Seçim için değil gelecek nesiller için çalışıyoruz!

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz yerel basını ile bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, hem projelerini tekrarladı, hem de eleştirileri yanıtladı

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz yerel basını ile bir araya geldiği…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz yerel basını ile bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, hem projelerini tekrarladı, hem de eleştirileri yanıtladı

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz yerel basını ile bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, hem projelerini tekrarladı, hem de eleştirileri yanıtladı.

Toplantıda, yeni Belediye binasının Beykoz Yat Limanı projesi kapsamında “olası” satışı, Paşabahçe semt pazarının kapatılması, 2B rayiç bedelleri ve Özel Proje Alanları, TEKEL Fabrikası’nın etrafındaki mülkler, eski Saray Hastanesi’nin Beykoz Devlet Konuk Evi haline getirilmesi, Beykoz’un planları ve CHP muhalefeti gibi farklı konular gündeme geldi.

Üç saat sürdü

Beykoz Belediyesi’nin hizmette 4 yılı dolayısıyla, Beykoz Belediyesi Beytaş Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen ve yaklaşık üç saat süren toplantıya, Beykoz gazetelerinin genel yayın yönetmenleri, gazeteciler ve ilgili gazetelerin köşe yazarları katıldı.

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclisi Başkan Vekili Birzat Mermer’in de katıldıkları toplantının bilgilendirme bölümü yaklaşık üç saat sürdü.

Yücel Çelikbilek: Beykoz, oksijen deposu

Konuşmasına, Beykoz’un sahip olduğu değerlere vurgu yaparak başlayan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 312 kilometre karelik alanıyla İstanbul’un en büyük beşinci ilçesi olan Beykoz’un, nüfus başına düşen insan yoğunluğu bakımından, İstanbul’un diğer ilçeleri içinde en seyrek ilçelerden bir olduğu hatırlatmasında bulunarak, ilçenin yüzde 84’ünün orman alanı olması dolayısıyla da, “ bir oksijen deposu” olduğunu belirtti.

Fabrikalar, bölgenin tahribine yol açtı

“ Böyle bir güzel alandayız ama bu güzel alanın artı değerleri varken, eksi değerleri de olabiliyor” şeklinde sözlerini sürdüren Belediye Başkanı, şunları söyledi: “ Sanayi kentinin getirdiği kendine göre artılar burada bir takım eksikliler bıraktı. Fabrikaların olması, insanımıza aş ve ekmek ürettiği için başımızın tacıydı ama düzgün yapılanma olmadığı için getirdiği yoğunluk ve yüklenmeler, bölgenin tahribine yol açtı.”

Dünyanın üçüncü ilçesiyiz

Beykoz’un, “ 8 bin çeşit bitki örtüsüyle, bitki örtüsü zenginliği açısından dünyanın üçüncü ilçesi” olduğunu belirten Çelikbilek, “ böyle bir zenginlik var ama kıymetini bilmediğimiz için, çoğu heba oldu, gitti. Arazilerde, zeminlerde olan o bitkilerin çoğunu bilmediğimiz için tükettik; şimdi yerine koymaya kalksak da, yapamıyoruz” dedi.

Kalan 11 ayda Beykoz’un durumunu düzeltmemiz lâzım

Seçildiklerinden bu yana, bin 460 günlük bir zaman zarfında gerçekleştirdikleri hizmetlere değinen Belediye Başkanı, “ bunların beğenilen tarafı vardır, beğenilmeyen tarafı vardır. Hedef şu:  Biz, Beykoz’un eksikliklerini gidereceğiz ama bizim insan profiline etki etmemiz lâzım. Beykoz insanını ‘Beykoz insanı’ diye tarif edilen tarzına yeniden  kavuşturmak için bir çalışma yamak lâzım. Kültürel anlamda zenginliğe ihtiyaç var. Mekânların yeniden inşası gerekli. İnsanların burada yaşamaları için yasal anlamdaki haklarının korunması ve kollanması için adım atacağız. Bu kısa zaman içerisinde, – bir yıllık bir zamanımız daha var- 11 aylık zaman içerisinde Beykoz’un durumunu düzeltmemiz lâzım”  dedi.

