Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı Beykoz Kars, Ardahan, Iğdır (KAI) Derneği 17. Olağanüstü Kongresi gerçekleştirildi.
Kars, Ardahan, Iğdır (KAI) Derneği, 17. Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı kongreye ilkin iki listeyle girildi; ancak tek liste ile seçime girilmesi yönünde yapılan çeşitli çağrılar neticesinde liste sayısı bir’e düştü. Kongrenin çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle geç başlamış olmasının üyelerde yarattığı gerginlik, Divan’a zaman zaman zor anlar yaşattı.
Dernek (eski) Başkanı Zeki Avşar’dan Beykoz Güncel Haber’e özel
KAI Derneği (eski) Başkanı Zeki Avşar bu sefer seçim yarışına katılmadı. Beykoz Güncel Haber’in Avşar ile kongre öncesinde gerçekleştirdiği ve seçime neden katılmadığı, olağanüstü bir kongreye neden ihtiyaç duyulduğu konularındaki özel röportajını haberimizin sonunda okuyabilirsiniz.
Söz konusu röportajında Avşar, bundan sonra siyaset ile ilgileneceğini ifade ederek, bir özeleştiride de bulundu. Açıklamasında ayrıca derneklerin siyasetten uzak olmaları gerektiğine işaret eden Zeki Avşar, KAI’nın bundan sonraki süreçte siyasete daha yakın olmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.
İki listeli kongre
17 Şubat 2013 Pazar günü Beykoz Vakfı’nda saat 12.00’de başlayacağı ilan edilen kongre, kayıtlı bulunan 451 üyenin çoğunluğunun sağlanması amacıyla kısa bir gecikmeyle başladı.
CHP Beykoz İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz, BDP Beykoz İlçe Başkanı İzzettin Yaman ve Başkan Yardımcısı Menderes Kaya, Beykoz Vakfı Başkanı Şaban Tören, DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Temsilciği Başkanı Nevzat Karataş ile üyelerin katılım gösterdikleri KAI Derneği 17. Olağanüstü Kongresi’nde ilkin Metin Yıldız ile Mürsel Şuekinci‘ye ait iki farklı yönetim listesinin yarışacağı belirtilerek, basına da bu listeler dağıtıldı. Ancak, Mürsel Şuekinci, oylamaya bir adım kala listesini geri çekeceğini açıklayınca, sandık bu sefer tek liste için açıldı.
Yaşar Beşiktaşlı: Seçilemeyenler, derneğin semtine bir daha uğramıyor!
Kongrenin açılış konuşması Yaşar Beşiktaşlı tarafından yapıldı. Sözlerine, salonda bulunan üyelere kongreye tek liste halinde gitmeyi çok arzu etmiş olmalarına rağmen, bunu başaramadıklarını ifade ederek başlayan Beşiktaşlı, bu uğraşının sebebini şu sözler ile açıkladı: Çünkü maalesef demokrasiyi içimize çok hazmedememişiz, seçilemeyen bir daha derneğin semtine uğramıyor. Değeli kanaat önderleri bir araya geldi, hala tek listeyi sağlayamadık. Burada iki liste yarışacak. Onun için benim sizden istirhamım, kol kola girerek buradan ayrılmanız ve birbirinize destek olmanız, geçmişteki şeyleri yaşamamanız.
Divan Heyeti oluşturuldu
Yaşar Beşiktaşlı bu sözlerinin ardından ise, Divan için önerilen isimleri oya sundu. Bunun üzerine üyelerin oybirliğiyle, Nafiz Ünlü’nün başkanlığa; Kemal Sanin ve Deniz Yıldız’ın da katip üyeliklerine seçildikleri Divan Heyeti oluşturuldu.
