Fransız yolcu uçağı Beykoz semalarında tehlike atlattı

Air France'ın Paris-İstanbul seferini yapan Airbus 319 tipi uçağı, Beykoz semalarında kuyruk türbülansına girdi.

Air France'ın Paris-İstanbul seferini yapan Airbus 319 tipi uçağı, İstanbul semalarında kuyruk türbülansına girdi. Sol kanadına doğru…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Air France’ın Paris-İstanbul seferini yapan Airbus 319 tipi uçağı, Beykoz semalarında kuyruk türbülansına girdi.

Air France’ın Paris-İstanbul seferini yapan Airbus 319 tipi uçağı, İstanbul semalarında kuyruk türbülansına girdi. Sol kanadına doğru ciddi bir yatış yaparak kontrolden çıkma tehlikesi atlatan uçakta, yolcular korku dolu anlar yaşadı.

Geçtiğimiz pazar günü meydana gelen olayda; Air France’ın Paris-İstanbul uçuşunu yapan AF1890 sefer sayılı Airbus 319 tipi uçağı geçen pazar günü iniş için İstanbul Atatürk Havalimanı’na alçalmaya başladı. Bu sırada uçağın Beykoz semalarında sol kanadının üzerine ciddi şekilde yatması nedeniyle yolcular korku dolu anlar yaşadı. Pilot saat 17:56’da Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne ciddi bir kuyruk türbülansına girdiği bilgisi verdi. Önündeki uçağın 7.5 mil uzağında olmasına ve uçaklar arasında yeterli uzaklığı kulenin sağlamasına rağmen kontrolden çıkma tehlikesi atlatan uçağın pilotu, ‘Kuyruk türbülansı nedeniyle 3 kez ciddi yatış aldık‘ diye anons etti. Fransız yolcu uçağı saat 18:05’de Atatürk Havalimanı’na sorunsuz bir şekilde iniş yaparken yolcular olayın şokunu bir süre daha üzerlerinden atamadı.

‘BEYKOZ AÇIKLARINDA NEREDEYSE TERS DÖNÜYORDUK’

Uçakta bulunan Türk bir yolcu sosyal medyada yaşadıklarını yazdı. Uçağın tam alçalırken sol kanada doğru yattığını anlatan yolcu, ‘Muhtemelen Beykoz açıklarındayken denizin üstünde uçak birden bire sol kanata yattı. Neredeyse ters dönüyorduk, aynı hızda ters yöne döndük bu da yaklaşık otuz saniye falan sürdü. İndigimizde pilot anons yaptı, bu olayın önümüzden giden uçağın türbülansına girmemizden dolayı yaşandığını anlattı ve özür diledi. Neyseki çok şükür indik‘ dedi.

İŞTE O KONUŞMALAR

Pilot: Önümüzdeki uçak tipi nedir?
Kule; Önünüzde bir Boeing 777. 7,5 mil mesafede
Pilot: Anlaşıldı. Kuyruk türbülansı nedeniyle 3 kez ciddi yatış aldık
Kule: Tekrar edin
Pilot: Kuyruk türbülansı nedeniyle ciddi yatış aldık
Kule: Anlaşıldı. Niyetiniz nedir? Alçalmak mı istersiniz?
Pilot: Alçalabiliriz veya sürat düşürebiliriz, size hangisi uygunsa.
Kule: Tamam. Hangisi uyarsa. O halde süratinizi 190 Knot’ a düşürün.
Pilot: Anlaşıldı sürat 190 Knot olacak

UÇAKLAR KONTROLDEN ÇIKABİLİR

Uçağın kanatlarının üstü ve altı arasındaki basınç farkı nedeniyle uçağın arkasında oluşan girdaptan kaynaklanan türbülansa kuyruk türbülansı deniyor. Kuyruk rüzgarı türbülansında özellikle inişte ve kalkışta uçakları etkileyen bu olaylarda, arkada kalan hava anaforunun sürati çok önemli hızlara çıkabiliyor. Büyük uçakların kuyruk rüzgarı türbülansı daha büyük oluyor. Bu nedenle hava trafik kontrol merkezleri, iki uçak arasındaki mesafeyi ayarlıyor. Türbülans dağılıyor, arkadan gelen uçak daha rahat iniyor. Kuyruk rüzgarı (vorteks) yüzünden arkadan gelen ve çok yaklaşan uçaklar kontrolden çıkma tehlikesiyle de karşı karşıya kalabilir.

Gökhan ARTAN-İSTANBUL

Fransız yolcu uçağı Beykoz semalarında tehlike atlattı
Bizi Takip Edin