'Pileki Taşı' 100 yıllık bir geçmişe sahip!

Beykoz Batumlular Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç, ‘Pileki Taşı'nı Beykoz Güncel okurları için anlattı.

Beykoz Batumlular Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç; Batumluların kendilerine özgü yemeklerinin pişirildiği ve basit anlamıyla ekmek yapma…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Batumlular Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç, ‘Pileki Taşı’nı Beykoz Güncel okurları için anlattı.

Beykoz Batumlular Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç; Batumluların kendilerine özgü yemeklerinin pişirildiği ve basit anlamıyla ekmek yapma kabı olan ‘Pileki Taşı’nı Beykoz Güncel okurları için anlattı. Eskiden ekmek ve bazı yemeklerin pişirildiği ‘Pileki Taşı’, 100 yıllık bir geçmişe sahip. Bizde bu kültür zenginliğini siz okurlarımızla paylaşmak istedik.

Tespit edildiği kadarı ile Rize’ den Ordu’ya kadar olan yörelerde bu ‘Pileki’ kullanılmaktadır. Taş Pilekiler; tek olarak kızdırılır, içine ekmek konur, ekmeğin üstü karalahana veya ormangülü yapraklarıyla örtülür tekrar üzeri kızgın kon ile kaplanacak şekilde kapatılır. Bu sayede içindeki nevale iyi pişirilir. Buna pilek ekmeği de denilir.

Şavşat ve Posof’ta ise Abutrak denen ot, pileki mısır ekmeğinin altına konularak pişirilir. Pileki de çörek denilen yuvarlak ekmek, ondan daha küçük yuvarlak çadi gevreği, katmer, çadi, patates, kabak ve dövülmüş et de pişirilir. En ünlüsü Pileki kebabıdır.

Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç, pileki detaylarını ise şu şekilde aktardı: “Pilekileri kızgın hale getirmek için yüz yüze getirilerek çatı şeklinde birbirlerine dayatılır. Aralarındaki boşluklara közle dolacak kadar odun doldurulur. Aradan bir veya bir buçuk saat geçtiğinde pilekiler birbirinden ayrılır ve daha önce mayalanmaya bırakılan ekmek hamuru poğaça açıklığından düzgünce yerleştirilir ve diğer kapak veya ince sac üzerine kapatılır. Sonrasında korlar kürek yardımıyla üzerine serilir ve pişmeye bırakılır. Bazı yörelerde pilekiyi korun içine tamamen gömerek de pişmeye bırakırlar. Kullanım sırasında pilekilerin çatlamasını veya dağılmasını önlemek için etrafına kalın demirden halka geçirilir. Dolayısıyla sıcaktan pilekinin dağılması ve çatlaması önlenir”.

Kılıç, çok meşakkatli bir iş olduğuna değinerek; “Annelerimizin, ninelerimizin işi çok zormuş. Bizler bu kültürü tanıtmak için ta Batum’dan buraya getirdik. Tüm Beykozlulara bunu tanıtmayı çok istiyoruz. Pileki ekmeği çok lezzetli olur. Herkes bu eski tatları arıyor ama ulaşmak zor. Tabi biz de dernek olarak bunu halkımıza en kısa zamanda tanıtacağız” dedi.

Haber: Burcu Çelik

'Pileki Taşı' 100 yıllık bir geçmişe sahip!
Bizi Takip Edin