Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen Tarih Sohbetleri programının bu haftaki konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu.
Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen Tarih Sohbetleri programının bu haftaki konuğu ülkemizin yetiştirdiği en önemli ilim ve bilim adamlarından tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Beykozlularla buluştu.
Kültür, sanat, edebiyat ve düşünce dünyamızdan öncü isimlerin konuk edildiği Beykoz Belediyesi kültür sanat programları tüm hızıyla sürüyor. Tarihçi yazar Prof. İlber Ortaylının katıldığı ve geniş bir izleyici kitlesine hitap ettiği program, tarih dersi niteliğinde geçti.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezinde düzenlenen ve vatandaşların yoğun kar yağışına rağmen ilgiyle takip ettiği programda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı tarihi ve ülkemizde müzecilik konularının yanı sıra tarih bilinci ve birikimimiz hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiyede müzeciliğin gereği gibi yapılmadığını söyleyen ve bürokrasiden yakınan Profesör İlber Ortaylı, Saraylarda ve müzelerde ziyaretçinin niceliği değil, niteliği önemli. Çok ziyaretçi, açık konuşmak gerekirse o kadar da makbul birşey değil. İyi, anlayan, okuyan ve araştıran ziyaretçidir makbul olan. dedi.
Prof. Ortaylı: İnsanlar Bavul Gibi Geziyor
Türkiye’deki tarihçiliğin en zayıf noktasının coğrafya bilgisi olduğunu belirterek, Türk bilginlerinin coğrafya bilmediğini savundu. Özellikle üniversite gençliğinde bunu sıkça yaşadıklarına dikkat çeken Prof. Ortaylı, “Bağdat ile Irak’ın nerede olduğunu bilmiyor, bunları bir araya getiremiyorlar. İnsanlar ‘bavul gibi’ geziyor. Türkler seyahatlerini bilinçsizce yapıyor. Bu insanlara Osmanlı dediğiniz de hiçbir şey ifade etmiyor. diye konuştu.
Prof. Ortaylı: Topkapı Sarayını Gezen Gençlerin Bahçedeki Kediden Farkı Olması Lazım
Gençlere tavsiyelerde de bulunan Prof. Ortaylı, Okuyan bir gençlik, araştıran ve bilgiye aç bir gençlik yetişmeli. Şimdi Topkapı Sarayını gezen gençlerin sarayın bahçedeki kediden farkı olması lazım. Tarih hem okuyarak hem de gezerek öğrenilir. İkisi birden olmalı. Kafa yormalısınız. Yalan yanlış yerlerden tarih okunmamalı. Reşat Ekrem Koçunun kitaplarından başlamanızı tavsiye ederim. dedi.
Topkapı Sarayının tarihi hakkında da kısa bilgiler veren Ortaylı; saray yaşantısı, Osmanlıda devlet adamları, padişahlar, sadrazamlar ve paşaların eğitim durumları, bildiği dillerden de bahsetti. Osmanlıda devlet adamlarının kolay yetişmediğine değinen Ortaylı, Osmanlı padişahlarının Cumhuriyet bürokratlarıyla kıyaslanamayacak derecede iyi eğitim aldıklarını ifade etti.
Program sonunda Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Prof. Ortaylıya Beykoza teşrifleriyle kendilerini onurlandırdıklarını belirterek, teşekkür etti. Başkan Çelikbilek günün anısına Ortaylıya çiçek takdim etti.