Beykoz Belediyesi’nin Paşamandıra’da 18 bin 600 m2 arazi üzerine kurduğu Meyve Bahçesi’ne ilk fidanlar dikildi.
Paşamandıra’da 17 farklı türden yaklaşık bin meyve ağacının yer alacağı alanda, vatandaşlar mevsim meyvelerini dalından koparıp yemenin keyfini yakında Beykoz’da yaşayacak. Yemyeşil doğası, piknik alanları ve hayvancılığı ünlü Paşamandıra, artık güzelliklerini Beykoz Belediyesi’nin kurmuş olduğu Meyve Bahçesi’nde paylaşacak.
Geçen sene yapımına başlanan ve bu sene Mart ayında hizmete açılacak olan Meyve Bahçesi, doğallığı ile de dikkat çekmekte. Betonun yer almadığı bahçede, alan bile taş duvarlarla çevrilmiş durumda. Adeta doğa ve toprağın buluşma noktası olacak bu alan, bahar ve yaz aylarında yeşiliyle göz kamaştıracak!
Hem alanın son durumunu kontrol etmek hem de alana fidan dikmek amaçlı yeri ziyarete gelen Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e; Belediye Başkan Yardımcıları Mahmut Gülbasar, Salim Öztürk ve Hanefi Dilmaç ile meclis üyeleri Tuncer Dede, Nevzat Oral, Engin Yıldız, Sinan Çıtlak, Gül Biçer ve Emin Yavuz’da eşlik etti. O esnada programlarından ötürü köyü ziyarette bulunan CHP heyeti de hem alanı görmek hem de fikir sahibi olabilmek için belediye yönetiminin yanına gitti. CHP İlçe Başkanı Mahir Taştan ve PM Üyesi Caner Yenidünya; Meclis Üyeleri Hakkı Emanet, Süleyman Kılıç, Cavit Gül ve Suha Okan Uzun’la alanı gezerek, fidanlarını dikti.
Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Gülbasar: Proje, 3 milyona mal oldu!
Projeye dair bilgileri CHP heyetine aktaran Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Mahmut Gülbasar, şu detayları paylaştı: Bu alan meyve bahçesi olarak düzenlenmektir ve 18 dönümlük bir araziden oluşmaktadır. Proje, yaklaşık 3 milyona mal oldu. Toplam 1000 adet, 17 çeşit meyveden oluşmaktadır. Buradaki masraflarımızın tamamı, taş duvarlar ve zemine yapılan elektrik sistemine bağlı olan şeylerdir. 200 m2’lik depo ve ofis olan bir alanımız var. 1 dönümlük bir sera alanımız var.
Başkan Yücel Çelikbilek: Bu projeyle biz Beykoz‘un önünü açtık!
Başkan Yardımcısı Mahmut Gülbasar’ın sözlerinin ardında bazı açıklamalarda bulunan Başkan Yücel Çelikbilek; Yasa gereği bu köylerimiz mahalleye dönüşünce bize geçti. Bizde bu yerleri çok farklı değerlendirebilirdik ama dedik ki, Fidanlığa dönüştürelim’. İstanbul’da Hobi Bahçesi’ni Beykoz olarak ilk defa biz yaptık. Elektriği, sulaması, tohumu bize ait olan 50m2’lik alanı insanlara kiralıyoruz. İstanbul’da bu tektir! şeklinde konuştu.
Değirmendere Mahallesi’nde yaşayan halkın birlik ve beraberlik anlamında bir bütün olduğunu vurgulayan Başkan Yücel Çelikbilek, cami yapımında bu kadar hızlı aşama kaydedilmesini mahalle sakinlerine bağlayarak; %80’ninde mahalle sakinlerinin emeği var. Diğer mahallelerimizde de aynı gayret ve heyecan olsa, inanın Beykoz‘da iş kalmaz dedi.
Bu alanı fidanlık olarak değerlendirirken amaçlarının, arazi değerlendirmesi konusunda köy halkına örnek olmak istediklerini ifade eden Başkan Yücel Çelikbilek, konuşmasının devamında şunları söyledi: Bayramlarda veya farklı zamanlarda bu köyler çok nüfus alıyorlar. Bayramlaşma kültürü burada çok fazla. Burasını biz onun için yaptık. Burada oturacaklar, kahvaltılarını yapacaklar; eğer meyveler olduysa zarar vermemek kaydıyla dalından tadacaklar. Benimde hayatta en çok sevdiğim şey; dalından meyve koparıp, yemektir. Bu projeyi yaparak biz Beykoz‘un önünü açtık.
Beykoz‘u Türkiye’de bal markası yapmak istiyoruz!
Beykoz’da hayata geçirdikleri ve geçirmeyi düşündükleri bir çok projeden de konuşmasında bahseden Başkan Yücel Çelikbilek: Biliyorsunuz, bir de Mahmut Şevket Paşa ve Alibahadır arasındaki bir alanda çiçeklerimiz var. Hem gübre hem ilaç yardımı yaptık. Onlarda 30 kişi bir kooperatif kurdular, yetiştirdikleri çiçeği İBB’ye satıyorlar. Çok ciddi bir çiçek pazarı doğdu. Buna da seviniyoruz. Biz Beykoz‘u Türkiye’de bir bal markası yapmak istiyoruz. Şu anda 3 binin üzerinde kovan dağıttım. Dağıttığım kovanlar, Türkiye’nin en iyi kovanlarıdır. Süremiz boyunca inşallah 8 bin kovan daha dağıtacağım. Hedefim, 15 bin kovan dağıtmaktır. Biz bu topraklardaki insanları heyecanlandırmak istiyoruz, bu topraklarda bunun olabildiğini görsünler. İnsanlar miskin değil, üretken olsun amacındayız. Göksu Kapalı Pazar’ımız yakında açılıyor. Onun yanına da güzel bir park inşa ettik. Eğer Boğaziçi’nden izin alabilirsek, otoparkı olan bir pazar alanı düşünüyoruz. Bu mahalle olan köylerimizde, şehircilik anlayışı ve inşaat hevesi çıksa bile doğrusu ben bu mahallelerde çok inşaatın yapılması taraftarı değilim. Kolay kolay da izin vermeyeceğiz. Buraların eski hürriyetini, tarımsal faaliyetini korumak istiyoruz. Köylü, köyden kaçmasın. Burada kalsınlar, burayı canlandırsınlar. Riva Kanal Projemizde bitince Beykoz güzel bir turizm alanına kavuşacak. 8 köyün etrafında olan bu dere, bölgeye hayat verecek şeklinde konuşmasını sonlandırdı.