Divan Heyeti’nin ihdasının ardından ise Atatürk ve silah arkadaşları ile demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
Divan Başkanı Ünlü: Hemşerilerimizin yerel yönetimlerde olması bizi gururlandırır
Divan Heyeti Başkanı Nafiz Ünlü, yaptığı kısa selamlama konuşmasında, derneklerin toplum hayatındaki önemine değindi. Derneklerin toplumun acı ve tatlı günlerinde bir araya getirilmesi açısından önemli bir araç ve toplum kültürünün yaşatılmasında önemli bir unsur olduğunu kaydeden Ünlü, toplum içinde mutlu, sağlıklı yaşamanın amacı yardımlaşmadan geçer. Bu yardımlaşmayı gerçekleştirecek olan kurum ise dernektir. Derneğimiz de yıllardır bunun için çalışmaktadır. Bundan sonra da bu amaç ve işler için imza atmaya devam edecektir. Dernek yöneticiliği zor ve zahmetli bir iştir. Herkesin yapacağı bir iş değildir. Özellikle Kars Ardahan kültürünün yaşatılması bizler için daha bir anlam ve önem taşır. Dernek bunu yaptığı zaman hedeflerini de aynı zamanda yerine getirmiş olur dedi.
Dernekleri bu faaliyeti yerine getirirken, dernek üyelerinin de yerel yönetimde ve Belediye Meclisi’nde yer almalarının kendilerini gururlandıracağını kaydeden Divan Başkanı Ünlü, hemşerilerinin bu makamlarda olmalarının kendileri için önem taşıdığını vurguladı.
Tek bir liste oluşturmakta yarar var
Nafiz Ünlü, konuşmasının sonunda, bir araya gelmekte yarar var. Bunun için (kongrenin) sonuna kadar uğraşın; daha zamanınız var. Bu süre içinde bir araya gelerek, tek bir liste oluşturmakta yarar var diyoruz çünkü burada kimsenin ötekileştirilmemesi lazım. Biz burada bir hizmet için varız. Kim görev alırsa alsın bizim arkadaşımızdır dedi.
Murat Metin Yıldız’dan Ardahanlılar Derneği’ne çağrı
Ardından ise, Dernek Sekreteri Murat Metin Yıldız tarafından Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu Faaliyet raporları okundu. Yıldız, 2012 Yılı Faaliyet Raporu içerisinde yer alan etkinliklerden biri olan Ardahan Derneği ile birleşme yönünde yapılan referandum ile ilgili olarak, Ardahanlılar Derneği’nin olağanüstü bir kongre yaptığını ve yola ayrı bir dernek olarak devam etme kararı aldığını hatırlattı. Yıldız, konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmada, birlikten güç doğar; ayrılıklar hiçbir zaman bize katkı sağlamaz. O yüzden diğer derneğimizin üyesi arkadaşlara da burada seslenmek istiyorum. Demokrasiden çıkan sonucu ciddi anlamda uygulamamız lâzım dedi ve ARDADER yöneticilerine şu çağrıda bulundu: Lütfen referandumda çıkan sonuca riayet edin!
Yıldız’ın bu konuşmasının ardından Yönetim Kurulu Raporu ile Denetim Kurulu Raporu ayrı ayrı oylanarak, üyelerin oy birliğiyle kabul edildi.
Misafir ilçe başkanlarına söz verilmek istendi ancak
Yönetim ve Denetleme kurullarının ibrası ve kesin hesap bütçesi ile tahmini bütçenin görüşülerek oya sunulmasının ardından ise Divan Heyeti tarafından kongrede misafir olarak bulunan siyasi parti ilçe başkanlarına söz verilmek istendi. Ancak üyelerden bazılarının biran önce seçime başlanması gerektiğini ifade etmeleri dolayısıyla, CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ve BDP İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Kaya, üyelerin zamanını almamak için konuşma yapmayacaklarını Divan Başkanlığı’na bildirdiler.
Tek liste yönünde son gayret
Daha sonra Divan Başkanı Nafiz Ünlü, Son gayretimizi bir gösterelim diyerek, her iki başkan adayını da sahneye davet etti. Ancak bu kısa görüşmeden tek liste sonucu yine çıkmadı.
