Beykoz Halk Eğitim Merkezi, geleneksel yılsonu sergisini açtı. Yetenekli kursiyerlerin her biri birbirinden değerli el emekleri ve göz nurları, Beykozlular’ın ilgisine sunuldu
Beykoz Halk Eğitim Merkezi, 2011- 2012 yılı çalışmalarını içeren geleneksel yılsonu sergisini açtı. Yetenekli kursiyerlerin her biri birbirinden değerli el emekleri ve göz nurları, Beykozlular’ın ilgisine sunuldu!
Sergi açılışına Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü H. Nazmi Yekrek ve eşi Hülya Karakurt Yekrek, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü İrfan M. Bekaroğulları, Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Torun, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Tevfik Kaşıkçı, Necla Çağlayan ve İsmail Hakkı Kurtoğlu, araştırmacı Dilek Yıldırım, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdiresi Nurgül Direk, BEDES Başkanı Gülay Demirel, Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül, Gümüşsuyu Muhtarı Ali Soylu, bazı okul müdürleri ile vatandaşlar katıldı.
Beycan Kal: Halk Eğitim Merkezleri sadece biçki-nakış kursları değildir!
Sunuculuğu Beykoz Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İbrahim Serençelik tarafından yapılan sergi açılışında bir konuşma yapan Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal, Halk Eğitim’in kurslarına katılımın gönüllülük esasına dayandığını belirterek, şunları söyledi: “ Halk Eğitim Merkezleri, artık biçki- nakış kursları ile anılan yerler olmaktan çıkmıştır. Merkezlerimiz her yaşa, ilgiye ve çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimlerin verildiği hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüşmüştür. Yaygın eğitim, toplumda sorumluluk yüklenmiş bireylerin ve toplumların çalışma gücünü arttırmak, yaşam seviyelerini yükseltmek için yapılan planlı, programlı ve hayat boyu devam eden bir eğitimdir.”
Merkezler, eğitime erişme olanağı sunuyor
Konuşmasının devamında, “Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Stratejisi Planı’nda özellikle yetişkinlerin sürekli öğrenmeleri, öğretim fırsatlarından yararlandırılmalarının kolaylaştırılması, dezavantajlı, vasıfsız genç insanlar, yaşlılar, işsizler, engelliler olarak tanımlanan bireylerin eğitime erişimlerinin kolaylaştırılması görevinin Halk Eğitim Merkezlerine verildiğini” hatırlatan Kal, “ Okullar Hayat Bulsun Projesi” kapsamında vatandaşların istekleri doğrultusunda akşamları, hafta sonları ve yaz tatillerinde okullarda kurslar açabilecekleri” bilgisini de verdi.
“Bölge Birincisi” konuştu
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Kaplan Tekstil Yapım ve Sanayi Ticaret Ltd. Şti. işbirliğinde 2010-2011 faaliyet döneminde gerçekleştirilen “Halk Eğitim Merkezleri arası Basit El Nakışları Yarışması Türkiye Finali”nde Marmara Bölgesi 1.’si olan kursiyer Sevim Elçik ise, sergi açılış töreninde yaptığı konuşmada, düzenlenen kurslara iki yıl önce başladığını, bu kurslar sayesinde birçok arkadaşlıklar kurduğunu ve yeni şeyler öğrendiğini belirterek, “ zamanlarını evde geçiren kadınlara bu kursları tavsiye ederim” dedi.
Nazmi Yekrek: Teknolojik değişmeler kursları da etkiledi
İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek, konuşmasının başında Halk Eğitim Merkezlerinin eskiden belirli bölgelerde ve dar alanlarda eğitim yaptığını hatırlatarak, teknolojik gelişmelerin hayatı etkilemeye başlamasıyla birlikte “yaygın eğitim” kurumlarının da kendisini buna adapte ettiğini belirtti.
Yekrek, konuşmasının devamında şunları söyledi: “ Kısa bir zaman önce klasik işlerin dışında ayrıca halkın ihtiyacı olan daha teknik konulara yöneldik ve vatandaşlarımıza beceri kazandırmaya gayret ettik.”
Nazmi Yekrek’in kursiyerlerden ricası
Yaygın eğitimin, “beşikten mezara kadar ilim” açısından düşünülmesi gerektiğini kaydeden İlçe Milli Eğitim Müdürü, “hayat boyu öğrenme” kavramının içerisine halk eğitim ve mesleki eğitimin girdiğini ve kendilerinin de halkın taleplerine cevap verme zorunluluğunda olduklarını kaydetti. Yekrek,“ bundan böyle teknolojiyi en iyi şekilde kullanacaklarını” da belirterek, Halk Eğitim Merkezleri olarak “ Okullar Hayat Bulsun” projesi kapsamında, okullara destek vereceklerini de kaydetti. Yekrek, konuşmasının sonunda ise eğitim alan kursiyerlerden, öğrendiklerini çevrelerindeki insanlara da öğretmeleri ricasında bulundu.
Zekine Dayıoğlu: İnsanlar burada rehabilite oluyor
Yekrek’in ardından kürsüye davet edilen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu ise, konuşmasına kız çocuklarının eğitiminin çok önemli olduğunu belirterek başladı. Dayıoğlu, “ annelerimiz kendilerini yetiştirirler ise gelecek nesillerimiz de çok kıymetli olacak” dedi.
“Hayat Boyu Öğrenme Merkezleri” olarak vatandaşların istediği tüm kursları açmak ile mükellef olduklarını kaydeden İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, kursların katılımcılara psikolojik açıdan da destek olduğunu belirtti. Konuşmasını bir örnek ile destekleyen Dayıoğlu, bir kursiyerin kendisine kursa başlamadan önce sakinleştirici haplar kullandığını, ancak kurslara devam ettikten sonra bu ilaçlara ihtiyaç duymadığını belirttiğini anlattı.
Televizyon seyrederek kendimizi geliştiremeyiz
Halk Eğitim Merkezleri’nin sadece dikiş nakış yapılan yerler olmadığını ifade eden Zekine Dayıoğlu, ev kadınlarına da seslenerek, “ hanımlarımız ve beylerimiz burada rehabilite oluyorlar. Evde oturarak, televizyon seyrederek, iki dantel örerek kendinizi geliştirmiş olmazsınız” dedi.
Halk Eğitim Merkezlerinde ortaya çıkarılan el emeklerinin sandıklarda durması için üretilmediklerini de kaydeden Dayıoğlu, bunların ekonomik olarak da değerlendirileceğini kaydetti.
Bol ürünlü bir sergi
Yapılan konuşmaların ardından ise Halk Eğitim Merkezi’nin yetişkin kursiyerlerinden oluşan halk oyunları ekibi, davul ve zurna eşliğinde Urfa yöresine ait bir gösteri sundular.
Fevzi Çakmak Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu “Ritmik Halk Dansları Topluluğu”nun kendinden bir önceki ekip gibi bol alkış alan gösterilerinin ardından ise ebru, dikiş, nakış, ahşap boyama, rölyef, resim, takı gibi çeşitli el sanatı ürünlerinden oluşan serginin açılış kurdelası kesildi.
Davetliler çeşit çeşit ürünlerin sunulduğu, bol ürünlü bu yılsonu sergisini gezerek, yetkililerden bilgi aldılar.
Haber: Arzu Başlantı