Milletvekili Bayraktar, 2B'de gelinen süreci anlattı

AK Parti Milletvekili Nusret Bayraktar, T.B.M.M. Üst Komisyonu’ndan geçen 15 maddelik 2B Yasa Tasarısı ile ilgili olarak Beykoz İlçe yöneticilerine bilgi verdi.

AK Parti Milletvekili Nusret Bayraktar, T.B.M.M. Üst Komisyonu’ndan geçen…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Milletvekili Nusret Bayraktar, T.B.M.M. Üst Komisyonu’ndan geçen 15 maddelik 2B Yasa Tasarısı ile ilgili olarak Beykoz İlçe yöneticilerine bilgi verdi.

AK Parti Milletvekili Nusret Bayraktar, T.B.M.M. Üst Komisyonu’ndan geçen ve kamuoyunda “2B Yasa Tasarısı” olarak adlandırılan “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı” ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

AK Parti Beykoz İlçe Teşkilatı’nın Kavacık’taki merkez binasında gerçekleşen toplantıya, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer ve İlçe Yöneticileri ile Belediye Meclis üyeleri katıldı.

Milletvekili Bayraktar, 2B’nin neden 2009 yerel seçimlerinden sonraya bırakıldığını açıkladı

İlçe teşkilatı tarafından, milletvekili Nusret Bayraktar’ın AK Partili yöneticileri bilgilendirmesi amacı ile düzenlenen toplantının ilk bölümü basına açık olarak gerçekleştirildi.

Bayraktar, burada yaptığı konuşmanın başında, 2B konusunun 2009 yerel seçimlerinden önce “tapulu olan mülklerin bedelli veya bedelsiz olarak iadesi, rayiç bedellerin yüksek oluşu, ecrimisilin mahsup edilip edilmemesi, orman alanı olup da tapulu mülk olan yerlerin durumunun ne olacağı” şeklinde gündemde olduğunu belirterek, “ sadece 2B mi, yoksa 2B ile birlikte kira yoluyla Hazine adına tescilli tarım alanlarını kullanan vatandaşlara da satışı öngören bir kanunun idame ettirilip ettirilemeyeceği, Karadeniz öncelikli olmak suretiyle, kestane ve kızıl ağaçların dikili oluğu, fındıklık, makilikler ile ilgili ormanlık alanlar ile Toros Dağları’nda hayvancılık ve yaylacılık yapan binlerce insana gelen cezaların muafiyeti” gibi konuların birer “ihtilaf konusu” olarak gündeme gelmiş olduğu hatırlatmasında bulundu.

Üç bakanlığın aktif rol alması ile hazırlandı

Seçim öncesinde mevcut olan bu ihtilaflar nedeni ile daha detaylı çalışmaların yapılabilmesini mümkün kılmak için, 2B konusunun seçimden sonraya bırakıldığını kaydeden milletvekili Nusret Bayraktar, “ Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın koordinatörlüğünde, Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ana fonksiyonu icra ederek ve Milli Emlak ve Hazine adına da Maliye Bakanlığı’nın aktif rol aldığı ve daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da olaya dahil edilmesi ile” hazırlanan 2B Yasa Tasarısı’nın şu anda 15 madde olarak Parlamento’ya geldiğini belirtti.

2B Yasa Tasarısı… Nusret Bayraktar’ın ifadesi ile…

Tapulu mülkü olup da tapusu iptal edilenlere bedelsiz verilmesi konusu çok önemli bir aşama idi; onu hallettik.  

Ecrimisil ödeyenlere, ödenen bu ecrimisillerin fiyattan mahsup edilmesi, bu da hallolundu.

Hak sahibi, mülk sahibi, işgalci mi değil mi konusu hala tartışılıyor. Burada bulunanlara yasal olarak şu an için “işgalci” gözü ile bakılıyor. Oysa, bu “hak sahibi.” Devlet de bu kişilerin “hak sahibi” olduğuna dair bir düzeleme yaptığı için, şimdi bu hak sahibi olmasını tescil eden bir yasal düzenleme oluyor.

Hak sahibi mi, işgalci mi? Kamuoyunda bu tartışılıyor. Bu arada, olaya çomak sokmak isteyen bazı kuruluşlar var.

2B Tasarısı’nın merak edilen T.B.M.M süreci nasıl gelişti?

İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, 2B Yasa Tasarısı’nın, yasalaşma sürecine gidişte yaşananları ise şu sözler ile anlattı: “ Tasarı, tali komisyon olarak İçişleri Komisyonu’na, Bayındırlık Komisyonu’na, Plan ve Bütçe Komisyonları’na gönderildi. Asıl Komisyon olarak da Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu görev aldı. Önce tali komisyonlarda bu iş görüşülürken, ‘belli oranlarda düzenleme yapabilir miyiz?’ ifadesi ile İçişleri Komisyonu’nda benim de katıldığım bir düzenleme yaptık. Kısmen yüzde 50’ye düşürüldü. Kimi alanlar yüzde 50’ye düşürüldü ancak tarım ve ziraat alanları düşürülmedi.

Ardından, Bayındırlık Komisyonu’na gittik, orada da bir öneri raporu geçmiş oldu. Biz, burada rayiç bedellerin yüksek olduğunu söyledik. Ancak ek yüzde 20’lik indirim tartışma konusu oldu. Bu arada Grup Başkan vekili Nurettin Canikli’nin başkanlığında bir heyet ile birlikte Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bürokratlar ve Milli Emlak Genel Müdürü başta olmak üzere Çekmeköy Belediye Başkanı’nın ev sahipliğinde, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in de katılımıyla rayiç bedelin yüksek olduğuna dair bizatihi mahalli seslerin ortaya gelmesi konusu tartışıldı. Yücel Bey, olduğu gibi olayları savundu, biz de savunduk. “Bu rayiç bedeller yeniden gözden geçirilsin” dedik. Ancak yeniden ne kadar gözden geçerse geçsin, yine de Maliye’nin, ‘devletin menfaatini koruyacağım’ adı altında bir refleksi oluyor ve rayiç bedelleri mümkün olduğu kadar yüksek tutuyorlar.”

Çavuşbaşı, Sultanbeyli hep günah keçisi

Çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının 2B Yasa Tasarısı’na farklı noktalarda karşı çıkışlar sergilediklerini ifade eden Bayraktar, “Anayasa’nın 169. ve 170. maddeleri düzeltilemediği sürece bu konuya köklü çözümler getirilemeyeceği’ şeklinde bir kanaatin mevcut olduğunu” belirtti.

Sözlerini, “2B Yasa Tasarısı’nın, bahsi geçen bu maddeleri de değiştirebilmenin bir önkoşulu, anahtarı olduğu ve bunun dışında çözülemeyen unsurların da çözümünü tetikleyeceği için CHP’li ve MHP’li arkadaşlarımızın da ufak tefek itirazlarına, farklı yaklaşımlarına rağmen olumlu görüş bildirmeleri üzerine Komisyon, mütabakat ile yüzde 50 rayiç bedel karşılığı satışına karar verdi” şeklinde sürdüren İstanbul Milletvekili, Tasarı’nın ödeme detayları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “ Peşin ödeyenlere artı yüzde 20, taksitli ödeyenlere yüzde 20 peşin, 4 yıl vade vardı. Şehir merkezlerinde 3 yıl idi, ancak şimdi şehir merkezi ile kırsal alan ayırmadık, tamamıyla ilgili yüzde 10 peşin ödenecek ve 5 yıl taksitle… Peşin olanlarda ise yüzde 40 karşılığı ödeme yapılacak.”

Medyayı uyardı

Nusret Bayraktar, konunun hassas olması dolayısıyla vatandaşı bilgilendirirken doğru bilgiler aktarılmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, “ Yanlış anlaşılmalara mahal verecek bir yazıyı yazmayın. Çünkü yanlış algılamalar çözüm bekleyen konunun çözümü yerine çözümsüzlük getiriyor, dedikodu getiriyor, provakatörler devreye giriyor” dedi.

Bayraktar, bu şekliyle geçen hafta Perşembe günü üst Komisyon’dan geçen Tasarı’nın 4+4+4 konusu gündemden düştükten sonra ise yasalaşacağı açıklamasında bulundu.

İstanbul, 2B olarak 6.sırada ancak en rantlı bölge

Bayraktar, sanılanın aksine 2B’nin en çok bulunduğu yerin İstanbul değil, Antalya olduğunu belirtti ve “ İkincisi Bursa, sonra Balıkesir, Bursa ve Adapazarı. Altıncısı ise İstanbul’dur. ‘ 2B en çok İstanbul’da’ diyorlar, değil! İstanbul 6. sırada ama mülkiyet itibariyle en rantlı bölge İstanbul” dedi.

Haber: Arzu Başlantı

Milletvekili Bayraktar, 2B'de gelinen süreci anlattı
Bizi Takip Edin