Beykozlu Batumlular, ilk dergilerini çıkardı!

Batum Havalisi Kültürel Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ilklere imza atmaya devam ediyor.

Batum Havalisi Kültürel Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Kemal Kılıç, dernek olarak ilklere imza atmaya devam ediyor….

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batum Havalisi Kültürel Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ilklere imza atmaya devam ediyor.

Batum Havalisi Kültürel Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Kemal Kılıç, dernek olarak ilklere imza atmaya devam ediyor. Son olarak bir dergi çalışması içerisinde bulduğumuz Kılıç’la gerçekleştirdikleri bu proje üzerine bir söyleşi yaptık.

Dernek lokalinde bir araya geldiğimiz Ali Kemal Kılıç, yaklaşık bir ay önce çıkardıkları, ‘Batum Havalisi’ isimli derginin proje haline geliş nedenini ve bu yıl içerisinde yapacakları faaliyetleri Beykoz Güncel gazetesine anlattı.

Dergi çıkarmaya nasıl karar verdiniz?

Dergi yaklaşık bir ay önce çıktı. Bizim faaliyetlerimizi bilmeyenler adına kendimizi daha kolay anlatabileceğimizi düşünerek dergi çıkarmaya karar verdik.  Faaliyetlerimizi de bu sayede kalıcı bir hale getirmiş olduğumuza inanıyorum. Bu vesileyle bizi hiç tanımayan insanlar, en azından bu dergiye ulaştıklarında ne yaptığımıza dair bir fikre sahip olacaklar.

Derginin içeriği nedir?

Yapmış olduğumuz faaliyetleri bir dergi içinde topladık. İçerisinde yaptığımız etkinliklerin  fotoğrafları ve etkinliklerimizin  basında yer aldığı şekliyle bazı gazete kupürlerinden örneklere yer verdik. Bu tabi ilk çalışmamız olduğu için hem teknik olarak bazı eksikliklerimiz var hem de derginin içerisinde yer almasını düşündüğümüz bir takım görselleri koymayı unutmuşuz. Mesela belgesel çekimlerimiz olmuştu bunları eklemeyi unutmuşuz. Dergimiz 16 sayfadan oluşuyor ve tamamı renkli basım. Demek ki ekleyeceklerimizi unutmasak bunu 20 sayfaya çıkarabilirdik. Her konuda kendimizi daha ileriye taşımaya çalışmalıyız. Tabi dernek olarak çok çalışmalı ve yaptığımız işleri kaliteli hale getirmek için uğraşmalıyız. Eksiklerimizi görerek yolumuza devam edersek kendimizi (derneğimizi) geliştirmek için daha fazla şey yapmış olacağımıza inanıyorum.

Dergi çıkarmak için maddi destek alıyor musunuz?

Evet, alıyoruz. Bir sponsorumuz var.

Dergiyi hangi aralıklarla çıkarmayı planlıyorsunuz?

Dergiyi altı ayda bir çıkarmaya karar verdik. Tabi biraz içeriğini besleyerek; röportajlar yaparak, Beykoz’un dışına çıkarak… İş adamlarımız var mesela onlarla söyleşi yapabiliriz. Bu tamamen benim tasarımım. Daha sonra yapacaklarımızın önünün açılması açısından derginin önemini fark ettim. Bu yüzden dergi işine ağırlık vermeyi düşünüyorum. Zaman da gösterecek tabi bu işin getirilerini. Şu an ilk sayıyı çıkardık ama, geniş çaplı bir dağıtım yapamadık. Bu hafta diğer derneklere de ulaştırmayı planlıyoruz. O zaman pozitif veya negatif eleştiri de alabiliriz. Negatif eleştiri alacağımızı sanmıyorum fakat henüz dergiye Beykoz halkının nasıl bir ilgi göstereceğini gözlemleyecek ortam olmadı.

Sanırım Beykoz’daki diğer yöre derneklerinin dergi çalışması yok. Bu çalışmayla da yeni bir ilke daha imza atmış oluyorsunuz…

Evet. Biz birçok ilklere imza attık, dergi de bunlardan bir tanesi. Mesela Somoli’de ilk defa su kuyusu açtıran dernek biziz. Yani bizim amacımız şu; sadece Batumlulara değil tüm toplumlara elimizden geldiğince yardım edebilmek. Dernekler Birliği Başkanıyken, ‘Bizler nereli olursak olalım, önce Beykozluyuz’ söylemini ilk kullanan benim. Biz kendimizi tamamen topluma açtık ve toplum da bizi benimsedi. Böyle olunca da bizi tanımayanlara bizi tanıma fırsatı verdik. Çıkardığımız derginin de tanınırlığımız bakımından bize oldukça katkısı olacak. Bir de Batum Havalisi Derneği kültürel etkinliklerin dışına çıkmıyor. Dernek olarak siyasettin içinde olmayı uygun görmüyoruz çünkü.

Bu yıl içerisinde dernek olarak gerçekleştirmek istediğiniz faaliyetleriniz nelerdir?

Geleneksel hale dönüştürdüğümüz bir Kuran okuyacağız şehitlerimiz için. Bu dördüncü yılımız olacak. Çayır Festivali zaten geleneksel hale geldi.  Daha sonra tam proje halinde değil ama Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Osmanlı döneminde görev yapmış önemli şahsiyetlerimizin sergisini açmayı düşünüyoruz. Folklor ve çeşitli gösterilerle de bu etkinliği zenginleştireceğiz. Bunların dışında, hem derneğimizin hem de Gürcülerin yer aldığı bir belgesel çekimi yapıldı. ‘Osmanlı Gürcüleri Belgeseli’ TRT’de 13 bölüm olarak yayınlanacak. 1 Haziran’da da Eskişehir’e filmin galasına gideceğiz.

Haber: Burcu Çelik

Beykozlu Batumlular, ilk dergilerini çıkardı!
Bizi Takip Edin