Beykoz Belediyesinin düzenlediği Şiir Medeniyeti konferansında, Hayati İnanç ve Serdar Tuncer, Beykozlu edebiyat ve şiir sevdalılarıyla biraraya geldi.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Şiir Medeniyeti konferansı, Serdar Tuncer’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Bir gönül adamı olarak bilinen Avukat Hayati İnanç, kendine has üslubuyla, Nabi’nin şiirleri başta olmak üzere, Divan Edebiyatı’nın ünlü isimlerinin eserlerini Beykozlular için yorumladı.
Serdar Tuncer: ‘İslam Medeniyeti Baki’nin Şiiri, Itri’nin Bestesi, Yavuz’un Duruşudur’
Yoğun bir katılımla gerçekleşen programın açılışını yapan ve Divan Edebiyatı’nın temsilcilerinden olan Fuzuli, Baki ve Itri gibi eserleriyle o döneme damga vuran kişilerin hayatlarından bahseden Serdar Tuncer: Şiir darası alınmış sözdür, asıl şiir ise kendisinin tenhasında bir beyit için bakakaldığınız, hüzünlenerek onun ardından bir damla yaş dökmenizdir. Divan şiirleri 6 asır, 3 kıta ve 7 denize renk vermiş. İslam Medeniyeti’nin temsilcileri olan Osmanlı padişahları ünlerini sadece iyi ata binip güzel kılıç kullanarak ortaya koymadı. Birçok padişahın bizzat kendi dîvânı mevcut, Fatih Sultan Mehmed Han, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın şiirleri bulunmaktadır. İslam Medeniyeti Baki’nin şiiri, Itri’nin bestesi, Yavuz’un duruşudur. Osmanlı’nın inceliklerini şiirin penceresinden görelim. şeklinde konuştu.
Hayati İnanç: ‘Şiir, Görüp Hissettikleriyle Şairin Şakımasıdır’
Serdar Tuncer’le birlikte Su Kasidesi’ni ve Gazelleri okuyup yorumlayan, anlattığı keyifli hikayelerle dinleyenlerin büyük beğenisini kazanan Hayati İnanç: ‘Bana 40 yıldır şiirin öğrettiği 2 özellik oldu, birincisi kalbi ikincisi ise ve aklı terbiye etmesidir. Şiir görüp hissettikleriyle şairin şakımasıdır. Bizler köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız, Osmanlı Medeniyetinin şiir ve dil eksenli gelişme ve güzelliklerini saymakla bitiremeyiz. Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman’ın yanı sıra Baki, Nabi gibi şairlerin divanlarını anlayarak okumak gerekir, onların hayata, şiire ve aşka yaklaşımlarını anlamak için, yanlış anlamamak adına kelimelerin anlamlarını bilmek gerekir.’ dedi.