Eski Saray Hastanesi; yeni Beykoz Devlet Konuk Evi

Eski Saray Hastanesi ( Beykoz Kasrı)’nın onarıldığını ve aslına uygun hale getirildiğini kaydeden Yücel Çelikbilek, burasının bir misafirhane, bir ‘devlet konuk evi’ haline getirileceğini kaydederek, “ Beykoz’un adı bundan sonra devletler nezdinde söylenmeye başlayacak” açıklamasında bulundu.

Projelerin hayata geçirilmesi neden uzun sürüyor?

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, dört yıl öncesinden ilân edilmiş bulunan bazı projelerin neden hâlâ hayata geçirilmedikleri şeklindeki bir soruyu ise, AK Parti’nin 9 yıl önce devraldığı Beykoz Belediyesi ile şu anki Belediye arasında “ hizmetler noktasında ve gelinen noktada kat be kat farklar” olduğunu ifade ederek cevapladı. Çelikbilek, “ ( bu hizmetler) yeterli mi, tabii ki yetersiz! Beykoz’un mevzuattan gelen yasal zorunlulukları nedeniyle diğer ilçelerin yaptıkları atılımları biz onlar kadar yapamıyoruz” dedi.

Biz projeyi üç sene konuşuyoruz

Belediye Başkanı, şunları söyledi: “ Onların bir yer ile ilgili karar alıp üç, ayda beş ayda bunu hayata geçirmeleri mümkün iken, biz bir projeyi üç senede konuşuyoruz, üç sene sonra ancak uygulamasına başlıyoruz. Ortaçeşme Meydanı’nı üç sene sonra ancak yapmaya başlayabildik. Küçüksu Çayırı’nı daha yeni ufak ufak yapmaya başladık. ”

Beykoz’da zaman sıkıntısı var

Beykoz ile ilgili 20 adet projeyi konuşmaya 3 sene önce başladıklarına işaret eden Çelikbilek, “ bunların hepsiyle ilgili attığımız adımlar var bizim. Biz bunları en azından bir çizgiye getirdik. Spor ile ilgili çalışmanın yapılabileceği kesinleşti; arsa tahsisini yaptık; projelerini çizdirdik. İlgili yerlere ilettik. Şimdi ihalesi başlayacak ve yapılacak. Ama üç sene önce bunlardan bahsetmek mümkün değildi. Yoktu çünkü! Ortada ne arsa vardı, ne proje vardı, ne de ne yapılacağına dair bir bilgi vardı. Dolayısıyla Beykoz’da konuştuklarımızın hayata geçirilmesiyle ilgili olarak, bizim arzu etmediğimiz bir zaman sıkıntısı var bizde” dedi.

Planların tamamını yenileyelim dedik

Beykoz’un planlarını yapma konusunda “ciddi gayret gösterdiklerini” de kaydeden Belediye Başkanı, şunları söyledi: “ Planlar yapılmış ama yürürlüğe girmesi halinde getireceği zarar, girmemesinden doğacak zarardan daha fazla olacaktı. Dolayısıyla, biz de ‘planların tamamını yenileyelim’ dedik. Bu çalışmaların içinde muhalefet yer almadı. ‘ Yer almadı’ derken şöyle: gelişen bazı olaylar oldu; iyiydi ya da kötüydü bu tartışılabilir; bu çalışmayı biz kapalı olarak yapmak zorunda kaldık. Bu planların bir kısmı bu ay Belediye Meclisi’nden çıkacak inşallah. Komisyonlara ve arkasından da Ankara’ya gidecek.”

Bir iken, iki tane ağabeyimiz oldu!