Divan Heyeti ikiye bölündü
Başkan adayı Metin Yıldız’ın listesinde derneğe henüz üye olmayan iki Yönetim Kurulu üye adayının bulunması, Divan Heyetini ikiye böldü. Divan Başkanı Nafiz Ünlü’nün, Adem Monolbuğa ile Eylem Sabırhoşgör’ün üyelik ve aday adalıklarının kabulü yönünde Genel Kurul’un vereceği kararın önemli olduğunu belirtmesine Divan Katibi Kemal Sanin tarafından itiraz edildi. Sanin, sadece Hazirun Cetveli’nde ismi olan üyelerin oy kullanabileceklerini veya aday adayı olabileceklerini ifade ederek, ben şahsen Divan katibi olarak, listede ismi olmayan arkadaşlarımızın aday adayı olmasının altına imza atmam; o mesuliyeti kabul etmem dedi.
Listemi geri çekiyorum!
Bu konuda üyeler tarafından da farklı görüşler ortaya atıldı. Bunun üzerine Başkan adayı Metin Yıldız söz alarak, bir derneğin en üst organının Genel Kurul olduğunu ve bu organın aldığı kararların her kararın üstünde olduğunu belirterek, herkesin bu karara uymak zorunda olduğunu kaydetti. Yıldız, Genel Kurul’un kararına karışılmaz ama bu karara itiraz yolu da açıktır dedi.
Bunun üzerine Divan Başkanı Nafiz Ünlü; Eylem Sabırhoşgör ile Adem Monulbuğa’nın üyeliklerini tek tek Genel Kurul’un onayına sundu.
Bu gelişme üzerine söz alan Başkan adayı Mürsel Şuekinci ise, Dernekler Kanunu’nda, tüzüğümüzde öyle bir madde yok. Bu üyelikleri kabul etmiyoruz. Ben de listemi geri çekiyorum o zaman! dedi.
Bir sonraki olağan kongre Mayıs 2014’te
Kongrede ayrıca bir sonraki olağan kongrenin Aralık 2013’e değil de, Mayıs 2014’e alınması ve bundan sonraki kongrelerin de Mayıs aylarında yapılacağı kararı oybirliği ile alındı.
Paşa Şirin: Burada erkek egemenliği baskın çıkıyor
Divan Heyeti’ne bir önerge de Dernek üyesi Paşa Şirin tarafından sunuldu. Söz konusu önergesinde dernekte eş başkanlık usulüne geçilmesi yönünde tüzük değişikliği yapılması talebinde bulunan Şirin, bunun gerekçesini ise kongrede bir erkek egemenliğinin baskın oluşuyla açıkladı. Paşa Şirin, şunları söyledi: Derneklerde veya başka yerlerde kadınların da hakkı ve konuşma yeteneği vardır. Bayanlar bizim başımızın tacıdır. Dernekler hiçbir zaman cinsiyet ayırımı yapamaz. Burada erkek egemenliği baskın çıkıyor. Siz bayanları hakir gördüğünüz sürece hiçbir yere varamazsınız. Onun için ben burada eş başkanlığı öneriyorum.
Ancak Şirin’in bu önerisi, bir an önce oy kullanarak, işlerinin başına dönmek isteyen üyelerin itirazı nedeniyle taraflar arasında atışmalara neden oldu. Neticede, söz konusu önerisini yazılı olarak Divan’a sunması kendisinden talep edilen Şirin’in Heyet’e böyle bir yazılı bir önerge sunmadığı görüldü.
Güven Demirci: Hodri meydan!
Her iki yönetim kurulu listesinin tek tek okunmasının ardından ise dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde söz alan Dernek üyesi Güven Demirci, biz maalesef bazı konularda anlaşma sağlayamıyoruz. Biz, Mürsel ( Şuekinci) başkanımız ile beraber listemizi yaptık Bir karar aldık, listemizi geri çekiyoruz ama ben şunu istiyorum sizden: Biz Beykoz’da beraberce kardeşçe yaşayacak isek eğer, kimse ayak oyunları yapmasın. Ben istiyorum ki, iki başkan adayı da şuraya gelsin ve biz çekiliyoruz’ desinler; şuradan eminin ki, beş tane başkan adayı çıkacaktır; (bunların) bir tanesini kabullenelim. Derneğimize yazık etmesinler; hodri meydan! dedi ve her iki başkan adayını sahneye davet etti.
