Beykoz Çubuklu Derneği, OFD’yi ziyaret etti. Ziyaretin amacı, üyelerinde engelli olmak konusunda bir farkındalık yaratmak.
Çubuklu Derneği üyeleri, Omirilik Felçlileri Derneği (OFD) Beykoz Şubesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin amacı ise, önce kendilerinde, daha sonra toplumun genelinde engelli olmak konusunda bir farkındalık yaratmak. Erdem Çelik başkanlığındaki Çubuklu heyeti, ziyaret sayesinde üyelerinde “engelli” olmak konusunda oluşacak bilinci, çevrelerindeki diğer insanlara da yayarak, Beykoz’un genelinde bu konuda bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Misafirler arasında tanıdık bir isim: Dr. Devrim Altıntaş!
Çubuklu Derneği’nin yaklaşık yirmi kişiden oluşan misafir grubu, OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Ak tarafından karşılandı.
Çubuklu Derneği’nin ziyaretçi grubu arasında tanıdık bir isim de bulunuyordu. Uzun yıllar Beykoz Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı olarak görev yapmış olan Dr. Devrim Altıntaş.
Çubuklulu hanımlar marifetlerini de beraberlerinde getirdiler!
Grup içerisindeki Çubuklulu hanımların marifetli ellerinin ürünü olan hamur işleri ve tatlılar masalara dizilirken başlayan sohbet, OFD’nin el sanatları dersi almakta olan öğrencilerinin de katılımı ile daha da renklendi.
Sohbette, Türkiye’de engelli olmak, toplumun engellilere bakışı konularında fikir teatisinde bulunuldu. OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe’nin özel yaşamından ve arkadaşlarının tecrübelerinden aktardığı samimi paylaşımları, “engelli olmak” gerçeğini bir kez daha Beykoz kamuoyunun gündemine taşıyacak gibi görünüyor.
OFD, sadece Beykoz’da değil, Anadolu Yakası’nda faaliyet gösteriyor
Sohbet esnasında OFD’nin 2006 yılından beri faaliyet göstermekte olduğu dernek binasını çok beğendiğini ifade eden Çubuklu Derneği üyesi Dr. Devrim Altıntaş, Başkan Saniye Efe’den, OFD Beykoz Şubesi’nin sadece Beykoz’a değil, tüm Anadolu Yakası’ndaki engelli bireylere hizmet ettiği bilgisini aldı.
Erdem Çelik: Daha önce engelli olmanın ne demek olduğunu bilmezdim
OFD Beykoz Şubesi’ne ikinci ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Çubuklu Derneği Başkanı Erdem Çelik ise, ziyaretlerinin amacını şu sözler ile açıkladı: “ Mahallemizdeki insanlar, engellilerin yaşamını yakından görsünler amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdik. Ben OFD’ye gelmeden önce engelli olmanın ne demek olduğunu bilmezdim; şimdi ise yolda yürürken, o yolun engelliye göre yapılıp yapılmadığına bakıyorum. Parklar, alışveriş merkezleri, resmi kurumlar benim için çok önemli. Avrupa’da engelliler evlerinde eğitim alıyorlar. Ne yazık ki, ülkemizdeki engelli vatandaşlarımızın eğitim düzeyi çok düşük. Çok düşük olduğu için de devlet dairelerinde çok az engelli çalışıyor. Engellilere eğitimin özellikle şart olduğuna inanıyorum.”
Saniye Efe: Bu acıyı hep çektim!
Çelik’in bu sözlerinin ardından Saniye Efe söz alarak, engelli olması dolayısıyla okula gidemediğini ve bu nedenle eğitim ile ilgili birçok hususun içinde ukde kaldığını belirtti. Efe, şunları söyledi: “ Ben çocukluğumdan beri engelli olduğum için bu acıyı hep çektim. Annemden hiç tokat yiyemedim; neden, çünkü okula gidemediğim için önlüğümü kirletemedim, yakalığımı kopartamadım hiçbir zaman. Ödevimi yapmadığım için sabah öğretmenimin karşısında mahcup bir vaziyette de duramadım. Bunlar hep insanın içinde ukde olarak kalıyor. Ağabeylerimden ‘defterimizi alma, bizi rahat bırak!’ diye çok tokat yediğimi hatırlıyorum; şu an eksiksiz bir hayat sürebilmemi bu tokatlara borçluyum. Keşke eğitim de alabilseydik!”
İstihdam amaçlı yeni bir AB Projesi’ne başvurdular
Yönetim Kurulu üyesi Nuray AK ise, daha sonra misafirlerine şu an 400 üyesi bulunan derneklerinin kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı.
İngilizce, bilgisayar, el sanatları gibi çeşitli alanlarda üyelerine yönelik kurslar düzenlediklerini ifade eden Nuray Ak, misafirlerine “ istihdam amaçlı” yeni bir Avrupa Birliği projesine daha başvurdukları müjdesini de verdi!
Otobüslerde ‘manuel’ olmayan engelli rampaları
Sohbetin ilerleyen dakikalarında, “ tekerlekli sandalyede yaşayan birinin, tekerlekli sandalyede yaşamayan yani yürüme engeli olmayan birinden sosyal imkânlardan yararlanmak anlamında hiçbir farkının bulunmadığı ülkelerden” örnekler veren Dr. Devrim Altıntaş, Avrupa’da normal otobüslere engelli bir vatandaş bineceği zaman, otobüsün orta kapı bölümündeki ‘manuel olmayan’ engelli rampasının otomatik olarak indiğini belirtti. Engelli bir vatandaşın böylece problemsiz bir şekilde otobüse binebildiğini hatırlatan Altıntaş, “ şahit olduğum bu otobüs sitemi çok hoşuma gitmişti; bu, gelecekte bölgemizde de planlanabilecek ve her otobüste olması gereken bir uygulama” dedi.
