Kadınlar, toplumun en önemli değeri

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle sokaktaki insanların sesine kulak verdik ve onların temennilerini siz Beykoz Güncel okurları için yazdık.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle sokaktaki insanların sesine kulak verdik…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle sokaktaki insanların sesine kulak verdik ve onların temennilerini siz Beykoz Güncel okurları için yazdık.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle sokaktaki insanların sesine kulak verdik ve onların temennilerini siz Beykoz Güncel okurları için yazdık.

Toplum ve aile hayatında kadının yerinin çok önemli olduğu bilinmesine rağmen kadınlarımızın halen sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik hakları tam değil. Oysaki bir çocuğun yetişmesinde en fazla emeği harcayan ve toplumun şekillenmesini sağlayan kadındır.

Bizlerde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün sokaktaki vatandaşlar tarafından nasıl algılandığı merak ettik ve kadın-erkek ayrımı gözetmeksizin sorumuzu yönelttik. Çoğu kadınımız, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü başlığı altında şiddet konusuna değinmeden geçemedi. Bu da ülkemizdeki kadınların en çok maruz kaldığı durumu göstermeye yetiyor. İşte sokağın sesinden Dünya Kadınlar Günü mesajları:

Hülya Yılmaz

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü bana kadınların dayanışma içerisinde olması gerektiğini hatırlatıyor. Tüm kadınlarımız çalışmalı ki ayaklarının üzerinde durabilsinler. Kimseye muhtaç olmamalıyız. O zamanda kendilerine olan özgüveni kazanmış oluyorlar”.

Neriman Ergin

“Kadınlar öncelikle kendi kıymetlerini kendileri bilmeli. Kadınlar çok değerli varlıklar. Çocukları yetiştirende onlar”.

Nurcan Arıcan

“Kadınlar maalesef sadece 8 Mart’ta hatırlanıyor. Sözle kadınlarımız değerli ama toplumun gözünde hiçbir şey yok. Seçim dönemlerinde, siyasetçiler kadınları hatırlıyor. Kadınlarla erkeklerin eşit olduğu söyleniyor ama asla böyle değil. Kadının maddi özgürlüğü olsa da mahalle, eş baskısı gibi şeylere maruz kalıyorlar”.

Nurhan Ceylan

“Kadınlar her gün hatırlanmalı diye düşünüyorum. Kadınları kutsal bir varlık olarak görüyorum. Türkiye’de de kadın-erkek eşitliği olduğuna da inanmıyorum. Ataerkil toplum yüzünde asla da eşitlik söz konusu olamaz”.

Hatice Öndin

“Erkekler, kadınları baskı altına alıyor. Kadına uygulanan her türlü şiddeti kınıyorum. İnsan olarak birbirimize değer vermeliyiz”.

Sadettin Kılıç

“Dünya ne zaman düzelecek, dünya ne zaman ahlaklı bir dünya olacak, ne zaman cennet gibi bir dünya olacak, ne zaman kediler ve kadınlar bu dünya da hak ettikleri önemi bulacak, işte dünya o zaman cennet olacak”.

Ümran Tiğre

“Öncelikle insan olmak önemli. Kadın ve erkek eşit haklara sahip olmalıdır diye düşünüyorum”.

Özge Maden

“Kadınların, şiddetsiz günler geçirmesini istiyorum”.

Menşure Sungur

“Kadın-erkek eşittir. Yalnız Türkiye’de bu durum biraz farklı. Kadın-erkek eşitliği diye bir şey yok.  Kadınlar da erkeklerin yaptığı her şeyi yapabilir. Ama toplum onları baskılıyor. Kadınların kendilerini geliştirmesi lazım”.

Osman Şehitoğlu

“Kadınlar bizim her şeyimizdir, gururumuzdur. Kadın-erkek eşittir. Kadına olan şiddete karşıyım. Şiddet, mantığa uymayan bir şeydir. Şiddetin nedeni, eğitimsizlikten kaynaklanıyor olabilir. Kadın, başımızın tacıdır”.

Dilek Sungur

“Kadının özgürlüğü erkek tarafından kısıtlanmamalı. Erkek, kadını yönetecek diye bir şey yok. Her kadın kendi kendini yönetecek iradeye sahiptir. Kadına uygulanan şiddete de karşıyım”.

Serap Erdoğan

“Kadın-erkek eşittir. Erkekler, daha üstündür diye bir şey yok”.

Filiz Emine Artuğ

“Kadın-erkek eşittir ama erkek kadından bedenen daha güçlüdür. Bu yüzden kadınlar, erkeklerin bir adım gerisinde durmalıdır”.

Songül Bayır

“Dünya Kadınlar Günü, benim için hiçbir şey ifade etmiyor çünkü, her gün kadınların ezildiğine tanıklık ediyoruz. Erkek baskısı, erkek egemen toplum yapısı tüm dünyayı yönetiyor. Erkekler, kadınları her şekilde baskılamaya çalışıyor. Kadınların özgürleşmesi, yüzyıllar sürer. Biz erkeklerden hak istememeliyiz. Çünkü, onlar bizim üzerimizde söz sahibi değil zaten. Meclisimizde bile kadın yok. Sadece göstermelik konuluyor”.

Hatice Sökmen

“Kadınların çalışıp, okuyup kendi ayaklarının üzerinde durması gerekiyor. Erkeklere muhtaç olmasın. Eğitim çok önemli. Çocuklarımızı yetiştirirken onlara cinsiyetçi yaklaşmamız lazım. Türk toplumunun en büyük hatası bu. Kız ve erkek çocuklarına ayrı ayrı görevler yüklüyorlar”.

Işıl Gülenç

“Kadınlar her gün değerlidir. Kadınları özel kılan bir gün değil. Tüm kadınlarımızın, kadınlar günü kutlu olsun. Şiddet hayvani bir eylemdir. Kesinlikle şiddeti kınıyorum”.

Ayten Subaşı

“Kadınlar her şeyden önce bir annedir. Çocuğu yetiştiren annedir. Annelerin iyi bir eğitim görmesi gerekir ki çocuğunu ona göre yetiştirsin. Ben kız çocuklarının erkek çocuklarından daha fazla okumasını istiyorum ki toplumumuzda güzel insanlar yetiştirsinler. Şiddete karşıyım, kadın şiddete layık değil”.

Çağatay Subaşı

“Kadınlar kıymet vermek ve onları hor görmemek lazım. Kadınları el üstünde tutmamız gerekir. Şiddet kesinlikle olmaması gereken bir şey. Erkeğin kas kuvveti ile kadının kas kuvveti bir tutulamaz. Her şey konuşularak halledilebilir. Erkeğin, kadına uyguladığı şiddet, kompleksten kaynaklanıyor olabilir”.

Bizde Beykoz Güncel ailesi olarak tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

Haber: Burcu Çelik

Kadınlar, toplumun en önemli değeri
Bizi Takip Edin