Son zamanlarda karşılaşıp muhabbet ettiğim gençlerden birçoğu ya iş arıyor veyahut Beykoz dışında çalışıyor.
Bu durum şahsen benim fazlasıyla zoruma gidiyor. Beykoz dışında çalışan gençlerin ortak söyledikleri kelime, Beykoz’da iş sahası, fabrika yok ki, olan fabrikalar kapatıldı nerede çalışalım.
40 yıllık Beykozluyum, deri kundura fabrikası, Şişecam fabrikası, tekel, ispirto fabrikası çok sayıda istihdamın oluştuğu fabrikalardı. Şimdi her birisi Beykoz’un yitirdiği fabrikalar.
Peki yetkililer tarafından Beykoz’da, gençlerin çalışabileceği, kapatılan fabrikaların benzeri bir fabrika yapılıyormu? Ben bilmiyorum bilen varmı?
Beykoz’da göze çarpan büyük çaplı inşaatlar var ama hiçbirisi fabrika gibi istihdam sağlayacak inşaatlar değil. Elmalı’da ormanın içinde bir inşaat var şimdilik okul ya da kolej yapılıyor diye biliyoruz. Kavacık’ta otobanın kenarında büyük bir inşaat var, oda fabrika değil yani büyük bir istihdam alanı değil. Acarlar Mahallesi’nde de yüksek yüksek binalar yapılıyor, yine istihdam alanı değil.
Oysa Beykoz’un Beykoz’a özgü yerel meslekleri var ama hepsi kaybolmaya ve silinmeye terkedildi. Bu mesleklerden birisi cam sanatı. Çocukluğumda birçok abilerim cam işleriyle uğraşırlardı, dekor v.s. Şuanda bunlardan eser kalmadı. Bu meslekler tekrardan canlandırılacakmı yoksa kaderine mi terkedildi bilemiyoruz.
Beykoz’un coğrafi ve iklimsel konumu tarıma, çiçekçiliğe, hayvancılığa ve daha birçok mesleklere uygun bir konumda. Bunlarla alakalı teknik çalışmalar yapılmalı ve mutlaka olumlu bir sonuca ulaşılmalıdır.
İŞKUR kurumunun belediyemiz ile ortak çalışarak işsizlikle alakalı birtakım faaliyetleri olduğunu biliyorum ama benim bahsettiğim tamamen Beykoz’a özgü işler ve sanatların canlandırılarak ve çok sayıda Beykozlunun toplu olarak istihdam edilebileceği imkanlar. Bence Beykoz’da bu imkanlar var ve Beykoz Belediyesi’nin de bu gücü var.
Beykoz Beledyesi’nin bu gücü olduğuna dair bir örnek, Çubuklu sahil yolu;
Ben bir Çubuklulu olarak Çubuklu sahil yolunun islahı ve düzenlemesini yapan belediye yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Gelecek nesillere harika bir sahil yolu inşa ediliyor. Kolay bir iş değildi ve bu yükün altına girip başaran bir belediye, bahsettiğimiz fabrikalar konusunda adım atmaktan çekinmemeli. Aksi halde Beykoz konusunda başka planların olduğunu düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Beykozlu Beykoz da kalacaksa Beykozluya istihdam sağlanması kaçınılmaz bir zarurettir.
Anlaşıldığı gibi, maksadım birilerini ya da bir kurumu yermek değil, aksine birçok Beykozlunun ortak sorunu olan işsizlik konusunu gündeme getirmektir. Sürçü lisan ettiysek affola.
Köşe Yazarları Sofrası
Beykoz Güncel gazetemizin, her 15 günde bir Beykoz’un değerli bir şahsiyetini davet ederek Köşe Yazarları ile Beykozumuzun sorunlarının konuşulup tartışıldığı Köşe Yazarları Sofrası nın bu seferki konuğu CHP Beykoz ilçe başkanı Mahir Taştan beydi. Çok keyifli bir ortamda gerçekleşen söyleşi Beykozumuz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Mahir bey sorularımızı samimiyetle cevapladı kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
Bu arada değerli Köşe yazarımız Sueda Muradoğlu’na Karadeniz usulü yemekleri içinde ayrıca teşekkür ediyorum.
Konuşuldukça dillendirildikçe eleştirmekten ve eleştirilmekten kaçılmadığı müddetçe çözülemeyecek sorunun olmadığına inanıyorum. Yeterki samimiyet ve art niyet olmasın. Vesselam.