'Palamutlar Nerede?' projesi ilgi odağı oldu!

Beykoz Dalyanı,  “ Palamutlar Nerede? İsimli projeye ev sahipliği yaptı. Projeye ulusal basın yoğun ilgi gösterdi.

Beykoz Dalyanı, METRO Toptancı Marketleri ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın işbirliğinde hayata geçirilen  &#

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Dalyanı,  “ Palamutlar Nerede? İsimli projeye ev sahipliği yaptı. Projeye ulusal basın yoğun ilgi gösterdi.

Beykoz Dalyanı, METRO Toptancı Marketleri ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın işbirliğinde hayata geçirilen  “ Palamutlar Nerede? İsimli projeye ev sahipliği yaptı. Ulusal televizyon kanallarının da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen de hazır bulundu.

Söz konusu proje kapsamında markalanacak olan 4 bin 500 adet palamut balığının ilk 20’si 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne denk getirilen günde temsilen markalanarak, Beykoz Dalyanı’ndan denize salındı.

Bu şekilde markalanmış olan palamutların takibi yapılarak, elde edilecek olan bilgiler ışığında sürdürülebilir bir balıkçılık yapılması ve bu şekilde gelecek nesillerin de palamut balığı yiyebilmeleri hedefleniyor.

Kimler katıldı?

Etkinliğe, Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen, METRO Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİB)’nda görevli Büyükelçi Sumru Noyan, Balıkçı Kooperatifleri başkanları, akademisyenler, Belediye eski Başkanı Muharrem Ergül, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Öztürk,  CHP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, BEYMEZ sekreteri Rafet Şişmanoğlu’nun da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Beykoz Parkı’na demirleyen büyük bir yolcu teknesi, buradan yolcularını alarak Dalyan’a doğru ilerledi ve demir attı.

Kubilay Özerkan

“Anasına Bak Kızını Al!”

 Burada bir konuşma yapan METRO Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, kurum olarak daha önce de  “ Anasına Bak Kızını Al” sloganı altında, lüfer balıkları için bir kampanya yapmış olduklarını hatırlatarak, “ bu projeyle hiçbir yasal zorunluluğumuz olmadığı halde, ciro kaybını göze alarak çinekop ve sarıkanatı satmama kararı almıştık. Bu adımımızla büyük kitlelerden büyük destek aldık. O dönemde balıkçılık ile ilgili projelerimizin devam edeceğine dair söz vermiştik” dedi.

Proje 3 yıl sürecek

 “ Palamutlar Nerede?” isimli yeni projeleri ile bu sözlerinde durduklarını ifade eden Özerkan, “ Bu coğrafyanın bir parçası olarak kendimizi sorumlu hissediyoruz. Gelecek nesillerin balık yiyebilmesi için yapılacak çalışmalara katkıda bulunacağız. Bu amaçla TÜDAV ile birlikte 3 yıl sürecek büyük bir projeye imza atıyoruz. İnanıyoruz ki, sürdürülebilir balıkçılığa inanan herkes yanımızda olacaktır” açıklamasını yaptı. 

Bu, 1957’den beri yapılmayan bir çalışma

METRO Genel Müdürü Özerkan, söz konusu markalama çalışmasının 1957’den beri yapılmayan bir çalışma olduğu hatırlatmasında da bulundu.

Prof. Dr. Bayram Öztürk

İlk markalama 1954’te yapılmıştı!

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk de konuşmasında, “ İskenderun, Çanakkale, Gökçeada ve Samsun’da yapılacak olan palamut markalaması çalışmaları ile bu balığın göç yollarını daha iyi anlayacaklarını” ifade ederek, “1954’te yapılan ilk markalamanın bu kadar önemli bir balık için 55 sene sonra yeniden yapılması hem üzüntü, hem de sevinç kaynağımız” dedi.

Neden Beykoz Dalyanı?

Beykoz Dalyanı’nın tarihi bir dalyan olduğunu belirten Öztürk, dalyancılığa dikkat çekmek ve bu aile işletmelerini korumak amacıyla projeyi Beykoz Dalyanı’nda gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

Prof. Dr. Öztürk, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda görevli Büyükelçi Sumru Noyan’a, “projeyi Karadeniz’e taşıyacak olması” nedeniyle ayrıca teşekkürlerini sundu.

