Çayır'da Yöresel Lezzetler yarıştı!

Beykoz Çayır Festivali bu kez “Dernekler Arası Yöresel Tatlar Yarışması”na sahne oldu!

Beykoz Çayır Festivali, bu akşam sona eriyor.  Kapanışı Mustafa Sandal ile yapacak olan Çayır, dün “Dernekler Arası Yöresel…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Çayır Festivali bu kez “Dernekler Arası Yöresel Tatlar Yarışması”na sahne oldu!

Beykoz Çayır Festivali, bu akşam sona eriyor.  Kapanışı Mustafa Sandal ile yapacak olan Çayır, dün “Dernekler Arası Yöresel Tatlar Yemek Yarışması”na sahne oldu! Belediye Başkanı’nın da jüri üyeliği yaptığı yarışmada, en kazançlı çıkan ise yarışmayı izlemeye gelenlerdi!

Bazı dernekler katılmadı

Beykozlu Giresunlular, Doğu Karadenizliler, Çankırılılar, Batum ve Havalisi, Erzurumlular, Kars Ardahan Iğdırlılar, Bayburtlular, Samsunlular, Ordu Mesudiyeliler, Kastamonulular, Gümüşhaneliler, Sivaslılar ve Artvinliler “Yöresel Lezzetler Yarışması”nda boy gösteren il dernekleri idi.

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan’ın da jüri üyeliği yaptıkları yarışmada, kardeş şehir Mohaç’tan gelen Türk- Macar Dostluk Derneği üyesi Istvan Havasi de jüri üyesi oldu!

3 kategoride yarıştılar

Dernekler, “yemek, hamur işi ve tatlılar” olmak üzere üç kategoride maharetlerini sergilediler. Görünümün 40, lezzetin ise 60 puan ile değerlendirildiği yarışmada, küçük izdihamlar da yaşanmadı değil!

Hangi dernek, ne ile katıldı?

Dernekler, yöresel lezzetlerini Beykozlular’ın ve tabii öncelikle de jüri üyelerinin beğenisine sundular. Yarışamaya katılan yemek isimlerinden bazıları, duyanları için bir ilkti! Yarışmanın en güzel sonucu ise, burada sunulan lezzetler ile ilk defa tanışanların olmasıydı!

Kars- Ardahan, Iğdır Derneği yarışamaya Ardahan Fesellisi, Kars kavurması ve Omaç helvası ile katılırken, Erzurumlular da, Erzurum su böreği, kadayıf dolması ve Cağ kebabı konusundaki maharetlerini sergilediler.

Başkan Yardımcısı Metin Torun: İddialıyız!

Beykozlu Bayburtlular, tatlı olarak Kuşburnu çorbası, lor dolması, kesme çorbası ve kıymalı su böreği ile jürinin gönlünü fethetmeye çalışırken, Dernek Başkanı ve aynı zamanda Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Torun, gazetemize şu röportajı veriyordu: “İddialıyız! İlk üç’e gireceğiz!”

Bayburtlular’ın kuşburnu tatlısı çorbasının Torun’un marifetli eşi tarafından hazırlandığı bilgisini de dipnot olarak aktaralım!

Sinoplular Derneği’nin mantısı neden farklı?

SİYAD Beykoz Şubesi ise, yarışma öncesinde Başkan Adnan Çeliker ile birlikte hummalı bir stant hazırlama çalışması içine girdi.

Sinoplular, adı tarafımıza oldukça ilginç gelen İncir uyuşturması, festival boyunca stantlarında görmeye alıştığımız sırık kebabı (kuzu çevirme), Sinop eriştesi, Sinop mantısı, mısır ekmeği ve Boyabat pirinci ve bulgurundan yapılmış pilavı özenle sergilediler.

SİYAD üyeleri, onca yoğunluklarının arasında, Sinop mantısını diğer mantılardan farklı kılan şeyin ne olduğu hakkında gazetemize özel bir açıklamada da bulundular. Fark, mantının kesim biçiminde imiş! Zira, Sinop mantısı, kulak şeklinde kesilirmiş!

Beykozlu Samsunlular: Acaba bunlardan hangisi derece alacak?

Beykozlu Samsunlular’ın mönüsünde ise su böreği, cevizli tavuk yemeği, mısır çorbası, cevizli burma tatlısı ve cevizli fasulye vardı! Bunlardan biri dereceye girmeyi de başardı! Acaba hangisi? Bu bilgiyi yazımızın sonunda bulacaksınız!

Ordu Mesudiyeliler’in çok yaşatan(!) yemekleri

Adı ilk duyanına oldukça ilginç gelen Ziron, kabak tatlısı, pancar çorbası ve yağlı çörek ise Ordu Mesudiyeliler adına yarıştılar! Ziron ya da siron, mantıya benzer bir çeşit yemek! Mesudiyeliler, bu yemekleri “ Mesudiye Sofrası… Az kolorili çok yaşatan yemekler” sloganı ile sergilediler!

“Banduma” da ne hoş isim böyle, ama Bandırma değil, karıştırmayın!