Dr. Altıntaş, OFD’nin özel engelli taşıma araçlarını gördüğünü ve çok beğendiğini de ifade ederek, “ancak, engellilerin toplumun yüzde on’unu oluşturduğu bir ülkede, bu vatandaşlara ulaşım kolaylığı sağlayan araçlar, sadece derneklerin özel vasıtaları ile sınırlı kalmamalı, toplumun her yaşam alanında görülmeli” yorumunda bulundu.
Beykoz için daha iyi şeyler yapılabilir
Dr. Devrim Altıntaş, konuşmasının devamında, Türkiye’de planlı şehircilik yapılmadığını, özellikle Beykoz gibi yerleşimi çok eski olan, alt yapı zorlukları yaşayan ve eski yolları düzene sokmanın zor olduğu bir ilçede, özel bisiklet parkurları veya engelliler için sandalye parkurlarının kesinlikle olması gerektiğini belirtti.
Dr. Altıntaş, “bunların en azından belirli yerlerde yapılması şart. Hastaneler, bunun olmazsa olmazı; resmi kurumlar buna özen göstermeye başladılar ama işin asıl önemli kısmı o resmi kurumlara gidene kadarki süreç! Onun için ileride daha iyi şeyler yapılabilir kanaatindeyim” dedi.
Saniye Efe: Bizim aşamadığımız engel, ‘otobüs şoförleri!’
Dr. Altıntaş’ın ardından söz alan OFD Başkanı Saniye Efe ise yaşadıkları asıl sorunların insan kaynaklı olduğunu şu sözler ile dile getirdi: “ Saatleri kısıtlı olsa da, bizim de artık engelli otobüslerimiz var ancak bizim aşamadığımız, otobüsler değil de, otobüsü kullanan sevgili arkadaşlarımız! Sorunlarımız burada ortaya çıkıyor.”
Otobüs şoförünün engelli bir yolcuya yönelttiği ibretlik soru!
Konuşmasının devamında, otobüse bir engelli bindiği an, bunun otobüs şoförleri tarafından angarya olarak görüldüğünü kaydeden Efe, dünya paralimpik sıralamasında 39. sırada yer alan Türkiye birincisi, millî tenisçi Ebru Bulgurcu’nın Beykoz’da bir otobüs şoförü ile arasında geçen diyaloğu da misafirleri ile paylaştı.
Otobüs şoförünün Bulgurcu’ya, “binmesen olmuyor mu?” diye sorduğunu açıklayan Efe, kendisini asıl üzen hususun ise, o an otobüsün içerisinde bulunan yolcuların yaşananlara karşı sergiledikleri tepkisizlik olduğunu belirtti.
Niye kimse otobüs şoförüne karşı çıkmadı?
Efe, “ en çok etkilendiğimi kısım da bu. Niye kimse bu şoföre karşı çıkmadı? Seni de mi indirir diye korkuyorsun?” sözleri ile bu konudaki tepkisini dile getirdi. OFD Beykoz Şubesi Başkanı, “otobüsler istediği kadar değişsin, insanlar değişmediği sürece bizler bu engelleri biraz zor aşacağız gibi görünüyor” yorumunu yaptı.
Yaşadığımız güzel örnekler de var!
Saniye Efe, konuşmasının devamında, engelli vatandaşlar olarak sadece kötü örnekler yaşamadıklarının da altını çizdi ve bizzat yaşadığı ve hiç unutmadığını belirttiği bir tecrübeyi de misafirleri ile paylaştı: Elmalı’dan Beykoz’a dönerken son minibüsü birkaç saniye fark ile kaçırması üzerine üzüntü anlamındaki bir kol jesti ile tepkisini ifade ettiğini kaydeden Efe, birkaç dakika sonra aynı minibüsün geri vites ile yanına geldiğini ve kendisini güzergâhında olmamasına rağmen evinin en yakın noktasına kadar götürdüğünü belirtti. Efe, “bu şoförü şu an keşke tekrar görebilsem!” dedi.
Nasıl yardım edileceğini de bilmek gerekir
Beşerler Camii İmamı Abdülkadir Karabulut da, insanların engelli vatandaşlara yardım etme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. İmam Karabulut, kör bir vatandaşın âsâsını taşımakta olduğu kolundan tutularak veya kendisine yardım talep edip etmediği hususu sorulmadan doğrudan bedenine dokunulmak suretiyle yardım edilmeye çalışıldığı hatırlatmasında bulundu.
OFD’nin üçüncü bir araca ihtiyacı var
Çubuklu Derneği Başkanı Erdem Çelik, geçmişte OFD yararına düzenlenecek bir etkinlik ile maddi bir destek sağlayarak, derneğe bir ulaşım aracı almayı planladıklarını ancak bunun yasal bir engele takıldığını belirtince, Saniye Efe de özellikle bünyelerinde kurulmakta olan dikiş atölyesinin faaliyete başlamasıyla birlikte, üçüncü bir engelli ulaşım aracına ihtiyaç duyacaklarını ifade etti.
Çubuklulular, dernek binasını gezdiler
Çubuklu Derneği üyeleri, sohbetin, ikramın ve ikramın ardından yapılan sofra duasının ardından ise OFD’nin dernek binasını gezerek, yetkililerden bilgi aldılar.
Derneğin fizyoterapi odasını da gezen Dr. Devrim Altıntaş, OFD yetkililerine “ kendilerini her zaman takip edeceğini” söyledi ve “ elim, desteğim hep üzerinizde olacak” dedi.
Yorum Haber: Arzu Başlantı