Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilimizi etkileyen 2 büyük depremin ardından İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız depreme karşı önlemler almak için araştırmalar yapıyor.
Özellikle İstanbul için bir çağrı yapan uzmanlar, olası bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söylüyor. Bu kapsamda bir rapor hazırlayan İBB, olası bir deprem senaryosunda Beykoz’da ne kadar can kaybı olacağı, ne kadar bina yıkılacağı tahmini olarak sundu.
Zemin etütü ise Beykoz’da hangi mahallenin daha güvenli ya da daha riskli zemine sahip olduğunu açıklıyor. İşte Beykoz deprem risk raporu…
BEYKOZ İLÇESİ HAKKINDA
İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Beykoz, batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile ilçesi, kuzeyinde Karadeniz ve güneyinde ise Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçeleri bulunmaktadır. 45 mahalleye sahip Beykoz İlçesi’nin nüfusu, TÜİK verilerine göre 245 bin 647’dir.
BEYKOZ DEPREM BÖLGESİ Mİ?
313 km²’lik yüz ölçümü ile İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Beykoz, ormanlık alanları ve yatay yapılaşması ile dikkat çekiyor. 245 bin 647 nüfuslu Beykoz’a, İstanbul olası depreminin yaklaşması ile talebin arttığı gözlenmiştir.
Bunun başlıca nedenleri; bölgenin 0,20-0,30 G yer ivmesine sahip olması ve bu ivme sayesinde bölgenin sarsıntıyı az hissecek olmasıdır. Bu özelliğiyle Beykoz, İstanbul’da depreme dayanıklı bölgeler arasında yer alır.
BEYKOZ DEPREME DAYANIKLI MI?
Deprem riski az olan Beykoz için olası büyük bir depremde binaların tahmini yüzde 7 yüzde veya yüzde 9’unun hasar göreceği öngörülmektedir. Bu istatistik, “Beykoz depreme dayanıklı mı?” sorusunun da cevabı niteliğindedir.
ÜÇÜNCÜ DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDE
İstanbul’da 7,5 büyüklüğünde meydana gelen bir depremde oluşabilecek hasarlar ve Beykoz’un en riskli yerleri saptandı. Beykoz, iyi bir zemine sahip dolayısıyla 3. derecede yani düşük riskli bir bölge olarak biliniyor.
7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR DEPREM BEYKOZ’U NASIL ETKİLER?
BEYKOZ İLÇESİ OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI
BEYKOZ’DA KONUTLARIN YAŞ – KAT SAYISI DAĞILIMI
İBB 2019’da hazırladığı rapor ile İstanbul’da 7.5 senaryo depremi için Beykoz’da 45 mahallede bina hasar, can kaybı ve yaralanma tahminleri yapıldı.
Beykoz’daki binaların yüzde 36’sı 1980-2000 yılları arasında yapılmış. Yüzde 33’ü 2000 yılı sonrasında, yüzde 31’i ise 1980 öncesinde yapılmış. Beykoz’daki binaların kat dağılımı ise yüzde 95.1 gibi yüksek bir oranla 1-4 kat arası yapılmış. Yüzde 4.7’si 5-8 kat arası, yüzde 0.2’si ise 9-19 kat arası binalar yer alıyor.
BEYKOZ’DA KAÇ BİNA HASAR GÖRECEK?
Beykoz’da çok ağır hasarlı 113 bina, ağır hasarlı 443, orta hasarlı 2 bin 756, hafif hasarlı olarak 7 bin 385 bina tespit edildi.
BEYKOZ’DA ORTALAMA 25 CAN KAYBI
7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Beykoz’da ortalama 25 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 16 kişinin ağır yaralanabileceği ve 112 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.
10 MAHALLEDE ÇOK AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 0
Akbaba, Anadolu Hisarı, Dereseki Göllü, Kaynarca, Kılıçlı, Merkez, Riva, Soğuksu ve Zerzevatçı Mahallesi’nde çok ağır hasar alabilecek bina tahmini bulunmuyor.
BİNALARIN YÜZDE 79’U ZARAR GÖRMEYECEK
Beykoz’daki binaların ortalama %79’unun hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir.
Binaların ortalama %14’ünün hafif, %5’ünün orta, %0,86’sının ağır ve %0.22’sinin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Beykoz’da, analiz edilen toplam bina sayısı 51.201’dir.
BİNALARIN YÜZDE 7’Sİ HASAR ZARAR GÖRECEK
Senaryo depreminde, Beykoz’daki binaların ortalama %7’sinin (yaklaşık 3.312 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 47.889 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.
17 BİN KİŞİNİN ACİL BARINMA İHTİYACI OLACAK
Beykoz’da 7.5 senaryo depremi sonrasında 5.937 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir.
Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 17.811 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir.
Yorumlar kapalı.