Vehbi Koç Vakfı tarafından yapılıp, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek Koç Model Okulu olan Beykoz Ziya Ünsel İlköğretim Okulu’nu öğrencileri tasarlayacak.
Amerikalı Cannon Desing Eğitim Projeleri Direktörü Trung Le, Vehbi Koç Vakfı tarafından yapılıp, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek Koç Model Okulu olan Beykoz’daki Ziya Ünsel İlköğretim Okulu’nu yeniden tasarlamadan önce bölgede 1 hafta ekibiyle gözlem yaptı.
Amerika’da eğitim projeleri tasarlayan Trung Le, okulların çocukların ihtiyaçlarına göre tasarlanması gerektiğini belirterek, Sınıftaki eşyalar hareket edebilir olmalı. Duvarların renklerini öğrenciler seçmeli, koridorlar ise tamamen kaldırılmalı. İlk ve orta okullar ana sınıfları örnek alınarak yeniden tasarlanmalı diyor.
Amerikalı Cannon Desing Eğitim Projeleri Direktörü Trung Le, 20 yıldır öğrenciler için alternatif öğrenme ortamları tasarlıyor. Yaptığı projelerle onların soru sorma, hayal kurma becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Okullarda koridorları, ardarda dizilmiş sıraları ve beyaz duvarları yok etmek gerektiğini belirten Le, Sınıftaki eşyalar, derse göre yer değiştirebilmeli. Oturma düzeni de herkesin birbirinin yüzünü görecek şekilde olmalı. Duvarların renklerini de öğrenciler seçmeli. Takım çalışması yapılabilecek sınıflar yaratmalıyız. Bunlara en güzel örnek, bedensel ve zihinsel çalışmalara olanak sağlayan anaokulları. Bu nedenle anaokulundaki sınıflarını örnek alarak ilk ve orta okulları yeniden tasarlamalıyız diyor. İstanbul’da da Vehbi Koç Vakfı tarafından yapılıp, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek Koç Model Okulu olan Beykoz’daki Ziya Ünsel İlköğretim Okulu’nu yeniden tasarlamadan önce bölgede 1 hafta ekibiyle gözlem yapan Le’ye göre ideal eğitim ortamı, çocukların kendilerini ait hissettikleri, bulundukları eğitim ortamında güvende hissettikleri, eğlenceli bir ortam olmalı. Le, İdeal bir öğrenme ortamı mekana, çevreye ve kültüre göre değişir diyor.
Trung Le, ideal eğitim ortamı ve okullarla ilgili sorularımızı yanıtladı:
Çocuklara ideal eğitim ortamları sunan ülkeler nereler?
– Hiçbir ülke bu ideal okul ortamını tamamen başarmış değil. Ama birçok ülkede ideali sunan okullar var.
Günümüzün mevcut okullarında ne gibi değişiklikler yapılmalı?
– Okullarda koridorları ortadan kaldırmalı ya da değiştirmeliyiz. Ama asıl önemli olan insanı merkeze koymak. Yani çocuk ve eğitimci odaklı bir düzenleme yapılmalı.
SES ORTAMI YETERLİ DEĞİL
Türkiye’deki okul binalarını nasıl buluyorsunuz?
– Sınıflar çok kalabalık. Akustik olarak bakarsak ses ortamı da öğrenciler için yeterli değil. Öğrenmeyi zorlaştırıcı niteliğe sahip.
Türkiye’de okulun tasarımını yaparken önceliğiniz ne?
– Ben ve proje ekibim o semtte bir hafta geçirdik. Çocukları gözlemledim. Diğer okullarda nasıl hareket ettiklerine baktım. Çocukların doğal ortamlarını anlamaya çalıştık. Çünkü çocukların alıştığı sistemle bir sentez oluşturduk. Bu yapacağımız okulu alıp başka bir yere uygulayamazlar. Bu okul o çevreye göre yapıldı.
Oturma şeklini çember yapmak mı doğru?
– Sınıf düzenleri hareket edebilen mobilyalardan oluşmalı. Dersin ihtiyacına göre şekil değiştirmeli. Yani her ders aynı oturma düzeni yapılmamalı. Birbirlerinin suratlarını görecek şekilde olmalı. Anaokulları takım çalışmasına olanak sağlıyor. Bedensel çalışmalara fırsat veriyor. Anaokul örnek alınarak ilk ve orta derece sınıflar düzenlenebilir. Renkleri seçerken de çocuklara sormalıyız. Hangi renk ortamlarında kendilerini rahat hissettiklerini öğrenmeliyiz.
Hürriyet/Şebnem ARAT