Beykoz’da 250 bin insanın problemi nasıl çözülecek?

Beykoz Belediye Meclisi Haziran Ayı olağan toplantısı Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın başkanlığında yapıldı. Açılış ve...

Beykoz’da 250 bin insanın problemi nasıl çözülecek?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Belediye Meclisi Haziran Ayı olağan toplantısı Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın başkanlığında yapıldı.

Açılış ve yoklamanın ardından bir önceki birleşime dair tutanak özetleri oylanıp kabul edildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, meclis üyelerine hitap etti.

Beykoz Belediye Meclisi

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASINDA KULLANILAN BETONLAR ÜRETİLİYOR”

14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin hayırlısı olmasını dileyen Belediye Başkanı Murat Aydın, sorulan sorulara cevap verdi.

İlk olarak Tokatköy’deki beton santrali konusuna değinen Başkan Murat Aydın, “Beton santrali müsaadesi verilmiş değil. Bunu öncelikle ifade edeyim. Tokatköy’deki kentsel dönüşüm çalışmasının beton ihtiyacını karşılamak üzere orada iş yapan firmaların kullandığı yerdir. Çalışma bittiğinde beton santral de oradan kaldırılacaktır. Çok uzakta olması doğru değil, yakınında bir yerde olmasını arzu ettik. Hem maliyet açısından hem de kolaylık ve işin hızlı yürümesi açısından. Tokatköy’de depreme hazırlık çalışması olarak sürdürdüğümüz kentsel dönüşüm çalışmasında kullanılan betonlar orada üretilmektedir.” dedi.

Beykoz Belediye Meclisi

“TOKATKÖY’DE HİZMET OLMASIN DİYE PROVOKE EDİLMEYE ÇALIŞILDI”

Başkan Murat Aydın, kentsel dönüşüm sürecindeki olaylara değinerek, “Devletin kayıtlarında da var. Kentsel dönüşüm sürecini engellemek isteyenler içerisinde örgütler vardı, terör örgütleri var. Çok açık, net söylüyorum, vardı. Siyasi partiler de vardı. Kim olduğu belli. Örgütlerin de kim olduğu belli. PKK sempatizanı DHKP-C’den tut oradan FETÖ’ye kadar vardı. Onlarla da mücadele edildi. Başarılı bir hizmet olmasın diye provoke edilmeye çalışıldı.” diye konuştu.

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın

“BELEDİYENİN YERLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Cumhuriyetköy’deki tarımsal arazilere dair açıklamalar yapan Belediye Başkanı Murat Aydın, “Biz tarımsal faaliyeti destekliyoruz. Bu faaliyetin önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla tarımsal faaliyetleri engelleyecek bir çalışmasının içerisinde olamayız. Ama tarım arazilerinin arsaya dönüştürülmesi doğru değil. Cumhuriyetköy’de boşaltmak istediğimiz yer, belediyenin, kamunun yeri. Biz yerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Değerlendirmek istiyoruz orayı. Yerimize sahip çıkmak çifte standart mı? Veya başkalarının kullandığı kamunun elindeki yeri ekonomik değer olarak bir değere dönüştürmesi, bir projenin gerçekleşmesi için finansmanda kullanmamız, satmamız yanlış bir şey mi? Kira bile ödemeden üzerinde oturanlar var. Hatta bir kısmı da tapusunu da üzerine alabilir miyim diye hayaller kuruyor. Biz, belediyenin yerlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Beykoz kentsel dönüşüm

“TADİLAT NOKTASINDA HERKESE MÜSAADE EDİYORUZ”