Söz konusu planların “bir buçuk yıl önce” çıkmış olması gerektiğine işaret eden Belediye Başkanı, Çevre Bakanlığı kurulunca, bu sefer doğal SİT alanlarındaki yerlerin planlarının bu bakanlık (tarafından) yapılmasına karar verildiğini belirtti. Başkan Çelikbilek, “ halbuki, bizim planlarımız daha önce Büyükşehir’e gidiyordu, Büyükşehir’den çıktıktan sonra da Kurullara gidiyordu. Bu kurullardan çıkınca da, işimiz bitiyordu. (Şimdi ise) doğal SİT ile ilgili olanlara Çevre Bakanlığı; doğal SİT’in dışında kalan alanlara ise yine eskisi gibi Kültür Bakanlığı’na bağlı olan kurullar bakmaya devam ediyor. Dolayısıyla bir tane ağabeyimiz vardı, (şimdi) ikinci bir ağabeyimiz daha geldi!” eleştirisinde bulundu.

2B fiyatları yeterli değil

Bir soru üzerine, “ 2B fiyatlarının yeterli olmadığını her platformda” dile getirdiklerini söyleyen Belediye Başkanı, “ çalışmalarımız devam ediyor; nasıl sonuçlanacak ben de bilmiyorum ama vatandaşın lehine olmak üzere sonuç alacağımızı ümit ediyorum” dedi.

Muhalefet, ‘ yokluk’ üzerinden siyaset yapıyor

 “ TOKİ’nin hiç kimseye zararı olmadığını” kaydeden Yücel Çelikbilek, muhalefet partisinin bu konuda halkı korkuttuğunu belirtti ve “ vatandaşın çoğu da, buna bilmeden katılıyor” açıklamasını yaptı.

Çelikbilek, muhalefet partilerine, “Yokluk üzerinden siyaset yaptıkları” göndermesinde de bulunarak, şunları söyledi: “ Beykoz’da ne hikmet ise iyilere karşı çok özel bir kampanya açılır;  bu iyilerin gelmesi engellenmeye çalışılır çünkü Beykoz’da en kolay yol, fakirlik üzerinden siyaset yapmak, yokluk üzerinden siyaset yapmak! Varlık üzerinden siyaset yapma alışkanlığı yok bizde; iyileştirme yok. Hep acındıracağız, hep istismar edeceğiz. Açık söyleyeyim, bütün siyasetçiler olarak biz, burada insanları istismar ediyoruz.”

“Alçak” belediye!

Konuşmasının devamında, Belediye olarak Beykoz’a yararlı işler yaptıklarını ancak her işlerinde siyasi engel ile karşılaştıklarını belirten Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “ Bana oy verip vermeyecek” hesabıyla iş yapan bir belediyeyi “ alçak bir belediye” olarak niteledi ve  “ bizim muhalefet, kaçak, kötü yapılaşmayı muhalefet (aracı) olarak kullanmaya kalktı” dedi.

Özel Proje Alanları: İpin ucu Çevre Bakanlığı’nda

Çelikbilek, 2B kapsamındaki Özel Proje Alanları konusunda ise şu açıklamalarda bulundu:    “ Özel Proje Alanlarının planlamasının tamamını da, Büyükşehir’e bağlı olsaydık bile biz, yine Şehircilik ve Çevre Komisyonu yapmak zorunda kalacağı için, biz ister istemez, iplerin bütün ucunu Çevre Komisyonu’nun, Bakanlık’ın eline vermek durumunda kaldık. Bunu da hemşerilerimin bilmesini isterim!”

Planlar, ‘ bir başkasına ne sağlarız?’ düşüncesiyle yapılmıyor

Beykoz’un planlarının, “ hiçbir etki altında kalınmaksızın ve ‘ bir başkasına ne sağlarız?’ düşünülmeksizin hazırlandığı” açıklamasında bulunan Belediye Başkanı, “ sadece millete ne sağlarız ( düşüncesini) hesaba katarak, planlar yapmaya çalıştık. Bakanlık’a sunduğumuz planlarda bütün etik kurallara riayet ettiğimizi onlar da biliyorlar ve bize teşekkür ettiler” dedi.

Allah bunlara fırsat vermesin!

