Peygamber Efendimiz (Sav)Medine’ye hicret ettiğinde Medine’lilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Peygamberimiz sebebini sorduğunda: Biz cahiliyette bugünlerde oynayıp eğlenirdik dediler. Bunun üzerine Efendimiz: Bunların yerine Allahü Teala sizlere iki gün verdi. Bu günler, ramazan ve kurban bayramlarıdır dedi.
* * *
Kurban: Yaklaşmak demektir. Yani Cenab-ı Hak’ka manen yaklaşmak için ibadet maksadıyla Kurban Bayramı günlerinde kesilen hayvana denir. Kısaca kurban, ibadet kastıyla kurban bayramı günlerinde kesilen hayvanın adıdır. Kurban, zekat gibi mal ile yapılan bir ibadettir.
Rabbimizin hatırlanması ve rızasının kazanılması için emrolunmuştur. Yüce Rabbimiz Hac suresinde: Biz her ümmet için kurban kesmeyi meşru kıldık buyurmuştur. Yine aynı surede. Onların ne etleri, ne kanları Allah’a yükselip erişemez. Fakat sizden ona yalnız takva ulaşır. Size olan hidayetine karşı Allah’ı büyük tanımanız içindir ki O bunları böylece size ram etmiştir. (Habibim ) iyi hareket edenleri müjdele.
* * *
Durumu müsait olanın kurban kesmesi vaciptir. Peygamberimiz kurban kesmeyi teşvik etmiştir. Çünkü kurban, insanı Allah’a yaklaştırmaya vesiledir. Peygamberimiz: Kurbanlarınızı büyük seçiniz. Çünkü onlar sıratta sizin bineklerinizdir. Buyurmuştur. Bir başka hadistede : Durumu müsait olup ta kurban kesmeyen kimse mescidimize yaklaşmasın buyurmuşlardır.
* * *
Kurban kesmekte üç hikmet vardır:
1) Herşeyden önce Yüce Rabbimize yaklaşmaya vesile olması.
2) Rabbimizin verdiği sayısız nimetlere şükrün; bir nişanesi olması
3) Allah’ın emrine teslimiyetin ve bu hususta fedakarlığın bir alametidir.
Bir hadiste Peygamberimiz: Ademoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban, kıyamet günü; boynuzları ve kıllarıyla gelir. Hiç şüphe yok ki kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür, öyleyse gönüllerinizi kurban ile hoş edin buyurmuştur.
Kurban kesilirken orada hazır bulun. Zira işlemiş olduğun her günah, kurbanın kanından ilk damlası yere düştüğünde bağışlanır.
* * *
Bayram günleri sevinç günleridir. Bu günlerde sevinçli ve güleryüzlü olmak tavsiye edilmiştir. Akrabalık, komşuluk ilişkilerimizin kuvvetlendirilmesine vesiledir bayramlar. Eş, dost, hasta ziyaretleri böyle günlerde daha da bir anlam taşır. Kimsesizleri, yetimleri arayıp sormalı, onları sevindirmeliyiz. Peygamberimiz, bir bayram sabahı neşe içinde oyun oynayan çocuklar gördü. İçlerinde bir tanesi bir köşede mahzun oturuyordu. O çocuğu aldı, eve götürdü. Yıkayıp pakladılar, yeni elbiseler giydirdiler. Sonra arkadaşlarının yanına neşe içinde gönderdi. Biz de aynısını yapmalı, çocukları bilhassa mahzun çocukları sevindirmeliyiz. Cennette bir yer vardır ki, oraya ferah yurdu derler. Buraya sadece çocukları sevindirenler gireceklerdir buyurmuştur.
Kalın Sağlıcakla
Not: Bütün okurlarımın mübarek Kurban bayramını tebrik eder; hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.