Beykoz’da vatandaşın yararına izin verilen bina yenileme ve tadilat konusu hakkında konuşan Başkan Aydın, “Gerigörünüm, Etkilenme ve Doğal Sit Alanları’nda binaların yenilenmesi, tadilatı mümkün değil. Ama biz fiili olarak depremden sebep, yolda olmayan, çok katlı olmayan binalarda büyütme olmamak ve menfaat ilişkisine girmemek kaydıyla herkese tadilat, yenileme noktasında müsaade ediyoruz. Niye? Deprem olduğunda insanımız ölmesin diye. Yasayı değiştirmeye kalkıyoruz ama muhalefet olarak destek vermiyorsunuz. ‘Beykoz’da yeşil alanları AKP yandaşlarına peşkeş çekti.’ diye genel başkan yardımcısı da başta olmak üzere tweetler atılıyor. Dolayısıyla Türkiye genelinde insanlar burada bir sorun giderildiğini bilmiyor. ‘Beykoz yeşil alan, boğaz, orman, orası talan ediliyormuş.’ deniliyor. Ondan sebep yasal değişiklikte yapamıyoruz. Destek verin, yasal değişikliği de yapalım. Ben, bedel ödenecekse her zaman bedel ödemeye razıyım.” dedi.

“HALKIMIZ İNŞALLAH İSTANBUL’DA YETKİYİ TEKRARDAN BİZLERE VERİR”

Başkan Murat Aydın, “Öngörünümde de İBB’nin aynısını, aynı koşullarda, herhangi bir menfaat ilişkisi olmadan yapmasını bekliyoruz. Halkımız inşallah İstanbul’da yetkiyi tekrardan bizlere verir ve Öngörünümde ki yerleri de aynı Gerigörünüm, Etkilenme ve Doğal Sit Alanları’nda olduğu gibi o binalar yıkılmasın, içerisindeki insan ölmesin diye; herhangi bir ücret almadan, bağış olmadan yenilenmesine, tadilatına müsaade etmek gerekiyor.” diye ekledi.

Beykoz Belediye Meclisi

“BEYKOZ EN AZ VERGİ TOPLAYAN 4. İLÇE”

Köylerdeki emlak vergisi hakkındaki soruları yanıtlayan Aydın, “Köylerimizde yerleşik olan halkımız var ve villa yapan insanlar var. 1 milyon dolar, 2 milyon dolara villa alanlar var. Biz onlardan vergi alamayacak mıyız? İstanbul’da 39 ilçe arasında en az vergi toplayan 4. ilçeyiz. Türkiye’nin en zengin bin ailesinin en az 500 tanesi burada. En değerli konutlarda burada. Ama biz emlak vergisi olarak sondan 4’teyiz. Yasal anlamda şöyle bir imkân var: Yerleşik köy merkezleri kendileri arzu ederlerse, kırsal mahalle statüsünü alabilir. Orada yaşayan halkımıza sorarız. Tercihini kırsal mahalleden yana kullanıyorlarsa oradaki halkımız meclisimiz de evet derse ben de halkımız ne diyorsa ondan yanayım. Oralar o zaman vergisini çok düşük öder. Şuan ki mevzuatta da emlak vergisinde tek bir binası varsa hemşehrimizin orada oturuyor ve lüks değilse vergi almıyoruz zaten. Almama yetkisi var belediyenin. O yetkiyi rahatlıkla kullanabiliriz.” dedi.

“İHTİLAL YAPMIŞSIN, YANDAŞINA VERMİŞSİN”

İlçenin yapılaşma ve imarla ilgili dününe, dünden bugüne değinen Murat Aydın, “Baktığımızda aslında devletin yapmış olduğu yanlış, hatalar, kayırmaları çok iyi görebiliyorsunuz. Biz Cumhur İttifakı olarak sorun çözmekle ilgili hem parlamento da hem burada adımlar atarız. ‘Yeşil, yandaşlara peşkeş çekildi, şu şuraya verildi.’ diye ifade edilir. Beykoz sürecini çok iyi bilmek lazım. Fabrikaları kurdun, teşekkür ederiz. İnsanlar gelip yerleşecek, bir adım atmamışsın. Devletin malı kimin için? Millet için. Ama adil olarak bölüşeceksin. Plan yapıp, evini buraya yap diyeceksin. Dememişsin. Kendi yandaşına özel orman diye milyonlarca metrekare yeri vermişsin. Tapu kayıtlarında var. Kimlere verildiği belli. Milyonlarca metrekare yer babandan mı kaldı? Annenden mi kaldı? Kimden kaldı? Satın mı aldın? İhtilal yapmışsın, yandaşına vermişsin. Beykoz’daki özel ormanların ilk ediniş biçimi nasıl olmuş?” dedi.