Özel Proje Alanları’nda yapılacak olan satışları, (imar) planından önce yapacaklarını da kaydeden Belediye Başkanı, bu yerlerin mülkiyetinin Belediye’ye devredilmesini bekledikleri hatırlatmasında bulunarak, şunları söyledi: “ Bunda siyaset yapanları Allah ıslah etsin! Bu konuda tek kelimeyle bilgileri yok; acayip cahiller. Bunu söylerken sıkılıyor insan ama ben bu kadar bilgi kirliliği olan, bu kadar cahil insanların Beykoz’da olmasına da üzülüyorum. Allah bunlara fırsat vermesin! Bu cahillik ile bu ülkeyi batırırlar. Çünkü,  Kanun diyor ki, ‘ Özel Proje Alanı’nı satacaksınız’; adam da çıkıp diyor ki, ‘ Belediye Başkanı burayı satmayacak!’Allah’tan kork! Bu kadar kör müsün, sağır mısın? Al aç Kanun’a bak.”

Özel Proje Alanları’nda ne olacak?

“ Kanun, Belediye’ye şu yetkiyi veriyor: Vatandaşın kendi parseli imar parseline uygun ise, doğrudan satışını yapacağız. Değil ise, ortak alan oluşturacağız çünkü ben vatandaşa sattıktan sonra vatandaş yarın o (yeri)  imar anlayışı ile kullanamayacaksa, satmamın ne esprisi var? Benim onu hak sahibi yapmam lâzım. Adama 100 metrekare arsa satacağım sonra adam köpek kulübesi dahi yapamayacak oraya!

Bu, benim kanuni hakkım!

“ Vatandaşa 9 mahallenin dışında kalan yerlerde Milli Emlak tapuları verecek, ancak ben oraya plan uygulaması yapacağım; yüzde 40’ını bedava alacaklar. Bu, kanuni hakkım. Ama ben Özel Proje Alanı’nda olan insanlardan yüzde 40’ının bedelini almayacağım; bu, onların cebinde kalacak. Ama bugün bu iş için alanlarda dolaşanlar, bunun dahi farkında değiller; ne dediğimizi anlamıyorlar! Bu Belediye, bu arsaları birincisi, vatandaşa satmak için alıyor; yüzde 40 vatandaş bu noktada kârlı olsun diye alıyor; ikincisi, dönüşüme imkân verelim diye aldık çünkü vatandaş kendi başına kalırsa, dönüşüm yapamaz. Üçüncüsü, bu hükümetin bize en büyük iyiliğidir: Beykoz, yıllarca böyle bir kaynağı bulamaz! 9 mahallenin satışından elde edilecek olan gelirin tamamı, Beykoz Belediyesi’nin kasasında kalacak. Biz, bu parayı  Beykoz’da on bin binanın dönüşümünde kullanacağız.”

CHP’ye gönderme!

Konuşmasının devamında, ana muhalefet partisi CHP’yi eleştiren Belediye Başkanı, şunları kaydetti: “ Bu Belediye’nin alnından öpülür! Bu Belediye hakkında konuşacak bir adam, Allah’tan korksun! Bu kadar imkân sağlayan bir belediye anlayışına ancak şapka çıkarılır! Türkiye’de bizden başka bunu yapan bir belediye yok. Ama adamlar anlamıyorlar; hırsları gözlerini karartmış!”

Seçime bir sene var, ortada 20 tane aday dolaşıyor!

“ Seçime bir sene var; ortada 20 tane aday dolaşıyor! Neymiş Beykoz? Sorun bakalım bu hemşerilerime; hangisinin bir tane projesi var Beykoz’la ilgili olarak? Allah önlerini açık etsin! Beykoz, hayırla idare edilsin de, kim gelirse gelsin, derdimiz yok bizim! Ama bu kafayla, bu anlayışla, bilmeden, bilgisizce Beykoz idare edilmez.”

2B Kanunu Beykoz’un değil, Türkiye’nin kanunu

“ 2B Kanunu Beykoz kanunu değil; bu, Türkiye’nin kanunu. Beykoz’daki insana göre bu şekillenme olmaz, kanun çıkmaz! Biz fiyatlar ile ilgili itirazlarımızı yapıyoruz. Ben buradan    ( Beykoz’un gelir durumundan) bakarak, buradan fiyat koymaya kalkarsam, burası şekillenmez ki! Dolayısıyla, biz hep buradan başlar isek, yüzde 5’lik kalan kısımdan başlarsak; buranın yüzde 95’i satın alacak; yüzde 5 almayan çıkar, yüzde 10’da çıkabilir.”

