Beykozlu balıkçılar ''Vira Bismillah'' diyemedi!

Beykoz'da balıkçılar, av sezonunun açılmasıyla boğaza açılırken hava muhalefeti sebebiyle 'Vira Bismillah' diyemedi.

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı dün gece saat 00.00 itibariyle sona erdi. İstanbul'da av sezonunun açılmasıyla Beykozlu…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da balıkçılar, av sezonunun açılmasıyla boğaza açılırken hava muhalefeti sebebiyle ‘Vira Bismillah’ diyemedi.

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağı dün gece saat 00.00 itibariyle sona erdi. İstanbul’da av sezonunun açılmasıyla Beykozlu balıkçılar da boğaza açılırken hava muhalefeti sebebiyle ‘Vira Bismillah’ diyemedi.

Balıklara üreme ve büyüme dönemlerinde zarar vermemek adına her yıl belli dönemlerde konulan, bu yıl da 15 Nisan’da başlayan denizlerde av yasağı 1 Eylül itibarıyla kaldırıldı. Yasak süresince yeni sezona teknelerini ve ağlarını onararak hazırlanan Beykozlu balıkçılar, yasağın kalktığı günün ilk dakikalarında ekipler halinde kıyıdan uzaklaşarak denize açıldı.

Aylardır denize hasret kalan ve sezonun açılmasıyla yoğun mesaiye başlayan balıkçılar, boğazı turlarken denize ağ atamadı. Gemideki cihazlarda hava muhalefeti sebebiyle balık görülemeyince gemiler sabahın ilk ışıklarında yola koyulmak üzere limanlara bağlandı. Ülke genelindeki meslektaşları gibi sezonun açılmasının mutluluğunu yaşayan Anadolu Kavağı Su Ürünleri Kooperatifi’ne bağlı balıkçılar, ekmek parası kazanmak ve bereketli bir sezonla tüketicilerin yüzünü güldürmek için Karadeniz’e açılacak.

Mahmut Poyraz: Boğazda balık göremedik

Anadolu Kavağı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mahmut Poyraz, ‘Sezonu açtık ancak ilk saatlerde eli boş döndük. Biz boğaz balıkçısı olduğumuz için Karadeniz’e gitmemiz lazım. Karadeniz’de havanın rüzgarlı oluşundan dolayı boğazın içinde dolaştık. Boğazda da cihazlarla kontrol ettik, balık göremedik.’ dedi.

Bu sene avımız güzel görünüyor

Palamutta bu sezon bolluk beklediklerini belirten Poyraz, ‘Palamut bu mevsimde, Eylül’ün başlarında ekseri Karadeniz’de gündüz gözle görülür. Eylül’ün ortalarından sonra da radarlarla tespit edilir ve avlanma başlar. Balık o zaman hem irileşir, hem akımını yapmaya başlar. O zaman daha verimli ve güzel olur. Bu sene avımız güzel görünüyor maşallah. Her şeyin hayırlısı, bizim işimiz tevekkel.’ diye konuştu.

İstiyoruz ki bizim balığımız pahalı olmasın

Sezondan geçen seneye oranla ümitli olduklarına vurgu yapan Poyraz, sektörün masraf ve çalışma şartlarının ağır olduğunu anlattı. Ekipte 25 kişinin çalıştığını, mazotun ve giderlerin pahalandığını aktaran Poyraz, ‘Biz istiyoruz ki bizim balığımız pahalı olmasın da değerinde olsun. Hem insanlar kana kana yesin, biz de bundan çoluğumuza, çocuğumuza rızık götürelim, masrafımızı çıkaralım.’ ifadesini kullandı. Sabahın ilk ışıklarında Karadeniz’e doğru ilerleyeceklerini belirten Poyraz, ‘Gidiyoruz, balığın durumuna göre denizde kalıyoruz. Balığımız varsa onu indirmek için en yakın limana iniyoruz ve balığı kamyonlara verdikten sonra yolumuza devam ediyoruz.’ dedi.

Hava şartlarının iyi olduğu her gün denizde olduklarına işaret eden Poyraz, yılın 7 ayı denizde olduklarını, bunun 4 ayını Karadeniz’de, geri kalan süreyi Marmara’da geçirdiklerini söyledi. Kaçak avcılık yapanların sektöre ve denizin dengesine zarar verdiğini belirten Poyraz, yetkililerin balıkçılarla iş birliği halinde sektörün sorunlarına el atmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

Beykozlu balıkçılar ''Vira Bismillah'' diyemedi!
Bizi Takip Edin