TBMM komisyonlarında görüşülmeye başlanan ve Beykozlular’ı yakından ilgilendiren 2B Yasa Tasarısı, Karlıtepe’de masaya yatırıldı.
TBMM komisyonlarında görüşülmeye başlanan ve Beykozlular’ı yakından ilgilendiren 2B Yasa Tasarısı, Karlıtepe’de masaya yatırıldı. Gümüşsuyu Mahalle Muhtarı Ahmet Soylu tarafından Gümüşsuyu Karlıtepe Camii Derneği Lokali’nde düzenlenen 2B konulu toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun, Belediye meclis üyeleri Engin yıldız, Nevzat Oral, Fatih Yılmaz, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Yüksek, Beykoz Muhtarlar Dernek Başkanı Cavit Gül, İl Dernekler Birliği Başkan Vekili Giresunlular Dernek Başkanı Hasan Karakaya, Harita Mühendisi Deniz Soytemiz, Gümüşsuyu Vakfı Başkanı Dursun Ali Okuyan, bazı Mahalle Muhtarları ve çeşitli STK temsilcileri katıldı.
Ahmet Soylu: 2B, Beykoz’da 30- 40 bin aileyi ilgilendiriyor
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gümüşsuyu Mahallesi Muhtarı Ahmet Soylu, toplantıyı düzenlemekteki amaçlarını şu sözler ile ifade etti: “2B Yasa Tasarısı’nın T.B.M.M’nde şu anki hali ile kabul edilmeden önce özellikle rayiç bedelin düşürülmesi, fiyatların aşağı çekilmesi yönünde siyasiler üzerinde baskı kurmak için neler yapabileceğimizi konuşmak üzere bir araya geldik.”
Soylu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Beykoz’da 19 bin parsel yani 30- 40 bin aileyi ilgilendiren bu yasa ile ilgili olarak bazı eksiklikler tespit ettik. Özellikle rayiç bedelin %70 üzerinden satışı ve Beykoz’da 2- 3 katını geçen fiyat tespitleri konuşuluyor.”
Metin Torun: Ecrimisil ile karşı karşıya kalınmasın
Muhtar Soylu’dan sonra söz alan Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun, ilçenin en önemli sorunu olan mülkiyet probleminin çözümü yönünde önemli bir adım atıldığını kaydederek, “Milli Emlak raportörleri mahalle ve köylerdeki 2B arazilerinin rayiç bedellerini parsel parsel belirledi. Beykoz’da 13 TL ile 500 TL arasında fiyatlar söz konusu. Rakamlar tabiî ki tartışılabilir ama bilinmesi gereken bir şey var: Bu sorunun bir an çözülmesi gerekiyor ki, kadastro çalışmalarının ardından ecrimisil ile karşı karşıya kalınmasın” dedi.
Deniz Soytemiz: Satış olmazsa, ecrimisil söz konusu olacak
İzmit, İstanbul ve Yalova bölgelerinin kadastro çalışmalarını yürüten harita mühendisi Deniz Soytemiz ise toplantıda yaptığı konuşmada, “kadastro çalışmalarının tamamlanmasından sonra Milli Emlak adına tescillenen arazilerin eğer satış süreci gerçekleşmez ise, ecrimisile konu olacak, ya da hükümetin yetkisi altında kalacak. Bir kere bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Hükümet, muhalefete rağmen bu kanunun çıkması için yıllardır mücadele veriyor” açıklamasında bulundu.
“Söylentiler doğru değil”
Soytemiz, halk arasında rant amacıyla katledildikleri şeklindeki söylemlerin tersine, orman alanlarında büyüme olduğunu kaydederek, “orman alanlarının gerçek sınırları belirlendi; ormanlar koruma altına alındı” dedi.
Raportörler, müşteri kılığına girerek fiyat tespit etti
2B Yasa Tasarısı’nın, davalı parselleri ve ecrimisil gibi sorunları çözeceğini de ifade eden harita mühendisi Soytemiz, “Bölgemize rahatsızlık veren konu, maddi boyut ile ilgili. Mili Emlak raportörleri gölge müşteri kılığına girerek ve alıcı gibi davranarak fiyatlar belirlemişler. Belirlenen bu fiyatların %70 üzerinden satılması yatırımcı için normal olabilir ancak normal vatandaş için yüksek. Rayiç bedelin %70’lik oranının düşürülmesi belki zor olabilir ancak belirlen fiyatlar hukuken sıkıntı yaşatmaz ise düşürülebilir” yorumunda bulundu.
Soytemiz, ödemenin 3 yıl vadeli taksitler halinde ve faizsiz şekilde olmasının da önemli bir “jest” olduğunu vurguladı.
Cavit Gül: Başbakan’a elektronik posta gönderdik
Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “ Başbakan Erdoğan’a konu hakkında elektronik posta attık. AK Parti İlçe Başkanı ve Belediye Başkanı ile görüştük. Beykoz’da 19 bin 700 parsel var. 13 TL’den başlayıp bin TL’ye kadar olan yerler var. Beykoz halkının % 80’i bu rakamlar ile yerlerini satın alamaz. Kendilerine bu fiyatların yüksek olduğunu ilettik. Belirlenen rakamların aşağı çekilmesi yönüne çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. STK ile kamuoyu oluşturup gerekirse T.B.M.M’ne giderek, komisyon toplantılarına katılacağız. Başbakan Erdoğan’a bu konu iyi aktarılır ise sorunun çözüleceğini düşünüyoruz.”
Hasan Karakaya: Gelinen nokta çok kötü değil
Giresunlular Derneği Başkanı Hasan Karakaya ise, “gelinen noktanın çok kötü olmadığını” ifade ederek, “bu trenin kaçırılmaması gerekiyor. 13 TL ile bin TL arasında çok ciddi bir uçurum var. Bunun sokak sokak, cadde cadde iyi analiz edilmesi gerekiyor. Teknik bilgisi iyi olan kişilerden oluşan bir komisyon kurularak, sorunlar iyi tespit edilmelidir” dedi.
Toplantının sonunda ortak kanaat olarak teknik konularda uzman kişilerden oluşan bir komisyon kurularak fiyatların aşağı indirilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.