Üçüncü aday arayışı
Bunun üzerine başkan adayı Metin Yıldız’ın, son dakikada böyle bir çağrının yapılmasının doğru olmadığını ifade etmesi üzerine, diğer aday Mürsel Şuekinci de söz alarak, şunları söyledi: Değerli ilçe başkanları, büyüklerimiz ve saygın misafirlerimiz de (az önce) bizi birleştirmeye çalıştılar; onlara da sizin huzurunuzda teşekkür ediyorum. Ben bir’ listeden yanayım. Metin (Bey) de çekilsin, ben de çekileyim; üçüncü bir aday var ise, ben grubumla onun yanındayım.
Mürsel Şuekinci’nin düzeltme konuşması
Ancak Metin Yıldız’ın çekilmeyeceğini tekrar açıklayarak, adaylıktan çekilmek suretiyle sergilediği nazik davranışından ötürü Mürsel Şuekinci’ye teşekkür ettiğini belirtmesi üzerine tekrar söz alma gereği duyan Şuekinci, adaylıktan Metin Yıldız lehine çekilmediğinin altını çizdi. Şuekinci, tek liste olsun, o listenin yanındayım dedi. Salonda bulunanlar arasında gülüşmeye yol açarak, ortamın tansiyonunu bir nebze olsun düşüren bu durum sonrasında ise, Divan Heyeti, Metin Şuekinci’ye adaylıktan çekilip çekilmeyeceğini sordu; Şuekinci de çekileceğini açıkladı.
Nihayet tek listeli seçim!
Tüm bu gelişmelerin ardından ise 451 üyesi olan KAI, imza atan 230 üyenin 150’sinin oylarıyla Metin Yıldız başkanlığındaki yeni Yönetim Kurulu’yla yola devam! kararı aldı!
KAI YÖNETİM KURULU (ASİL)
Metin Yıldız, Kemal Durmuş, Adem Monulboğa, İlkin Yıldız, Birgül Tağ, Ali Yılmaz, Rezan Yavuz, Bilal Sönmez, Eylem Sabırhoşgör, Latif Yıldız, Halim Gürler, Şeynar Şirin, Bayram Çelik.
YÖNETİM KURULU (YEDEK)
Hakan Yılmaz, Aytekin Demir, Cemil Şirin, Nezahad Demir, Yeter Yıldız, Yaşar Özkaragöz, Önder Yılmaz, Yılmaz Sural, Serdar Bünyamikaya, Bilal Şirin, Yılmaz Çelik, Halis Demirci, Turgay Tağ.
DENETİM KURULU (ASİL)
Yavuz Kaya, Efe Kaplan, Ali Yıldız, Yavuz Şirin.
DENETİM KURULU (YEDEK)
Sabahattin Yılmaz, Güler Uruk, Savaş Çiftçi, Mahir Çelik.
KAI eski Başkanı Zeki Avşar ile ÖZEL
KAI Derneği eski Başkanı Zeki Avşar’la kongre öncesinde gerçekleştirdiğimiz özel röportajımız:
Zeki Bey, neden aday olmadınız?
Ben bu dönem aday olmayacağım; bu, bir yıl içinde yapmak istediğimizi yapamadığımızdan kaynaklıdır. KAI, Beykoz’da 30 bine yakın bir nüfusa sahiptir ancak mevcut yönetimimizdeki bütün arkadaşların iyi niyetine rağmen bir şey yapamadığımız; bu nüfus tabanına hitap edemediğimiz özeleştirisini ben şahsen daha önceden yaptım. Gazeteniz aracılığıyla da tekrar aynı özeleştiride bulunuyorum. Eksikliğimizi tamamlamak istedik ancak yolumuzun tıkanıklığını da bir türlü açamadık.
Bu nedenle aday olmadım. Mevcut iki tane aday arkadaşım var. Bu iki arkadaşımız inşallah daha önceki yönetimlerin düşmüş olduğu eksiklikleri gidermek konusunda çaba içerisinde olurlar. Ben iki aday arkadaşımız ile ilgili olarak tarafsızım. Ortadayım; bağımsız bir şekilde kongrenin hayırlı olmasını diliyorum.