On bin bina kadar kafalarına taş düşsün!

“ 10 bin binadan bahsediyorum. On bin bina kadar kafalarına taş düşsün! Ne demek bu? Ben, ‘ sübvanse edeceğim’ diyorum; ‘ kredi vereceğim’ diyorum. Bizim çeşitli uygulama tarzlarımız olacak.  Arsası imara uygun olan vatandaşa doğrudan satacağım. Dönüşüm yapmamız gereken yer olacak. Arsanı aldıktan sonra senin arsa şartın uyuyor ise, (bina) yaparsın. Biz burada vatandaşın aleyhine olan bir işi yapmayız. Ama iyileştirirken biz de zorlanacağız, vatandaş da zorlanacak; başka çaresi yok.” 

Fakir vatandaşlar için alanlar oluşturacağız

“ Biz on bin binanın yenilenmesi derken; adam ya binasını yıkar da yapar ya da yeniler de yapar. Bu proje alanları içerisinde Belediye olarak – ‘ Toplu konut’ demeyeceğim- öbek öbek bazı yerlerde özellikle fakir vatandaşlar için alanlar oluşturmak da bizim görevimiz; bunu yapacağız. Yani üzerine 100 konutun, 50 konutun yapılacağı yerler oluşturacağız. Ve birçok yerde sıkıntı olan vatandaşlarımızı buraya taşıyacağız. Bedava değil! Ama makul olan (şartlarda) taşıyacağız. Adam eğer bulunduğu yerde kalamıyor ise, tutma şansımız yok ise, onu da oraya alacağız. ( Vatandaş, Belediye’ye borçlanacak.)”

Belediye Başkanı’nı eleştirmeden önce…

Belediye araçları konusunda yapılan ve “ israf ” olarak nitelenen bir yorum üzerine, “ israf konusunda siz bizim düşündüğümüz hassasiyetin yanına yaklaşamazsınız” eleştirisini yapan Belediye Başkanı, yerel basın mensuplarına, hizmetleriyle ilgili eleştiri yapmalarından önce, diğer belediye başkanları döneminde yapılmış olan hizmetleri, sosyal sorumluluk çalışmalarını ve tasarrufları alt alta yazdıktan sonra karşılaştırma yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Belediye binası, “ Yat Limanı” için hizmet binası olarak kullanılabilir

Konuşmasının devamında, “ Boğaz’ın tek ruhsatlı devlet binası” olarak nitelediği Belediye binasına da değinen Çelikbilek, yerel basın mensuplarıyla şu bilgiyi paylaştı: “ Yat Limanı Projesi gerçekleştiği takdirde, şu andaki Belediye binamız Allah nasip ederse, belki bu yat limanının bir turizm merkezi olacak. Yani, konaklama merkezi olarak düşünülebilecek bir mekândır. Üzerinde çalışıyoruz. Önce bu bitsin, arkasından belki Belediye binamızı da buranın bir alt yapısı olarak kullanmayı düşünüyoruz.” .

Tahsis değil, satış olacak

Belediye Başkanı, ‘ Belediye binası yapılırken, acaba bu yatçıların konaklamasına uygun olarak mı yapıldı?’ şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi: “ Biz burayı o işletmeyi yapacak olana ‘ satarız’; tahsis etmek gibi bir durum söz konusu değil. Buradan gelecek olan parayı da Beykoz’un dönüşümünde kullanırız. Biz burayı ( Belediye binasını) niye yaptık? Burayı yapmasaydık, eski haliyle burasını o dediğimiz hizmetler için kullanma şansı olmazdı. Ben burayı illa satacağım demiyorum ama eğer ben arka tarafa daha akıllı ve Beykoz’un kasasından 1 TL çıkmaksızın bir bina yaptırabiliyor isem, burayı satar ve ilçenin menfaatlerine kullanımını da sağlamış olurum. Buraya bir daha masraf yapmam;  alacak olan adam, burayı (binanın içini) kendisi düzenler.”