Kürşat Tüzmen

Balıklar bu ülkenin altınlarıdır

Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen ise yaptığı konuşmada, “ dünyanın eşsiz denizlerine sahip bir ülkeyiz. Endemik canlılar açısından da geçiş bölgesiyiz. Kıyılarımızdaki balıkların lezzeti hiçbir yerde yok. Balıklarımızın yaşaması lazım” dedi ve “ Palamutlar Nerede?” projesinin bu amaca bilimsel bir katkı sağlayacağını belirtti.  “ Türkiye’de sürü balıkları ülkemizi kolay kolay terk etmez” diyen Tüzmen, “kıyılarımızı iki sene dinlendirdiğimiz zaman kıyılarımızdan balık fışkıracak” yorumunda bulundu.

“Balıkların bu ülkenin altınları olduğunu” kaydeden Kürşat Tüzmen, “ biz bu balıkları denize gönderdikçe, çok daha fazlasını alacağız” dedi.

İlk 20 markalı palamut, Beykoz Dalyanı’ndan denize salındı!

Yapılan konuşmaların ardından ise markalama işlemini gerçekleştirmek üzere Kürşat Tüzmen, METRO Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk, KEİB’de görevli Büyükelçi Sumru Noyan, bazı Balıkçı Kooperatifleri başkanları ve Belediye eski Başkanı Muharrem Ergül, basın mensupları eşliğinde iki grup halinde küçük sandallara binerek, Beykoz Dalyanı’na girdiler. Burada markalama işlemi yaparak, ilk 20 palamudu denize salan davetliler, işlemin tamamlanmasının ardından ise öğle yemeği ikramı için tekneye geri döndüler.

Projenin amacı ne?

“Palamutlar Nerede?” Projesi, değişik nedenlere bağlı olarak stokları yıpranan bu balık türünün sürdürülebilir avcılığını ve göç yollarının güncellenerek, türün devamlılığının koruma altına alınmasını hedefliyor.

Proje vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslar arası bir koruma anlayışı geliştirilmesi amaçlanıyor. Yeni bilgilere ulaşmak, sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunmak ve sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarımında bulunulması hedefleniyor.

3 yıl içinde 4 bin 500 palamut markalanıp denize bırakılacak

3 yıl sürecek olan proje kapsamında her yıl bin 500 adet olmak üzere toplam 4 bin 500 palamut markalanıp denize bırakılacak. Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAV’ın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları bulan kişi, kurum ve balıkçılar TÜDAV ile irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyeler ile ödüllendirilecek.

Palamutu siz de takip edebilirsiniz!

Markalanan balıkların bulunması için bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlanıp balıkçı birlik, kooperatif ve derneklerine dağıtılacak. Proje ile ilgili gelişmeleri öğrenmek, gelen bilgiler ışığında palamutların göç yollarını takip etmek isteyenler için ise projenin internet sitesi olan www. palamutlarnerede.org ziyaret edilebilecek.

Gerçeklerin ortaya çıkması hedefleniyor

Proje ile Akdeniz ve Karadeniz’deki palamut balıklarının göç yolları güncellenecek, balığın ne zaman, hangi ülkenin sınırlarını dolaştığı ortaya çıkarılacak, kirlenme, iklim değişikliği ve aşırı avcılık sonucu stoklarındaki değişim tahmin edilmeye çalışılacak.

Proje kapsamında ayrıca araştırma sonuçlarını kapsayan ve palamut balığını anlatan bir kitabın çıkarılması da planlanıyor. Bu balığın elde edilecek olan bilgilerin ışığında korunması ve sürdürülebilir avcılığı için ulusal ve uluslar arası birimlere av yasakları ve koruma tedbirlerinin bilimsel verilere göre konulması için dönünde tavsiyelerde de bulunulacak.

Haber: Arzu Başlantı

'Palamutlar Nerede?' projesi ilgi odağı oldu!
Bizi Takip Edin