Meşale Anneleri'ne eğitim: 'Kitap nasıl okunmalı'

Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) Meşale Anneleri'ne yönelik “Kitap nasıl okunmalı” adlı bir seminer düzenledi.

BEDES (Beykoz Eğitime Destek Derneği ) ,Meşale Anneleri'nin 4. yılına başlamaları nedeniyle Ferhat Özen eşliğinde “Kitap…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) Meşale Anneleri’ne yönelik “Kitap nasıl okunmalı” adlı bir seminer düzenledi.

BEDES (Beykoz Eğitime Destek Derneği ) ,Meşale Anneleri’nin 4. yılına başlamaları nedeniyle Ferhat Özen eşliğinde “Kitap nasıl okunmalı” adlı bir seminer düzenledi. Seminerde kitap okumanın önemine değinilirken, ekran bağımlılığının da tehlikeleri vurgulandı.

Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) Beykoz Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde “Kitap nasıl okunmalı” adlı bir seminer düzenledi. Seminerde konuşmacı olarak Ferhat Özen yer aldı. Ferhat Özen Meşale Anneleri’nin 4. yılına girmeleri nedeniyle düzenlenen seminerde, Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde yakaladığı aydınlanmayı yeniden yakalaması için kitapla barışmak zorunda olduğunu belirtti.

Meşale Anneleri’nin hazır bulunduğu etkinlikte BEDES başkanı Gülay Demirel,  TEGV Beykoz Birim Sorunlusu Makbule İnaç ve Acarkent Musiki Derneği Başkanı Ayşe Tunalı da yer aldı. Seminer öncesi verilen kokteylin ardından Ferhat Özen programa başladı.

İlk olarak BEDES’in ‘Meşale Anneleri’ni selamlayan Ferhat Özen, kendilerini kutladı. Bu ülkede kitap okuma oranının çok az olduğunu ve Meşale Anneleri’nin çok önemli bir misyon yüklendiğini belirtti.

Seminerdeki konuşmasında Özen, “Kitaplar kendi aklını kendin kullanma becerisini sağlıyor. Batı rönasansının en temel ilkesi; aklını kullanmaya cesaret et ilkesidir. Bizim eğitimimiz 50 yıldır tersine çalışıyor ve bunu yıllardır söylüyoruz.’Okullar okumayan insan yetiştiriyor.”dedi.

Ferhat Özen Türkiye’nin yeniden kitaba dönebileceğini belirterek 700 yıl önce, 13. yüzyıla kadar Müslüman coğrafyasının Batı’ya bilimi öğrettiğini ifade etti. “Cumhuriyetle biz aydınlanmayı yakalamıştık. Ama biz yeniden bunu Batı’ya kaptırdık. Bugün yeniden kitaplara dönmek o nedenle acil bir gündemdir. Türkiye bugün demokrasiye geçmeye çalışıyor. Ama aydınlanma olmadan demokrasi inanın hiçbir işe yaramaz.”

Yeşilay artık ekran bağımlılığını öteki bağımlılık yapıcı maddeler arasına aldı

Batı toplumlarının ekran bağımlılığından kendilerini korumak için sıkı önlemeler geliştirdiğini, Türkiye’de de güzel şeyler olduğunu kaydeden Özen, “Yeşilay artık ekran bağımlılığını öteki bağımlılık yapıcı maddeler arasına aldı” dedi. Ferhat Özen teknolojinin fazla kullanılmasından ötürü ileride beyin tümörü patlamalarının yaşanabileceğine dikkat çekerek ekran bağımlılığından kurtulmanın en kolay yolunun kitaplarla barışmak olduğunu vurguladı ve “Kitap kültürüne uzak oluşumuzun nedeni model göremiyoruz. Bir bebek doğar doğmaz evde kitap görmeli. Bir anne asla çocuğuna kitap oku dememeli, aksine çocuğu onu kitap okurken görmeli” şeklinde konuştu.

Programın devamında çeşitli yazar, tarihçi, filozaf ve bilimcilerin sözlerinden örnekler veren Ferhat ÖZen, Mustafa Güzel’in (Eşşekli Kütüphaneci) de hayatından kesitler sundu. Ferhat Özen programın kapanışını 1939 yılında Erzincan’da yaşanan deprem sırasında kitapları kurtarmak uğruna enkaz altında kalan isimiz kütüphaneciyi anarak yaptı.

Ardından BEDES Başkanı Gülay Demirel kısa bir konuşma yaparak kurulduklarında amaçlarının kadınlara geziler, seminerler düzenleyerek okuma alışkanlığını aşılamak olduğunu belirtti. Programın sonunda Gülay Demirel Özen’e zihinsel engelli öğrencilerin yapmış olduğu bir saat hediye etti. 

Meşale Anneleri'ne eğitim: 'Kitap nasıl okunmalı'
Bizi Takip Edin