Marifet buluttaydı, biz bütün şiirleri yağmura yazdık diyor rahmetli şair Cahit Zarifoğlu
Geçtiğimiz hafta, T.C Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (Kagider) işbirliğinde düzenlenen II. Uluslar arası Kadın Girişimciler Konferansı’nda Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi konuşmasında kullandı bu cümleyi. Kadının toplumdaki mevcut yerini ve olması gereken yeri anlatırken kadın’ı bulut üzerinden betimledi. Kadınlar aslında buluttu ama biz onları biraz ihmal ettik. Elimizden geldiğince artık daha çok destekleyeceğiz diyerek salonda keyifle karşılanan bir çıkış yaparak kadın katılımcıların gönlünü fethetti.
Bakanlar, dernek, vakıf yöneticiler, iş dünyasının tanınmış iş kadınları, yerli ve yabancı girişimcilerin katıldığı, beş ayrı panelden oluşan ve gün boyu süren konferans bu yıl, Kadın Girişimciler ile Büyüyen Türkiye; Yeni İmkanlar, Yeni Ufuklar’ temasıyla düzenlendi. Kadınlara pozitif ayrımcılığın’ temellendirdiği panellerden ilginç bulduğum notlarla bazı istatistiksel verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
· 2004 yılında erkeklerin iş gücüne katılım oranı %70.3, Ağustos 2017’de %73.5, 13 yılda toplamda 3 puanlık artış.
· Kadınlarda 2004 yılında %23.3 olan katılım oranı, Ağustos 2017’de %34.3, 13 yılda totalde 11 puanlık bir artış. 2023 hedefi %41.
· Erkekler ve kadınlar arasında ki fark %40! İş gücüne katılabilecek potansiyel kadın gücü bu farkta. Desteklenmeyi bekleyen cevherler, muhteşem beyinler ve fikirler…
· 2003 yılında yaklaşık 6 milyon olan kadın çalışan sayısı yine Ağustos 2017 itibariyle yaklaşık 9 milyon.
· Ağustos 2017 istatistiklerine göre Türkiye’de 4 milyon 800 bin girişimci var ve bunun %17’si kadın, yani 816 bin.
· Son bir yılda kadın girişimci sayısı %18 artış göstermiş.
· Dünyada banka hesaplarının %52’sinin kontrolü kadınların üzerinde. Türkiye’de finansal hesaplara sahip kadınların oranı %33, erkeklerde bu oran %82. Kadınlardan kredi kullananların oranı %29, erkeklerde ise %66.
· Bakanlıkça %80’ine destek verilen B2B site üyeliklerinde kadın girişimcilere bu desteğin %100 oranında verileceği müjdelendi.
· Eximbank ile ihracatçı kadınlarımıza ayrıcalıklı bir takım çalışmalar yapılması Ekonomi Bakanlığı’nın gündem maddesi olarak belirlendi.
· T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla 12-54 ay süresince sigorta primlerinin işveren hisselerinin işsizlik fonundan karşılanması uygulaması başlatılmış.
· Bu kapsamda Haziran 2017 itibarıyla yaklaşık 163 bin kadının istihdamı gerçekleştirilmiş.
· Yine bakanlıkça, kadın istihdamının desteklenmesi noktasında özel kreş, gündüz bakım evleri yaygınlaştırılmasında yeni açılacak kuruluşlara beş dönem boyunca vergiden muafiyet tanınmış.
15 yıldır AK Parti hükümetiyle kadının sosyal, siyasal ve ticari hayatta ki sağlam duruşu, artan varlığı ve konumu yadsınamaz. Ülkemizin sürdürülebilir, kaliteli bir büyüme ve gelişme göstermesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilmek için şüphesiz ki devletimize, sivil toplum kuruluşlarına, kanaat önderlerine, vakıf ve dernek yöneticilerine, iş dünyasına toplumun bütün paydaşlarına daha çok sorumluluk düşüyor. Sosyal ve finansal teşvik, eğitim, biraz cesaret ve fazlaca pozitif ayrımcılık.