Gazeteci-Yazar Fatma Barbarosoğlu’nun Beykoz’da katıldığı Gündelik Hayat Analizlerinde geleneksel kültürden modern kültüre eşyanın kullanım değeri konuşuldu.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’ndeki programda, Biz evimize eşya almıyoruz, dışarıda satılan eşyalara ev bakıyoruz şeklinde konuşan Barbarosoğlu Bugünün mimarisinde evlerimiz insanlar için değil, evlerimiz eşyalar için tasarlanıyor. Geçmişte eşyalar insan içindi, şimdi eşyalar için bir düzenimiz var. Eşyalarımız fazla ama evimize misafir girmiyor. Eşya alamayınca kendimizi fakir hissediyoruz, fakat misafir gelmediğinde fakirleştiğimizi düşünmüyoruz. dedi.
Eşyayla ilişkimizin zihniyetimizi doğrudan etkilediğini söyleyen Barbarosoğlu, mekân sınırlarının tahammül sınırlarını da belirlediğine değindi. Barbarosoğlu: Günümüzün genç kızları salata doğrayan erkek modelini çok önemsiyorlar. Önemli olan o değildir, önemli olan her türlü şartta ailesini koruyan bir erkek modelidir. Günümüzde erkekler fiziki koşullara tahammüllü değil, kızlarda ilişkilerinde tahamülün bir erdem olduğunun farkında değil. Bu nedenle evlilik ilişkileri çabuk bitiyor‘ şeklinde konuştu.
Kültürleri doğru anlamak için bir bütün olarak analiz edilmesi gerektiğine değinen Barbarasoğlu: Her kültürün bir bütünlüğü ve dengesi vardır, beğendiğimiz kısmını alıp beğenmediğimiz kısmını almamak olmaz. Geçmiş hayatın kendi içerisinde şimdiki hayatın şimdiki zamanda bir bütünlüğü vardır. O yüzden kes yapıştır yapamayız. diye devam etti.
Eşyayla ilişkimizin arka planında ekonomik sistemin olduğunu söyleyen yazar, tarım ekonomisinde, üretim ekonomisi ve tüketim ekonomisinde eşyanın konumuyla ilgili tespitlerini de aktardı.