Beykoz’da yaygın kullanılan adıyla “ Denizcilik Meslek Lisesi” yöneticileri, yerel basın mensuplarına okullarının tanıtımını yaptı.
Resmi adıyla “ Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise, Endüstri Meslek Lisesi ve Denizcilik Meslek Lisesi”, Beykozluların dilinde geçmişten kalma adıyla ise “ Beykoz Denizcilik Lisesi”nin Okul Aile Birliği Yönetimi, yerel basın mensuplarına okullarının tanıtımını yaptı.
Bin 950 öğrenci
1973 yılında Japon uzmanlar ile işbirliği içerisinde “ su ürünleri ve avlanma bölümleri” olarak eğitim ve öğretim hayatına başlayan okul, daha sonra denizcilik, bilgisayar- iletişim, elektrik- elektronik teknolojisi, gıda teknolojisi ve kimya gibi ilave bölümlerin de eklenmesiyle birlikte şu anda 130 öğretmen ve bin 950 öğrencisiyle eğitim ve öğretim hayatına devam ediyor.
İş yerinde acemilik dönemine son!
Lise Müdürü Fahri Muştu, bazı bölüm öğretmenleri ve okul Aile Birliği temsilcileri tarafından 5 Şubat 2013 Salı günü okulun Öğretmenler Odası’nda karşılanan Beykoz yerel basınına burada önce sözlü olarak, ardından ise bölümler gezdirilmek suretiyle okul ile ilgili bilgiler aktarıldı.
Sadece Beykoz gençlerinin değil, farklı ilçe ve illerden gelen gençlerin de meslek sahibi olmaları noktasında iddialı projelere imza atan Lise, verdiği uygulamalı eğitimler ile işyerinde acemilik dönemini sona erdiriyor.
Fahri Muştu: Her şey hayal etmek ile başlar!
2010 yılının Ağustos ayından bu yana Lise Müdürü olarak görev yapan Fahri Muştu, basına yaptığı bilgilendirmede, amaçlarını, “ kendi alanında öncelikle İstanbul’da ve arkasından Türkiye’de ileri düzeyde kaliteli bir eğitim ve öğretim kurumu olmak ve her yönüyle başarılara öncülük eden bir okul haline gelerek, örnek teşkil etmek” olarak açıkladı.
2009- 2010 eğitim- öğretim yılındaki deprem onarımı sırasında, “okulun adeta depremden çıkmış bir halde” olduğunu belirten okul müdürü, Okul Aile Birliği ile işbirliği içinde okulun toparlanması ve eksikliklerin tamamlanması yönünde büyük gayret gösterdiklerini ifade etti.
Okul öğretmenleri sürekli meslek içi eğitim alıyorlar
Fahri Muştu, konuşmasının devamında, Arçelik Holding ile gerçekleştirdikleri temaslar sonrasında imzalanan protokol neticesinde okulun Elektrik- Elektronik Bölümü’nde bir ev aletleri laboratuarının oluşturularak, bu labaratuarın Mayıs 2011 yılından itibaren hizmete açıldığı bilgisini verdi.
Müdür Muştu’nun belirttiğine göre, yapılan söz konusu protokol gereğince bölüm öğretmenleri Arçelik Holding tarafından periyodik aralıklar ile hizmet iç eğitime alınıyor ve aldıkları bu eğitimi ise daha sonra öğrencilerine aktarıyorlar.
Acemiliğe son!
Okulun Elektrik- Elektronik Bölümü öğrencileri, teorik bilgilerin ötesinde, Holding tarafından okullarına bağışlanan çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, bulaşık makinesi, fırın gibi çeşitli ev aletlerine dokunmak ve bunların tamirini yapmak suretiyle, hem teorik bilgilerini pekiştiriyor, hem de okul sonrası işe girdiklerinde hiç bir acemilik çekmiyorlar.
Öğrenciler teknolojideki yenilikleri takip edebiliyor
Zira okul yönetiminin verdiği bilgiye göre, Arçelik Holding, her teknoloji yenilendiğinde, piyasa çıkan yeni ürünlerden okula da gönderiyor. Öğrenciler de bu şekilde yeni teknolojileri sürekli olarak takip etme ve piyasadan uzak kalmama olanağına sahip oluyor.
İstihdam garantisi!
Yaptığı bilgilendirmede, okullarının “ Ev Aletleri Labaratuarı”ndan mezun olan öğrencilerin protokol gereğince Arçelik servislerinde istihdam edileceklerini de ifade eden Muştu, “ yaptığımız protokolün istihdam garantili bir yönü var” dedi. Müdür Muştu, bu vesileyle Arçelik Holding yönetimine de Beykoz yerel basını aracılığıyla teşekkürlerini sundu.