Olağanüstü kongreye neden gerek duyuldu?
KAI’nın Beykoz’da uzun yıllara dayanan bir dernek geçmişi var. Geçmiş yönetimlerde yer alan arkadaşlarımızın gruplaşmalarıyla, hizipleşmeleriyle yani siyasi partilerin kendi üzerlerinde ağırlıkları oluşu sebebiyle bölük pörçük olarak ayrı yerlerde duruşları (söz konusu). Ahmet’in grubu olursa ben olmam; Mehmet’in grubu olursa, ben olmam (durumu var). Benim de bir siyasi kimliğim vardı geçmişte. Ben uzun yıllar Kürt siyasetinin içinden gelen biriydim. Oysa derneğin başkanlığına aday olduğum dönemde bu siyasete nokta koyduğumu, sivil toplum örgütleri olarak KAI’nin kültürel amaçlı faaliyetlerin dışında herhangi bir şeyi olmayacağını’ belirttim ancak buna bir türlü (kimseyi) ikna edemedim; bu, hiç kimseden kabul görmek istemedi. Bu nedenle yönetimimiz olağanüstü kurula gitme kararı aldı.
Yani, derneğinizin üzerinde siyasi bir etki mi var?
Derneğimizin üzerinde siyasi bir şey var. Biliyorsunuz, biz bir referandum yaptık. Bu referandum ile ilgili Ardahan Derneği’nin bizden ayrı duruşunu, çantada gezdirilmesini gönlümüz de, vicdanımız da kabul etmiyordu. Nitekim, biz her iki yönetim olarak bir araya gelerek, birleşme kararına gittik, referandum yaptık. Buna rağmen, KAI’nin elit kesimlerden birkaç isim Ardahanlılar Derneği’nde Ardahanlılar’ın birleşmesini istedi; Karslıların ve Iğdırlıların yalnızlaştırılması istendi. Bu da benim dünya görüşüme çok ters olan bir şey oldu. Arkadaşlarımın düşünceleri de aynı oldu. Bu anlamda biz, üzerimizdeki bu hegamonyanın önüne geçilmesi için iyi bir yönetim ortaya çıksın diye olağanüstü kongre kararı aldık. Ama ben bugün şu itirafta da bulunayım; bugün aynı gruplaşmalar, aynı hizipler yine ortada.
Kastettiğiniz, siyasi hizipleşmeler mi? Yani, ben bu söylediklerinizden sizden sonra KAI’nin daha siyasi bir kimliğe bürüneceği gibi bir anlam çıkarıyorum? Öyle mi?
Temennim, inşallah bürünmez ama arkadaşların söylemleriyle kendilerini doğru şekilde ortaya koymadıkları gibi, gerçekten ağızları dolu dolu konuşma değil de, sakladıkları şeyler var.
Adayların mı?
Ben öyle görüyorum. Bu, benim kendi görüşüm. ( İçimizde) farklı görüşleri, duruşları, noktaları daha önceden belli olan insanlar, bugün farklı yerlere (siyasi anlamda) kaymışlardır. Yani, gözüktükleri gibi değiller. Ama ben şunu temenni ediyorum; aklıselim davranıp oluşan yönetim içerisinde birbirlerini gerçekten dürtebilecek şekliyle siyasetin güdümünde değil de, siyaset üstü bir yönetim anlayışı ve zihniyetiyle buradaki hemşerilerimizin sorunlarını çözmek, kültürel faaliyetlerini yürütmek için çaba gösterirler. Temennim o yönde.
Siz ne yapacaksınız bundan sonra? Dernekte faaliyetlere devam mı edeceksiniz yoksa siyaset ile yola devam mı diyeceksiniz?
Bundan sonrasında dernek ile çok fazla (uğraşım) olmayacaktır. Bir siyasi kimliğim var zaten benim. Ben yine siyasete devam edeceğim.
Çok teşekkür ederiz Zeki Bey!
Ben teşekkür ederim! Kongremiz sizin de baştan belirttiğiniz, gibi hayırlı olsun!
Haber &Röportaj: Arzu Başlantı