Beykoz Çavuşbaşı sakinleri ormanlık alanda 4 gün üst üste çıkan yangınların kasıtlı olduğunu söylüyor. Uzmanlar ise önlemlerin yetersizliğine dikkat çekiyor…
Beykoz Çavuşbaşı’ndaki ormanlık alanda son geçtiğimiz cuma gününden bu yana 4 kez alevler yükseldi. Farklı noktalarda çıkan yangınlarda yaklaşık 10 hektarlık alan zarar görürken, gündüz vakti çıkan yangınlarda sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri de ilk tespitlere göre yangında bir kasıt olduğunu belirtiyor. Çavuşbaşı sakinleri de yangınların kasıtlı olarak çıkarıldığı düşüncesinde.
Kasten yakıldı’
Yangının çıktığı Baklacı Mahallesi’nin Muhtarı İbrahim Şahin, yanan alanın 3. dereceden sit alanı olduğunu belirterek Yangın benim evimin tam karşısındaki ormanlık alanda çıktı. Her şey ayan beyan görünüyor. Kasten yakıldı. Ekipler bir tarafı söndürürken farklı nokta yanmaya başlıyor. 60 yıldır buradayım böyle bir şeyi ilk kez görüyorum. Ne amaçlandığını da bilmiyorum. Orası ormanlık alan yerleşim bölgesi yapılamaz diyor.
Yangının çıktığı bölgede çay bahçesi işleten esnaf Recep Kurt ise Yangınlar 3-4 gündür sürekli aynı yerde çıkıyor. O alan piknik bölgesi değil. O bölgeye insanlar pek uğramıyor. Köprü yollarıyla ilgili diyorlar ama o bölge yol bağlantılarına bile yakın değil diye konuşuyor. Esnaf Ali Kurt da, yangının yaşandığı bölgelerin 2B ile ilişkili olmadığını söylüyor.
Yangınlara ilişkin uzman görüşleri ise şöyle:
İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan: Bu yangının nasıl çıktığı belli. Aynı yerin 3 kere üst üste yanması, 6-7 yerden birden başlaması ne kadar tesadüftür. Bu konuyla ilgili araştırmalar sürüyor.
Türkiye Yangından Koruma Vakfı Onursal Başkanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç: Aynı yerde birbirinden farklı noktalarda yangının çıkması bana göre sabotaj anlamına gelmez. Kozalak türü şeyler de yanmaya başlayınca rüzgarla yangın büyüyebilir. Önemli olan yangının neden çıktığı değil niye o kadar büyüdüğünün üzerinde durulmalı. İstanbul’un hemen yanı başında 3-4 hektar yanıyorsa bunda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Organizasyon ve önlem eksikliği üzerinde durulmalı.
Eski İstanbul İtfaiyesi Müdürü Metin Demir: Benim görev zamanımda da o bölge bizi oldukça uğraştırmıştı. Bizim insanımız ormanlara karşı dikkatli davranmıyor. İnsanlar pikniğini yapıp çöpünü atıyor. Kasıt ihtimali de var, onu da düşünmek lazım. Orman yangınlarından sonra buraların imara açılma ihtimali oluyor. Ağaç dikeceğiz’ deniliyor ama belli zaman sonra malesef böyle şeyler oluyor.
Ayşe Sorucu/İstanbul