Denizcilik meslek kursları
“ Hayat Boyu Öğrenme Projesi” kapsamında okullarının 2011 yılından itibaren denizcilik alanında mesleki kurslar da açtığını ifade eden Muştu, şu anda Beykoz’dan ve de Beykoz dışından olmak üzere ihtiyacı olan kişilere eğitim verdiklerini belirti.
Bu şekilde önemli bir ihtiyacı karşıladıklarını kaydeden Okul Müdürü, açılan bu mesleki eğitim kursları ile ilgili olarak vatandaşlardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade ederek, “ İnsanlarımız bu kursları almak için önceden daha uzak ilçelere veya illere gidiyorlardı” dedi.
Otopark, okula gelir oluyor
Okul ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sahil kenarında bulunan ve kömür deposu olarak kullanılan alanın bir bölümünün, Okul Aile Birliği tarafından otopark olarak işletildiğini hatırlatan okul müdürü, “ bu şekilde hem çevrenin otopark ihtiyacını karşılıyoruz, hem de okulumuz için gelir elde ediyoruz” dedi.
Okul bahçesine kütüphane amacı
“ Okullar Hayat Olsun Projesi” kapsamında okul bahçelerinin düzenleme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Muştu, bir bağışçı bulamadıkları takdirde, Belediye’den almayı umdukları destek ile bahçeye bir kütüphane kurulması niyetinde olduklarını da belirtti.
Aile Birliği ile uyumlu bir çalışma içerisindeyiz
“ Okulumuzu tercih eden öğrencilerimize en kaliteli eğitim ve öğretimi verecek fiziki şartları en iyi duruma getirmeye çalışıyoruz. Tüm çabamız bu doğrultuda” diyen Okul Müdürü, “ Okul Aile Birliği ile uyumlu ve verimli çalışmalar içerisinde bu amacı gerçekleştirme yönünde gayret göstermeye devam edeceklerini” ifade etti. Muştu, Okul Aile Birliği yöneticilerine de desteklerinden ötürü teşekkürlerini sundu.
Okulun bilgisayarlarını yenileyen şirket: Mobil Oil Türk A.Ş.
Basın mensuplarının davet edildiği bilgilendirme toplantısına Barbaros Hayrettin Paşa Lisesi’nin bilgisayarlarını yenileyen bağışçı şirket olarak katılan Mobil Oil Türk A.Ş.’nin İdari İşler Amiri Taner Mert ise yaptığı konuşmada, “ 41 yıllık Beykozlu olduğunu” ifade ederek, “ şirketlerinin bugüne değin Türkiye genelinde 17 okul yaptırdığı” hatırlatmasında bulundu ve “ hedefimiz, fabrikamızın bulunduğu ilçeye ne gibi bir faydamız olabilir şeklindedir” açıklamasını yaptı.
Beykoz’da 107 yıllık bir fabrika!
Kullanmadıkları atıl bilgisayarların bir bölümünü okul öğrencilerinin tamir uygulamaları yapabilmeleri için bağışladıklarını ifade eden Mert, kullanılır durumda bilgisayar bağışında bulunduklarını da söyledi. Taner Mert, “ Tek amacımız, fabrikamızın 107 yıldır Beykoz’da bulunması dolayısıyla, önce kendi bölgemize bir faydamızın dokunmasıdır” dedi.
Üç boyutlu eğitim!
Okulun Teknik Müdür Yardımcısı Muzaffer Küçük ise, okulun halihazırdaki simülatör sistemine ek olarak, bünyelerine birer “ Balıkçı gemisi simülatörü”, “ tanker gemisi simülatörü” ve “ ECDİS (elektronik harita) simülatörü ekledikleri” bilgisini verdi.
Öğrendiğimize göre, öğrenciler bu simülatör sistemleri vasıtasıyla üç boyutlu olarak, deniz üzerindeymişçesine gemi kullanma veya gemicilik ile ilgili farklı uygulamaları gerçekmişçesine canlandırabilme olanağına sahip olabiliyorlar. Yani kısacası, simülatörler, uygulamalı eğitimin çok önemli bir adımı.
Çalışır durumdaki gemide uygulama yapma hayali
“ Her şey hayal etmek ile başlar” diyen Okul Müdür Fahri Muştu, basın önünde okul olarak gerçekleştirmeyi düşündükleri bir projeyi de şu sözler ile açıkladı: “ Öğrencilerin uygulama yapabilecekleri çalışır durumda bir gemi temin etmek.” Avrupa ve Japonya’daki denicilik okullarında bu şekilde bir eğitim verildiğinin altını çizen okul müdürü, “ biz de bu düzeyi yakalama anlamında çalışıyoruz. Neticede her şey bir hayal ile başlar” dedi.
Okul, otistik bir kaynaştırma öğrencine umut oldu
Okul yetkilileri yaptıkları açıklamada, şu anda 11. Sınıfta okumakta olan ve otistik özrü bulunan bir öğrencinin “ hayata kazandırıldığını” belirterek, “ bu okul böyle bir örneği Türkiye’ye yaşatmıştır” dediler ve söz konusu öğrencinin okula geldiği ilk zaman ile şu anki durumu arasında çok önemli farklar, dikkat çekici gelişmeler görüldüğünü ifade ettiler.