Belediye Başkanı kendi lüks makamından fedakârlık ediyor!

“ Belediye Başkanı için denize bakan bir büroda oturmak daha anlamlıdır. Ama ben olaya, buralar, halk tarafından genel imkânlar ile kullanılsın diye bakıyorum. Arka tarafta eğer beleşe yer yaptırma şansım olacak ise, ben onu yaptırayım, Belediye Başkanı arkada otursun ama burası (şu anki Belediye binası) Beykoz’a imkân getirsin. Ne olacak, Belediye Başkanı manzarayı seyreder ise boyu mu uzayacak? Ama burası iyi bir kazanç ile değerlendirilir, bu marina yat limanında insanlara iş imkânı çıkarsa, konaklama imkânı çıkarsa burada; bundan Beykoz kazanmayacak mı?  Beykoz Belediye Başkanı kendi lüks makamından fedakârlık ediyor! Bunan daha güzel bir şey olur mu?”

TEKEL Fabrikası’nın etrafındaki mülkler alınacak mı?

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, kendisine TEKEL Fabrikası’nın etrafında bulunan ve üzerinde vatandaşların oturduğu mülklerin satın alınarak, yapılması planlanan otele dahil edileceği şeklinde halk arasında dolaşan söylentilerin hatırlatılması üzerine ise şu açıklamayı yaptı:

“ Hiç bilgim yok. Vatandaş satar ise alır, satmaz ise alamazlar. Devletin böyle bir şeyi yok ama adam sana gelir, 5 TL’lik binaya 50 TL verir, sen de satar isen, alır. Satmaz isen, alamaz. Yani, bu satış işleri Belediye’nin dışında olan işlerdir. Adam, parayı iyi görür ise orada verecek, görmez ise vermeyecek. Belediye’nin bu konuda ona (satın almayı isteyene) yaptığı bir yardım yok. Bizim kalkıp da imar planlarında ‘ burasını oraya dahil edelim’ diye bir şeyimiz yok. Zaten öngörünüm bölgesi bize ait değil. Satan satar, satmayan satmaz.”

Kimi, nereye sürelim?

“ Onun için bu kadroların bu millete eksik yapma şansı yoktur; bu kadrolar bu halka ihanet etmez. Kuluz; eksik yapabiliriz de ama bizde ihanet süreci olmaz. Bizi buradan sürecekler!’ diyorlar. Kimi, nereye süreceksiniz? Niye sürelim? Ama burayı düzeltmek için gayret sarf etmek doğru olanıdır. İnsanları hep yokluğa mahkûm ederek, istismar etmek (olmuyor.)”

Belediye’nin bilgi işlem hizmetleri

Beykoz Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Mehmet Rüştü Karabıyık da, toplantı kapsamında basın mensuplarına  belediyenin teknoloji yatırımları ile ilgili olarak slayt sunumu eşliğinde bilgiler aktardı.

Gül dağıttı

Belediye Başkanı, toplantının sonunda ise Beykoz yerel basın temsilcilerini kendilerine tek tek gül takdim etmek suretiyle uğurladı.

Toplantıda Belediye Başkanı tarafından üzerinde ayrıca detay bilgi aktarılan projeler ise şunlar oldu:

Karlıtepe Projesi, Beykoz Arena, Cam Köy Projesi, Bal Kent Projesi, Kavacık Orhan Veli Kanık Parkı Projesi, Küçüksu Mesire Alanı Projesi, Göksu Baruthane Parkı, Beykoz Yat Limanı, Nikâh Sarayı Projesi, Tarihi Paşabahçe Vapuru, Çubuklu Eğitim Kampüsü, Şahinkaya Eğitim Kompleksi, Kanlıca Eğitim Kurumu, Yenimahalle Hizmet Binası, Hz. Yuşa ve Çevresi Yenileme Projesi, Ortaçeşme Meydanı Projesi, Kılıçlı Film Platoları, Göksu Aquapark Projesi, Kanal Riva, Elmalı Kent Ormanı.

Haber: Arzu BaşlantıFormun Altı

 

Seçim için değil gelecek nesiller için çalışıyoruz!
Bizi Takip Edin