3. Köprü’nün inşaatıyla birlikte, Beykoz değerlendi. Arsa yatırımcıları, Tokatköy’deki ucuz arazileri markaj altına aldı.
İstanbul Boğazı’nda yapımı süren üçüncü köprünün güzergahında yer alan Beykoz İlçesi, arazi yatırımcılarının gözdesi oldu. Yatırımcıların tek hedefi köylünün elindeki 2B arazilerini uygun fiyata satın alabilmek. Çünkü İstanbul’da 2B arazilerinin yarıdan fazlası bu ilçede bulunuyor. Şu anda Beykoz’da yaklaşık 27 bin dönüm 2B arazisi var.
Tapuları veriliyor
Arsa yatırımcılarının Beykoz’da en çok araştırma yaptıkları bölgelerin başında ise Tokatköy Mahallesi geliyor. Mahalle, yaklaşık 4 bin dönüm arsa potansiyeline sahip. Bunun 2 bin dönümü 2B arazisi, kalan bölümü ise Hazine ve diğer imarsız arazilerden oluşuyor. Arsa yatırımcısının Tokatköy’e ilgi göstermesinin ana nedeni ise, bölgedeki 2B arazilerinin tapularının verilmeye başlaması ve bölgedeki imar çalışmalarının yakında sonuçlandırılacak olması.
Tokatköy sakinleri açısından bu iki olumlu gelişme mahalledeki arsaların fiyatlarının son birkaç yılda iki ila beş kat artmasına neden olmuş. Tahincioğlu, EA İnşaat, Mudanya Grup, Toya Yapı gibi birçok büyük inşaat firmasının, büyük ölçekli arsa alımına imza attıkları bölgedeki emlakçılar tarafından dile getiriliyor.
Tapudaki sıkıntı ev fiyatlarını etkiliyor
Bölgede, 1 dönümden 400 dönüme kadar farklı büyüklüklerde satılık imarsız arsa bulmak mümkün. Bu arazilerin tapu sorununun yakında sonuçlanması ile değerlerinin en azından ikiye katlanacağını hatırlatmakta yarar var. Tokatköy’de şu anda imarsız arsaların metrekare fiyatı 350 TL’den başlayıp, yerine ve konumuna göre 1.200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bölgede, zilliyet (kullanımdan doğan hak) devri ile belediye üzerinden 2B arazisi satışı yapılabiliyor. İmarın olmadığı mahallede, yapı potansiyelinin tümünü eski, kaçak ve sağlıksız yapılar oluşturuyor. Tapu problemi nedeniyle ev fiyatlarının çok yüksek olmadığı Tokatköy’de satılmayı bekleyen bir hayli evin olduğu ifade ediliyor.
Adını Fatih Sultan Mehmet koymuştu
Tokatköy, nüfus olarak Beykoz’un en kalabalık üçüncü mahallesi. Adını, Fatih Sultan Mehmet’in, Tokat Kalesi’nin alınmasını öğrendiğinde ‘Buranın adı Tokatköy olsun!’ demesiyle almış. İstanbul’un fethinde kullanılan kızak ağaçlarının Tokatköy’den getirildiği rivayet edilmekte. 1950’lerde göç almaya başlayan Tokatköy, ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Karadeniz’den göç almış. İlk gelenler arazileri parsellemiş. Sonra gelenlere bu arazileri satmışlar. Çok düşük fiyatlarla satılan araziler satıldıkça küçük parsellere bölünmüş.
Şimdilerde Tokatköylüler, fiyatlarda artış beklense de küçük parseller nedeniyle mutlu değiller. Tokatköy’de yaklaşık 15 bin kişi yaşıyor. 2B kapsamında arazisi olan 5-6 bin kişi var. Bölgenin 1/1000 uygulama planları Beykoz Belediye Meclisi’nce onaylanmış durumda; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi onayına gönderilme aşamasında.