bu arsaların satış fiyatları henüz belirlenmedi.
Konu hakkında detaylı bilgi almak üzere Çubuklu Mahalle Muhtarı ile görüştük. Biz daha röportajımıza başlamadan bir mahalleli içeri girerek, Muhtar Hüsnü Kolcu’ya fiyatlar konusunda bir gelişme olup olmadığını sordu. Tapularına kavuşma hayali içindeki Çubuklu halkı, Beykoz Belediyesi’nce tespit edilecek olan satış fiyatlarını merak içinde bekliyor.
237 bin metrekarelik 35 parsel üzerinde 550 binayı etkiliyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1970’li yıllarda sahibi olduğu bu arsalar, yapılan devir işleminden sonra Beykoz Belediyesi’ne geçti. Dolayısıyla bu yerlere fiyat tespiti yapacak olan da, parayı tahsil edecek olan da, tapuyu verecek olan da Beykoz Belediyesi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Beykoz Belediyesi’ne devredilen bu arazilerin Çubuklu mahalle sınırları içerisinde kalan kısmı 35 parseli içeriyor. Bu 35 parselin büyüklüğü ise yaklaşık 237 bin metre kare.
Mahalle Muhtarı Hüsnü Kolcu’ya, satışa konu olacak bu alan üzerinde kaç bina olduğunu sorduk. Aldığımız cevap, “ çeşitli katlarda olmak üzere 550 bina” oldu.
Arsaların ölçüm işi ihaleyle özel bir şirkete verildi
Devri gerçekleşen söz konusu arsalar ile ilgili olarak yaklaşık üç aydır çalıştıklarını ifade eden Çubuklu Mahalle Muhtarı, buraların ölçüm işinin ihale yoluyla özel bir şekilde verildiğini belirtti. Muhtar Hüsnü Kolcu, bu sürecin nasıl geliştiğini gazetemize şu sözler ile anlattı: “ Beykoz Belediyesi ölçüm işlerini bize havale etti. Ben de mahalleye çıkarak vatandaşlar ile görüştüm. Onlara bu işin prosedürünü anlatarak, ‘hep beraber bir değerlendirme yapalım’ dedim. Sonuçta, ölçüm işlemi ile ilgili olarak 3 firmadan teklif aldık. Bize en düşük teklifi Burak Mühendislik verdi. Normal ölçüm fiyatı 350 TL’dir. Ancak ilgili parseller üzerindeki bina sayısı çok olduğu için Burak Mühendislik, bu fiyatı 50 TL’ye indirdi.”
Alınacak tapular hisseli olacak
İhaleyi kazanan Burak Mühendislik firması, binaların üzerinde bulunduğu arsaların ölçümlerini ‘çaplı kroki’ çıkartmak suretiyle gerçekleştirdi. Muhtar Hüsnü Kolcu, yaptığı açıklamada, Çubuklular’ın belirlenecek olan fiyatlara göre tapularını alacağını ifade etti. Bu tapuların “ hisseli” olacağını kaydeden Kolcu, “buralarda arazinin yapısı gibi nedenler ile müstakil tapu vermek mümkün değil. Ben, ‘tapu, tapudur’ diyorum. Vatandaşların bu tapuyu almasında fayda var diye düşünüyorum. Hisseli de olsa, tapu tapudur. Ölçüm, çaplı kroki üzerinden yapıldığı için bunun üzerinden 200 sene geçse de, bu tespitlerde 1 santim dahi kayma olmaz. En büyük sorun, tapusuzluktur. Hisseli de olsa tapu, tapudur” dedi.
Fiyat Tespit Komisyonu oluşturulacak
Çubuklu’da satışı yapılacak olan bu 35 adet parselin her biri farklı büyüklükte. İçlerinde 300 metre kare olan da var, 41 bin metre kare olanı da. Mahalle Muhtarı Kolcu, Beykoz Belediyesi’nden aldığı bilgiler ışığında, Belediye bünyesinde bir “ Fiyat Tespit Komisyonu” oluşturulacağını ve bu komisyonun, cadde, sokak, çıkmaz sokak, arkada kalmış tüm sokakları yerinde inceleyerek, her birinin değerine göre fiyat tespit edeceğini belirtti.
Daha önce Tokatköy ve Ortaçeşme’de de satışlar yapıldı
Büyükşehir Belediyesi’nden devrolan arsaların Ortaçeşme ve Tokatköy’ü ilgilendiren kısımlarının satışlarının yapıldığını kaydeden Çubuklu Mahalle Muhtarı, bu yerlerin satışında “emlak bedellerinin esas alındığını” ifade etti.
Alan olmadıktan sonra satmanın faydası yok
Hüsnü Kolcu, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Bir şeyi istemek kolay, ancak verebilecek mi bu insanlar? Fiyatların makul tutulması bence en faydalı iştir. Alan olmadıktan sonra satmanın faydası yok. Üzerinde oturan kişi alamaz ise, başkası mı alacak o zaman? Bu, telâfisi olmayan sorunlara yol açar. Vatandaşı buradan kovacak mıyız? Bu konuda vatandaşın da, Belediye’nin de iyi niyetli olması lâzım.”
Ödeme vadesi konusuna gelince…
Hüsnü Kolcu Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ile bu konuda görüştüğünü ve Başkan’ın kendisine, “ tespit edilecek olan fiyatlar üzerinden yüzde 25 peşin ve 3 yıl vade” önerisinde bulunduğunu kaydederek, “ ancak ben kendisine ‘bu vadeyi 5 yıla çıkartalım’ dedim. Bunun üzerine Başkanımız da ‘4 yıllık vade üzerinde düşünebileceğini’ belirtti” dedi. Muhtar Kolcu, vadenin uzun tutulmasının vatandaş açısından bir “güzellik” olacağını da sözlerine ekledi.
İnsanların fiyat tespitini dört gözle beklediklerinin de altını çizen Kolcu, süre uzadıkça halk arasında doğru olmayan söylentilerin yayıldığını da belirtti.
Vatandaş bedeli ödeyemez ise ne olacak?
Kolcu’nun açıklamalarına göre, eğer vatandaş tespit edilen fiyatı ödeyemeyecek olur ise, Beykoz Belediyesi’nin kendisinden kira ve ecrimisil talep etme hakkı olacak.
Bu 35 parselin içinde…
Edindiğimiz bilgilere göre, bu 35 parselin içinde Engürü Bağı Camii, Ahmet Hamdi Akseki Camii, Engürü Bağı Özel Talebe Yurdu ve Engürü Bağı Çocuk Parkı da bulunuyor. Bu konuda bir açıklamada bulunan mahalle muhtarı; “ Özel teşebbüsler, kullandıkları yerin bedelini vererek, tapularını alacaklar. Camilerimizden ise bir şey alınmaz diye düşünüyorum” dedi.
Vatandaş ne yapacak?
Tespit edilecek fiyatlar üzerinden binalarının üzerinde bulunduğu arsayı satın almayı düşünen vatandaşların yapması gereken işlemler ise şunlar: Kendisinin kayıtlı olduğu mahalle muhtarlığından ikametgah belgesini alacak, nüfus cüzdanı fotokopisi, binasının üç cepheden çekilmiş fotoğrafı ve Çubuklu Mahalle Muhtarlığı’ndan alacağı binasının bulunduğu alanı gösterir çaplı kroki ile birlikte Beykoz Belediyesi Emlak İstimlak Müdürlüğü’ne tapu müracaatı için başvuracak.
Haber: Arzu Başlantı