Kastamonu standına yaklaşıyoruz! Neler var? Sarı burma tatlısı, caba güveci ve Banduma. Ne ki, bu Banduma? Efendim, Banduma yufka, tavuk göğsü, tavuk suyu, terayağı ve ceviz ile yapılan bir yemek. Görüntüsü oldukça iştah açıcı! Lezzeti mi? Bunu da, yiyenlere sormak lâzım!

Sivas’ın ise…

Sivas’ın Hengel’i (patateli mantısı), Kalburabastı tatlısı (hurma tatlısı) ve Madımak’ı…

Beykozlu Giresunlular ve Artvinliler’e gelince…

Beykozlu Giresunlular yarışmaya fındık tatlısı ile katıldılar. Artvinliler ise laz böreği ile…

Hiç “Papa” yediniz mi?

Batum ve Havalisi Derneği’nin standında ise, bizi şaşırtmayı başaran tek yumurta ikizi kardeşlerin isimlerini gazetemize sabırla tek tek saydıkları çeşit çeşit yiyecek vardı: Doğum yapan kadınları ziyaret için gelenlere ikram edilen Papa, Karataş’ta pişirilmiş mısır ekmeği, mısır unu helvası, kiraz tuzlaması, ismi oldukça havalı fırın lobye, yufka ve sarımsaklı yoğurttan müteşekkil sinor.

Çankırı’dan ise…

Çankırılılar ise şekerpare, Çankırı’ya has çoban kavurma ve Çankırı kuru fasulyesi ile katıldılar yarışamaya…

Gümüşhane salatası yediniz mi hiç?

Gümüşhaneliler Derneği’nin standında ise içinde 25 çeşit malzeme bulunan Gümüşhane salatası ile Buhara pilavı, kibrit patates, başamel soslu bonfile ve manço ile birlikte servis edilen Gümüşhane Beytisi, Bülbül Yuvası tatlısı ve Buhara Pilavı vardı.

Manço nedir? Manço, patlıcan, domates, kırmızıbiber ve baharat karışımından oluşan bir çeşit acılı diyebiliriz.

Peki, Gümüşhane pestili nerde? Vatandaşların midesinde, o nedenle jüriye sunulamadı!

Gümüşhaneliler’in yarışmaya sunmak üzerine jüriye ismini kaydettikleri Gümüşhane pestili ise, jürini anonsuna rağmen, gururlu hemşerilerinin elinde Beykoz Çayırı’nda şöyle bir endamını gösteremedi; çünkü çoktan Beykozlu vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşmış ve jüriye varamadan tükenmişti!

Bu olayı duyan jüri Başkanı araştırmacı yazar Nilgün Tatlı’nın şaşkınlığı ise görülmeye değerdi!

Bahtı kapalı Laz böreği!

Doğu Karadenizliler’in laz böreği ve balık çorbasının lezzeti dilden dile dolaşırken, stanttaki yetkililer, laz böreğini yarışma jürisine sunabilmenin büyük mutluluğunu yaşadılar. Çünkü Gümüşhane pestilinin başına gelen, az kalsın onların da başına geliyordu! Anlayacağınız laz böreği vatandaşın elinden son anda kurtarılabildi! Ancak, analar taht yapar da, baht yapamazmış misali, böreğimizin de bahtı kapalı çıktı, derece almayı başaramadı! Gelgelelim, bu börekten ilk defa tatmış olup kendisine hayran kalanlar, acaba Beykoz’da nerede iyi bir laz böreği yiyebilirimin derdine düştüler!

Belediye Meclisi Başkan vekili ve aynı zamanda Doğu Karadenizliler Derneği üyesi Birzat Mermer’in, yarışma öncesinde standını adeta bir gelini süsler gibi özen ile bezediği hususunu da belirtmeden geçmeyelim!  

Yemekler, jürinin ardından anında vatandaşlara ikram edildi!

Jüriye “tadımlık” olarak sunulan tüm bu yiyecekler, kendilerini tatmak üzere hazır ve nazır bekleyenlere garsonlar tarafından ikram edildi.

Birinciye tam altın!

3 kategoride yapılan ve her kategoride ilk üç’ün belirlendiği yarışmada dereceye girenler için ise çeşitli ödüller hazırlanmıştı. Birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye ise çeyrek altın. Ayrıca bunun yanında teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler…

Ve sonuçlar…

Nihayet sonuçlar açıklandı ve heyecan içerisinde bekleyenler ödüllerini aldılar. Peki, hangi yöresel dernek, nesi ile dereceye girdi? İşte, buyurun!

Yemek kategorisi

  1. Sinop, Kuzu çevirme ile 91 puan
  2. Kastamonu, Caba güveci ile 90 puan
  3. Erzurum, Cağ kebabı ile 86 puan

Tatlı kategorisi

  1. Bayburt, Kuşburnu tatlı çorbası ile 93 puan
  2. Samsun, Cevizli Burma ile 92 puan
  3. Ordu Mesudiye, kabak tatlısı ile 88 puan

Hamur işi kategorisi

  1. Kastamonu, Banduma ile 88 puan
  2. Erzurum, Su böreği ile 83 puan
  3. Ordu Mesudiye, Yağlı Çörek ile 82 puan

Onlar ermiş muratlarına, biz çıkalım kerevetlerine!

Haber: Arzu Başlantı

Çayır'da Yöresel Lezzetler yarıştı!
Bizi Takip Edin