Ve… Okulun bölümlerini gezdik
Okul yöneticilerinin yaptıkları bu açıklamaların ardından ise, Okul Aile Birliği tarafından Beykoz yerel basınına ikramlarda bulunuldu. Ardından, yerinde incelemelerde bulunmak üzere, okulun bazı bölümleri tek tek gezildi.
Simülasyon odasında gemiyi karaya oturttuk!
Beykoz yerel basının bilgilendirme toplantısına katılan temsilcileri olarak, ilk durağımız, öğrencilerin gruplar halinde yerinde eğitim aldıkları simülasyon odaları oldu.
Simülasyon konusundaki bilgimizi genişletmek üzere dümenin başına geçtiğimizde ise anladık ki, gemiyi karaya oturtmak hiç de zor değilmiş!
Burada okulun Gemi Makinaları Bölümü Müdür Yardımcısı Şenol Özcan tarafından yapılan bilgilendirme neticesinde, simülatör odalarında sekiz dünya limanına ait seyir kaydının bulunduğunu öğrendik.
Bizim kullandığımız simülatör, İstanbul Boğazı’na ait olandı. Anlayacağınız o ki, Beykoz Güncel Muhabiri olarak biz gemimizi (neyse ki) Boğaz’ın yeşillik bir alanında karaya oturttuk! Meslektaşımız Sedat Dalar’ın kaptanlığını yaptığı geminin akıbeti de bizimkinden pek farklı olmadı!
Doğru miktarda yakıt depolamak hayati bir konu
Okul idarecileri ve Mobil Oil Türk A.Ş. temsilcisi Taner Mert’in eşliğinde daha sonra “ Tanker Kaptanlığı Bölümü”ne geçtik ve öğrendik ki, öğrenciler buradaki simülatörler vasıtasıyla gemiye doğru miktarda yakıt yüklenmesi gibi çeşitli konularda eğitiliyorlar.
Bizleri, her bir tür geminin farklı yakıt depoloma tekniği olduğu konusunda aydınlatan okul yetkililerinden yakıtın yanlış bir hesap sonucunda depolanmasının geminin batmasıyla neticeleneceği bilgisini de böylece edinmiş olduk.
Haberleşme atölyesinde küçük bir TELEKOM var!
Ardından okul öğretmeni Yusuf Şensoy eşliğinde Haberleşme Atölyesi’ni gezdik. Bu bölümden “ haberleşme teknisyeni” olarak mezun olan öğrenciler, burada ses-ışık ve sahne sistemleri, telefon ve uydu sistemleri, canlı yayın linkleri gibi çok çeşitli konularda uygulamalı eğitimler alıyorlar.
Öğretmen Şensoy’un belirttiğine göre, okulun bu bölümünden mezun olan öğrenciler, piyasada talep edilen ve bilgi bakımından fark yaratan mezunlar oluyorlar.
Denizcilik ve Su ürünleri Müzesi
Daha sonraki varış noktamız ise, Kaymakamlık’ın da desteğiyle Okul Aile Birliği’nin sağladığı olanaklar ile İstanbul’da ve hatta Türkiye’de ilk olan “ Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi” oldu. Okulun bahçesi içerisinde yer alan bu müze, Haziran 2011 yılı itibariyle İstanbulluların ziyaretine açıldı. Okul’un Su Ürünleri Bölümü öğretmeni Ahmet Kıral Özbey’in ifadesiyle, “ 7/24 açık olan müzede,” nesli tükenmekte olan deniz canlılarına ait örnekler ücretsiz olarak sergileniyor.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Dalı ile Balıkçı Gemisi Kaptanlığı Dalı
Yerel basın mensupları olarak son ziyaret noktamız, okulun “ Su Ürünleri Yetiştiriciliği Dalı ile “ Balıkçı Gemisi Kaptanlığı” bölümleri içinde yer alan balık üretim havuzları ve akvaryumların yer aldığı bölümler oldu.
Öğretmen Ahmet Kıral Özbey’den öğrendiğimize göre, burada üretilen balıklar 7 gün/ 24 saat bakılıyorlar.
Bilgilendirici bir gezi oldu
Beykoz sınırları içerisindeki bu tarihi okul, kendisini sürekli yenileme ve geliştirme gayreti içerisinde. Öğrendiğimize göre Balıkçı Gemisi Kaptanlığı Dalı’na 9. sınıftan sonra sınavsız olarak yani not ortalamasıyla öğrenci alınıyor ki bu, kısa yoldan meslek edinmek isteyen gençler için iyi bir olanak.
Okulumuza, öğretmenlerine ve çalışkan Okul Aile Birliği yöneticilerine başarılar diliyoruz!
Yorum Haber: Arzu Başlantı