Beykoz Belediye Meclisi

“BEYKOZ’DA 50 BİN KAÇAK BİNANIN 40 BİNİ KAMU ARAZİSİNE YAPILMIŞ”

Başkan Aydın, “Beykoz’da 55 bin tane bina var. Bağımsız birim değil. Bu 55 bin binanın hangi yıllarda yapıldığı bellidir. Yaklaşık 50 bini kaçak yapılmıştır. Bu 50 bin kaçak binanın da 40 bini kamu arazisine yapılmıştır. Acarlar hep suçlu olarak gösterilmiş. Acarların ilk sahibine sunulan imtiyaz peşkeştir. Nasıl peşkeş? Özel ormanlar. Nereden çıktı özel ormanlar? Kimin yeri? Kim verdi? Yandaşa verdin. Üstüne bir de yüzde 6 imar hakkı verdin. Kim yaptı? AK Parti mi yaptı? Yandaşa vermenin en alasını tek parti ve ihtilal döneminde yapıldı. 40 bin tane kamunun yerlerine sizler yaptırmışsınız geçmiş dönemde. Tayyip Erdoğan ve ekibinden, Yücel Çelikbilek ve ekibinden Allah razı olsun. Ne yapmış biliyor musunuz? Garibana tapu vermiş 40 bin tane. Biz 21 yıldır sizin yapmış olduğunuz yanlışlarınızı düzeltmeye çalışıyoruz.” dedi.

“250 BİN İNSANIN PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLECEK?”

İmar planları yapılan yerlerin tamamının resmi olarak yeşil alan, tarım ve SİT alanı olduğunu vurgulayan Başkan Murat Aydın, “Gerçek nedir? İnsanlar üzerinde yaşıyor. Bir yaşam oluşmuş. 250 bin insan var. Bunların sorunlarının çözülmesi lazım. Yasal düzenleme yapılması lazım. Karşı çıkılıyor. Türkiye, kâğıt üzerinde bakıyor ‘Aa, buralar yeşil alanmış.’ diyor. Ama 250 bin insan yaşıyor. Problemleri nasıl çözülecek? Kanun çıkartacaksın. E kanun çıkarttığınız da ‘Yeşil alanlar peşkeş çekildi.’ deniliyor. Planlar konusunda adımlar atılmamış. Atılan adımlarla da süreç ile ilgili sorunlar yaşanmış. Buradaki planlar yapılırken 3,5 yıl önce, seçimden sonra Bakanlığın yapacağı yerlerde bile meclisin ve bizim yetkimiz yok. Biz ne yaptık? CHP’li arkadaşımıza dedik ki beraber yapalım, mutfağında beraber olalım. Bununla ilgili İlçe Başkanı Aydın Düzgün ile görüştük. Diğer arkadaşlar ile görüştük. Ne tür adım atacaksak beraber atalım dedik. Oldunuz mu? Bir, iki kez geldiniz sonra kaldı iş. Niye birlikte olmadık? Yasal olarak buraya gelmesi gerekmezken biz bunu söyledik. Şimdi de söylüyoruz. Buyrun, gelin beraber yapalım. Kaçırdığımız bir şey yok. Gizli saklı bir şey yok. Hata varsa da düzeltilir. Kasıtlı bir yanlış varsa çıkar ortaya. Ama lütfen insaflı olalım. Beykoz’un sorunlarını çözmekle ilgili el birliği yapalım.” dedi.

Beykoz’da 250 bin insanın problemi nasıl çözülecek?
Bizi Takip Edin